reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Kusiak, koleżanka mimo diety i insuliny miała skoki cukru, ciężko było utrzymać u niej to w normach.
I ponoć to było winą obumarcia dzieciątka.
Ale w temat się nie zagłębiałam bardziej, wiadomo dla niej to bardzo bolesna sprawa.

Lekarz powiedział, że we wtorek jak już będę miała wynik testu obciążenia to skieruje mnie do diabetologa.
Zobaczymy jak to będzie.

reklama
Anka to chyba musiala miec duze problemy z tym rzeczywiscie skoro insulina nie pomagala, ale moze miala problemy z cukrzyca przed ciaza i moze nawet o tym nie wiedziala... No przykre. Ale Ty musisz myslec pozytywnie :) i diabetolog na pewno pomoze :)

a_nka, tu piszę tobie ja, -cukrzycówka w obu ciążach- nie stresuj się tym !! cukier masz wysoki ale poczekaj na wyniki po glukozie. Ja w pierwszej ciaży miałam po obciążeniu 75g glukozy cukier 160 i dostałam od razu skierowanie do diabetologa, 2 tygodnie na diecie ale niestety nie udało się opanować cukrów (niestety to taki organizm... to nie to że źle jesz ! po prostu w ciąży hormony tak sprawiają, że tak a nie inaczej wydziela się insulina.) i dostałam dzienną insulinę do wstrzykiwań. Syn urodził się zdrowiutki i pięknie rośnie, rozwija się i gada jak przedszkolak prawie całymi zdaniami ;)

a tej ciąży nawet nie czekałam do 24tygodnia gdzie normalnie robi się glukozę tylko od samego początku jestem pod okiem poradni diabetologicznej, zrobili mi bodajże w 10 tyg obciążenie glukozą i już wyniki wyszły na górnej granicy. oczywiście 2 tyg na diecie tak jak to za pierwszym razem (muszą sprawdzić czy rygorystyczna dieta jest w stanie wyrównać cukry bez podawania insuliny) ale mimo wszystko dostałam insulinę już. W tym roku zaostrzyły się jeszcze wartości dla ciężarnych i cukier godzinę po posiłku nie powinien przekroczyć 120. Rób szybko tę glukozę i zgłaszaj się do diabetologa bo jak rozmawiałam ze swoją gdyż bałam się tej insuliny tak wcześnie dostać to ona powiedziała, że to jest i tak kwestia czasu, a teraz jest taki okres rozwoju dziecka,że wszystko się wykształca i te cukry są bardzo ważne, nie mogą być wahania bo właśnie mogą zaburzyć rozwój. jak zapytałam czy insulina szkodzi dziecku to zapewniła mnie,że nie;) wstrzykiwana insulina nie przechodzi przez łożysko do dziecka tak więc dziecko nawet jej grama nie otrzymuje, a tylko obniża ona w twoim organizmie cukier i pomaga pracować trzustce.

Hania, bedzie dobrze, glowa do gory!!! :)
Dziewczyny, gratulacje z okazji zostania ciociami! Mnie to czeka w czerwcu :D
Maltanka, z ta budowa to faktycznie masakra :/ dla pocieszenia, u mnie cala wies rozkopana od pol roku bo kanalizacje robia ^^ a konca nie widac kiedy przylacza i w ogole..
Ja kawki nigdy nie pilam i nie pije ;) nie wiem czy kiedys mnie do niej pociagnie :) a spodenki ciazowe mam 2 pary ale i tak brakujr czegos na okazje i wakacje..

a_nka, tu piszę tobie ja, -cukrzycówka w obu ciążach- nie stresuj się tym !! cukier masz wysoki ale poczekaj na wyniki po glukozie. Ja w pierwszej ciaży miałam po obciążeniu 75g glukozy cukier 160 i dostałam od razu skierowanie do diabetologa, 2 tygodnie na diecie ale niestety nie udało się opanować cukrów (niestety to taki organizm... to nie to że źle jesz ! po prostu w ciąży hormony tak sprawiają, że tak a nie inaczej wydziela się insulina.) i dostałam dzienną insulinę do wstrzykiwań. Syn urodził się zdrowiutki i pięknie rośnie, rozwija się i gada jak przedszkolak prawie całymi zdaniami ;)

