reklama
Musze sie cieszyc zatem ze mojego lekarza mam 5 min drogi od domu
Jak chodzi o becikowe to dokumenty ciazowe nie byly mi potrzebne. Lekarz dawal osobne zaswiadczenie. W tym roku i tak beda cyrki bo trzeba tez przedkladac zaswiadczenie o zarobkach o.0
Jak chodzi o becikowe to dokumenty ciazowe nie byly mi potrzebne. Lekarz dawal osobne zaswiadczenie. W tym roku i tak beda cyrki bo trzeba tez przedkladac zaswiadczenie o zarobkach o.0
smerfetka88
Zaciekawiona BB
Cześć
Ciężko było nadrobić 20 stron, ale przebrnęłam
Strasznie mi przykro RenataT...
Znalazłam niedawno całkiem fajną inicjatywę, jeśli jesteście z małopolski(nie wiem czy w innych województwach też takie coś jest) i macie facebooka, to jest taki profil"Małopolskie USG". I tam co jakiś czas ogłaszają warsztaty USG dla lekarzy, i szukają chętnych kobiet, w określonych tygodniach ciąży, do darmowych badań prenatalnych. Myślę, że to całkiem fajna sprawa i warto to śledzić
Co do diety, to niestety mój biedny mąż latał wczoraj za kapustą kiszoną Kupił w końcu taką w worku, po czym praktycznie cała sama pochłonęłam A dzisiaj będzie u nas ogórkowa, więc chyba kwaśnego mi trzeba...
U mnie mdłości nieststy dalej są, nawet powiedziałabym, że nasilone. Zauważyłam że nasilają się szczególnie przed egzaminami,pewnie przez stres.....
Ciężko było nadrobić 20 stron, ale przebrnęłam
Strasznie mi przykro RenataT...
Znalazłam niedawno całkiem fajną inicjatywę, jeśli jesteście z małopolski(nie wiem czy w innych województwach też takie coś jest) i macie facebooka, to jest taki profil"Małopolskie USG". I tam co jakiś czas ogłaszają warsztaty USG dla lekarzy, i szukają chętnych kobiet, w określonych tygodniach ciąży, do darmowych badań prenatalnych. Myślę, że to całkiem fajna sprawa i warto to śledzić
Co do diety, to niestety mój biedny mąż latał wczoraj za kapustą kiszoną Kupił w końcu taką w worku, po czym praktycznie cała sama pochłonęłam A dzisiaj będzie u nas ogórkowa, więc chyba kwaśnego mi trzeba...
U mnie mdłości nieststy dalej są, nawet powiedziałabym, że nasilone. Zauważyłam że nasilają się szczególnie przed egzaminami,pewnie przez stres.....
anusiaszymka
Fanka BB :)
hej :-)
Spanie mnie strasznie muli. Rano bylo dobrze o dziwo, ale teraz koszmar. Jak nie wyladuje z nosem w klawiaturze, to bedzie ok
Moja lalka dzis miala ciezka noc. Obudzila sie o 10 wieczorem i do drugiej nie mogla porzadnie usnac, budzila sie , poplakiwala, az w koncu kolo drugiej usnela az do rana, a my z nia.. mysle ,ze calpol troche w tym pomogl. te zabki ja tak mecza :-( Fakt ,ze moj kochany mezus przy niej byl caly ten czas, ale i tak nie usnelam dopoki jej nie polozyl i wrocil do naszej sypialni. ech, biedulka moja. Co te dzieciaki musza przejsc... najpierw kanaly rodne, potem kolki, zabkowanie. Dzielne sa te maluchy naprawde. nie jeden dorosly by wymiekl. A ja sie wyspie kiedys
Becikowe piszecie :-) Fajna sprawa, szkoda, ze tu zniesli juz pare ladnych lat temu. A jak jest u Was kolezanki zza innych granic? macie taki benefit na start?
