reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Ayni w drugiej ciązy to wiem jakich dźwięków szukać :-pw pierwszej nawet nie wiedziałam,że tętno dziecka to tętno bo słychać w detektorze jakby stado koni biegło :-pa ruchy słychać doskonale :tak:to są takie uderzenia (hmmm jak to wytłumaczyc?) jakby ktoś siedział w balonie z wodą i kopał w balon od wewnątrz, najpierw uderzenie i za chwilkę jak balonik wraca do swojego kształtu. czasami trudno znaleźć bo schowa się głęboko, a czasami podpływa pod sam detektor. wiele miejsca nie do szukania bo maluch jest teraz mniej więcej na linii łonowej. tętna jako takiego dobrze nie słychać, jedynie czegoś tam w tle można się dosłuchać

reklama
i jestem po wizycie zadowolona :) wszystko w odpowiednim wątku :)

jeśli chodzi o becikowe to nie może przekraczać ok 1900zł na osobę :) i trzeba mieć udokumentowana pierwszą wizytę przed 10 tygodniem ciąży :)

detektor tętna też mam super sprawa to jest :) ale w tej ciąży jeszcze nie probowałam :)

fajnie macie z tym jak płacą :) my jak dziecko się urodzi to dostaniemy 1000 becikowego i m z ubezpieczenia 3500zł przynajmniej coś :) za póżno żeśmy się zoriętowali.. bo jakby mnie wpisał w ubezpieczenie konkretne takie jak on ma to byśmy dostali 7 tyś.. no ale rowne 9 miesięcy trzeba mieć ubezpieczenie takie...

u nas taka piękna pogoda +10 i piękne słoneczko z corą pospacerowałam troszkę hehe :)

a teraz czas na obiad :) dziś domowe hamburgery :) idę kotlety piec :)

tutaj becikowe zamienili na darmowe 15 godz przedszkola po 3 roku zycia.
a taki benefit po drugim miesiacu zycia dostajemy miesiecznie 130 euro az do 18stki. to jest bardzo fajne. staramy odkladac jej to na konto, do pelnoletnosci costam sie uzbiera :-)

Fajna sprawa taki detektor. Ja chcialam sobie w ciazy z corcia sprawic, ale koniec koncow balam sie,ze gdyby mi sie zepsul, to bym na zawal padla nie slyszac serduszka, wiec odpuscilam... taki cykor ze mnie :baffled:

ania ciesze sie z udanej wizyty :-) domowe hamburgery mniam! ja mam dzis babke ziemniaczana:tak: a tego slonka, to naprawde ci zazdroszcze! u nas dalej leje i wieje.

Ostatnia edycja:
Aniu gratuluje wizyty.
Sprawdzalam na allegro ile taki detektoe kosztuje i chyba odpuszcze sobie. Gdyby to byla poierwsza ciaza to moze, ale teraz jeslli szczesliwie dotrwam do wrzesnia, ciazy wiecej nie planuje.
Co do kasy po urodzeniu dzicka, to maz jest teraz na KRUS, tam placa ok 3300? Mamy ubezpieczenie na zycie, to oboje dostaniemy po 1000, no i becikowe. Jak urodzilam Antka to jeszcze dostalismy z MOPS drugi tysiac na niski dochody( maz czesci zysku nie wykazuje). Wiec troiche sie nazbiera.

Ja o becikowym mogę zapomnieć, bo oboje pracujemy. Dla mnie to dziwne, płacę składki a i tak mi się nie należy. Parę stówek zawsze na coś wystarczyłoby. Dobrze, że chociaż z ubezpieczenia będzie. Nie wiem tylko jaak u męża, czy on też dostanie, czy tam trzeba cos zgłaszać. Muszę popytać.
Zagranicznym mamom pozazdrościć, bo tam państwo dorzuca parę groszy. Ja też miałam szansę zostać na zachodzie, ale mimio tych wszystkich plusów finansowych źle się tam czułam, zawsze obco. Podziwiam osoby, którym to nie przeszkadza. Taka już natura.

dziewczyny wlasnie zaczelam plamic na jasnoczerwomo. jestem spanikowana. dzwonilam do swojego gp i karze mi jechac do szpitala. plisss trzymajcie kciuki

Anusia, oczywiście, że trzymamy kciuki. Nie martw się napewno wszystko będzie dobrze, pewnie pękło ci jakieś naczynko. Daj znać jak będziesz coś wiedzieć.

reklama
Do góry