a_nka, tu piszę tobie ja, -cukrzycówka w obu ciążach- nie stresuj się tym !! cukier masz wysoki ale poczekaj na wyniki po glukozie. Ja w pierwszej ciaży miałam po obciążeniu 75g glukozy cukier 160 i dostałam od razu skierowanie do diabetologa, 2 tygodnie na diecie ale niestety nie udało się opanować cukrów (niestety to taki organizm... to nie to że źle jesz ! po prostu w ciąży hormony tak sprawiają, że tak a nie inaczej wydziela się insulina.) i dostałam dzienną insulinę do wstrzykiwań. Syn urodził się zdrowiutki i pięknie rośnie, rozwija się i gada jak przedszkolak prawie całymi zdaniami
a tej ciąży nawet nie czekałam do 24tygodnia gdzie normalnie robi się glukozę tylko od samego początku jestem pod okiem poradni diabetologicznej, zrobili mi bodajże w 10 tyg obciążenie glukozą i już wyniki wyszły na górnej granicy. oczywiście 2 tyg na diecie tak jak to za pierwszym razem (muszą sprawdzić czy rygorystyczna dieta jest w stanie wyrównać cukry bez podawania insuliny) ale mimo wszystko dostałam insulinę już. W tym roku zaostrzyły się jeszcze wartości dla ciężarnych i cukier godzinę po posiłku nie powinien przekroczyć 120. Rób szybko tę glukozę i zgłaszaj się do diabetologa bo jak rozmawiałam ze swoją gdyż bałam się tej insuliny tak wcześnie dostać to ona powiedziała, że to jest i tak kwestia czasu, a teraz jest taki okres rozwoju dziecka,że wszystko się wykształca i te cukry są bardzo ważne, nie mogą być wahania bo właśnie mogą zaburzyć rozwój. jak zapytałam czy insulina szkodzi dziecku to zapewniła mnie,że nie
wstrzykiwana insulina nie przechodzi przez łożysko do dziecka tak więc dziecko nawet jej grama nie otrzymuje, a tylko obniża ona w twoim organizmie cukier i pomaga pracować trzustce.