a tej ciąży nawet nie czekałam do 24tygodnia gdzie normalnie robi się glukozę tylko od samego początku jestem pod okiem poradni diabetologicznej, zrobili mi bodajże w 10 tyg obciążenie glukozą i już wyniki wyszły na górnej granicy. oczywiście 2 tyg na diecie tak jak to za pierwszym razem (muszą sprawdzić czy rygorystyczna dieta jest w stanie wyrównać cukry bez podawania insuliny) ale mimo wszystko dostałam insulinę już. W tym roku zaostrzyły się jeszcze wartości dla ciężarnych i cukier godzinę po posiłku nie powinien przekroczyć 120. Rób szybko tę glukozę i zgłaszaj się do diabetologa bo jak rozmawiałam ze swoją gdyż bałam się tej insuliny tak wcześnie dostać to ona powiedziała, że to jest i tak kwestia czasu, a teraz jest taki okres rozwoju dziecka,że wszystko się wykształca i te cukry są bardzo ważne, nie mogą być wahania bo właśnie mogą zaburzyć rozwój. jak zapytałam czy insulina szkodzi dziecku to zapewniła mnie,że nie;) wstrzykiwana insulina nie przechodzi przez łożysko do dziecka tak więc dziecko nawet jej grama nie otrzymuje, a tylko obniża ona w twoim organizmie cukier i pomaga pracować trzustce.

Elleni bardzo Ci dziękuję za te wszystkie informacje.
Boję się właśnie tych cholernych skoków bo wiem, że to szkodliwe dla maluchów.
Dziś zapytam w aptece czy można kupić glukometr bez recepty (lekarz coś wspominał, że można) i będę mierzyć cukier.
Dodatkowo trochę czytałam o diecie cukrzycowej i zacznę jej przestrzegać. To na pewno nie zawadzi.

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję, chciałabym zapytać czy jak będę miała jakieś pytania odnośnie cukrzycy i dieity to będę mogła napisać? :-) obiecuję, że nie będę zamęczać :laugh2:

a_nka pewnie, że tak ;) choć i ja sama mimo drugiej cukrzycy ciążowej idę jak we mgle i sprawdzam jakie produkty powodują skoki;) u jednego może być to ciemny chleb (żytni) mimo, że jest on właśnie zalecamy, a po białym może być ok, a u drugiej osoby odwrotnie więc tu zanim nie sprawdzisz sama to się nie dowiesz.

Polecę ci bardzo fajną stronkę gdzie wszystko masz rozpisane. począwszy od indeksów glikemicznych produktów, po całe jadłospisy dzienne i tabele na jaki posiłek czego nie powinnaś jeść, a co powinnaś. z miejsca ci powiem, że nabiał ze śniadania odstaw całkowicie ! żadnych twarożków, mleka, owsianki itp bo to powoduje skok bankowo.
Tu masz stronkę
Słodkie Mamy: Wszystko o cukrzycy w ciąży. Vademecum dla Kobiet z cukrzycą w ciąży polecono mi ją w poradni diabetologicznej bo jest najlepiej i najjaśniej rozpisana :-)

Co do glukometru to się wstrzymaj może? bo powinnaś dostać za darmo w poradni diabetologicznej. tak samo paski do niego i igły. za same paski bez refundacji zapłacisz sporo więc tym bardziej za glukometr. Ja dostałam w pierwszej ciąży jeden, a teraz drugi. tak samo wszystkie peny do insuliny dostawałam, jedynie wykupowałam paski właśnie do glukometru i samą insulinę (paski na refundację kosztują 13 czy 16 zł, bez refundacji niestety nie pamiętam ile)

Elleni w takim razie się wstrzymam :-)

Za stronę bardzo dziękuję i zabieram się za czytanie.
Dzięki wielkie!!

reklama
a-nka elleni ma racje nie refundowane paski dwa lata temu kosztowały ok 40 zł a co do diety każda inaczej reaguje miałam cukrzycę w pierwszej ciąży i po początkowych problemach z produktami cukier mi się uregulował chociaż czasami skoki się zdarzają zwłaszcza jeśli sprawdzasz czy dany produkt ci pasuje niestety jest to metoda prób i błędów ale głowa do góry jeśli będziesz o siebie dbała na pewno wszystko będzie dobrze

Do góry