Spanie mnie strasznie muli. Rano bylo dobrze o dziwo, ale teraz koszmar. Jak nie wyladuje z nosem w klawiaturze, to bedzie ok
Moja lalka dzis miala ciezka noc. Obudzila sie o 10 wieczorem i do drugiej nie mogla porzadnie usnac, budzila sie , poplakiwala, az w koncu kolo drugiej usnela az do rana, a my z nia.. mysle ,ze calpol troche w tym pomogl. te zabki ja tak mecza :-( Fakt ,ze moj kochany mezus przy niej byl caly ten czas, ale i tak nie usnelam dopoki jej nie polozyl i wrocil do naszej sypialni. ech, biedulka moja. Co te dzieciaki musza przejsc... najpierw kanaly rodne, potem kolki, zabkowanie. Dzielne sa te maluchy naprawde. nie jeden dorosly by wymiekl. A ja sie wyspie kiedys
Becikowe piszecie :-) Fajna sprawa, szkoda, ze tu zniesli juz pare ladnych lat temu. A jak jest u Was kolezanki zza innych granic? macie taki benefit na start?
N
nexiss
Gość
W Wałbrzychu jest to 1000zł i wg zapisów:
"Osoba ubiegająca się o przyznanie prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia się dziecka, do wniosku o zasiłek rodzinny dołącza:
Zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną o pozostawaniu pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży."
Także 11 tydzień to trochę za późno.
Ja niestety najprawdopodobniej nie załapię się na macierzyńskie w Norwegi ale w takim wypadku jeszcze przed porodem dostane około 40tyś koron becikowego a to starcza spokojnie na wyprawkę i jeszcze coś tam zostaje.;-) Wiadomo, że lepiej wyszłabym na macierzyńskim no ale dobre i to.
Aaa no i od urodzenia każdego miesiąca dostaje się dodatek w wysokości 1000kr na dziecko aż do pełnoletności.
Aaa no i od urodzenia każdego miesiąca dostaje się dodatek w wysokości 1000kr na dziecko aż do pełnoletności.
Ostatnia edycja:
N
nexiss
Gość
Ja niestety najprawdopodobniej nie załapię się na macierzyńskie w Norwegi ale w takim wypadku jeszcze przed porodem dostane około 40tyś koron becikowego a to starcza spokojnie na wyprawkę i jeszcze coś tam zostaje.;-) Wiadomo, że lepiej wyszłabym na macierzyńskim no ale dobre i to.
Fajnie kolejna dzidzia to chyba w Norwegii będzie heheh
Polska jeszcze daleka jest w tym temacie, niestety..
reklama
Trzymam mocno kciuki za Ciebie, obys szybko dostala dobre wiesci, wysylam Ci troche dobrych fluidow :-)
właśnie zaliczyłam 1 ciążowe rzyganko :-/ masakra, czuje się podle. Dzieciaki oglądają bajki a ja idę pomidorową nastawić.
Uooouuu ... wspolczuje i nie zazdroszcze, ja nie wiem co to ciazowe rzyganko i mam nadzieje, ze juz sie nie dowiem ;-)
A co robisz z tym detektorem skoro tetutka jeszcze nie lapie ani ruchow? Chyba poki co jest bezuzyteczny ? Czy sie myle ?
Ja chodzę prywatnie, w dodatku dojeżdzam 100 km. Musze pomyslec o kims na miejscu, ale tu zbyt dobrych opinii nie slyszalam...ale muszę się zapytac doktorka czy w razie co da mi swoje zapiski. Ciężko mi będzie z niego rezygnowac, bo to profesjonalista w każdym calu. Mój mąż go uwielbia i zawsze ze mną chodzi.
Kurcze, myslalam , ze to ja mam daleko, bo musze dojezdzac na usg az 9 km. Na szczescie na konsultacje beda do mnie przyjezdzac ale lepiej spraw sobie kogos blizej, napewno kogos znajdziesz, bo w lato juz Ci nie bedzie tak wesolo z brzuszkiem 100 km obojetnie jaka forma trafsportu jechac .
U nas niczego na sam start nie daja. Po urodzeniu dziecka musze odczekac 4 miesiace i wtedy zaczyna dostawac do kwartalnie "becikowe" az do 18-nastki. 193 eur na dziecko co kwartal, niby bez szalu , ale zawsze mozna sobie dolozyc do wydatkow dzieciecych.
Slyszalam ze w Polsce becikowe teraz jest tylko dla tych najubozszych, tak? O rany, ale powymyslali, jakby milionami dzielili conajmniej..
U nas taka pogoda moje drogie kolezanki, w sumie cala zime chodzimy bez czapek ale i tak czekam na wiosne
Załączniki