reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Może faktycznie lekarz jeszcze czeka, bo wizytę będe miała w 11 tygodniu, to wtedy może dostanę. Muszę zapytać, bo nawet o tym nie myślałam. To pierwsza ciąża i się dopiero uczę ;-)

reklama
Musze sie cieszyc zatem ze mojego lekarza mam 5 min drogi od domu :-D

Jak chodzi o becikowe to dokumenty ciazowe nie byly mi potrzebne. Lekarz dawal osobne zaswiadczenie. W tym roku i tak beda cyrki bo trzeba tez przedkladac zaswiadczenie o zarobkach o.0

Cześć:)

Ciężko było nadrobić 20 stron, ale przebrnęłam:)
Strasznie mi przykro RenataT...:(

Znalazłam niedawno całkiem fajną inicjatywę, jeśli jesteście z małopolski(nie wiem czy w innych województwach też takie coś jest) i macie facebooka, to jest taki profil"Małopolskie USG". I tam co jakiś czas ogłaszają warsztaty USG dla lekarzy, i szukają chętnych kobiet, w określonych tygodniach ciąży, do darmowych badań prenatalnych. Myślę, że to całkiem fajna sprawa i warto to śledzić :)

Co do diety, to niestety mój biedny mąż latał wczoraj za kapustą kiszoną:p Kupił w końcu taką w worku, po czym praktycznie cała sama pochłonęłam :D A dzisiaj będzie u nas ogórkowa, więc chyba kwaśnego mi trzeba...:)

U mnie mdłości nieststy dalej są, nawet powiedziałabym, że nasilone. Zauważyłam że nasilają się szczególnie przed egzaminami,pewnie przez stres.....

a dalej jest tak ze trzeba bylo byc u lekarza do 10 tyg czy np mozna w 11?
słyszalam wlasne ze na osobe nie moze przekraczac jakiejś sumy

hej :-)

Spanie mnie strasznie muli. Rano bylo dobrze o dziwo, ale teraz koszmar. Jak nie wyladuje z nosem w klawiaturze, to bedzie ok :-D
Moja lalka dzis miala ciezka noc. Obudzila sie o 10 wieczorem i do drugiej nie mogla porzadnie usnac, budzila sie , poplakiwala, az w koncu kolo drugiej usnela az do rana, a my z nia.. mysle ,ze calpol troche w tym pomogl. te zabki ja tak mecza :-( Fakt ,ze moj kochany mezus przy niej byl caly ten czas, ale i tak nie usnelam dopoki jej nie polozyl i wrocil do naszej sypialni. ech, biedulka moja. Co te dzieciaki musza przejsc... najpierw kanaly rodne, potem kolki, zabkowanie. Dzielne sa te maluchy naprawde. nie jeden dorosly by wymiekl. A ja sie wyspie kiedys :laugh2:

Becikowe piszecie :-) Fajna sprawa, szkoda, ze tu zniesli juz pare ladnych lat temu. A jak jest u Was kolezanki zza innych granic? macie taki benefit na start?

Becikowe piszecie :-) Fajna sprawa, szkoda, ze tu zniesli juz pare ladnych lat temu. A jak jest u Was kolezanki zza innych granic? macie taki benefit na start?

W Wałbrzychu jest to 1000zł i wg zapisów:
"Osoba ubiegająca się o przyznanie prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia się dziecka, do wniosku o zasiłek rodzinny dołącza:
Zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną o pozostawaniu pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży."
Także 11 tydzień to trochę za późno.

Ja niestety najprawdopodobniej nie załapię się na macierzyńskie w Norwegi ale w takim wypadku jeszcze przed porodem dostane około 40tyś koron becikowego a to starcza spokojnie na wyprawkę i jeszcze coś tam zostaje.;-) Wiadomo, że lepiej wyszłabym na macierzyńskim no ale dobre i to.
Aaa no i od urodzenia każdego miesiąca dostaje się dodatek w wysokości 1000kr na dziecko aż do pełnoletności.

Ostatnia edycja:
Ja niestety najprawdopodobniej nie załapię się na macierzyńskie w Norwegi ale w takim wypadku jeszcze przed porodem dostane około 40tyś koron becikowego a to starcza spokojnie na wyprawkę i jeszcze coś tam zostaje.;-) Wiadomo, że lepiej wyszłabym na macierzyńskim no ale dobre i to.
Aaa no i od urodzenia każdego miesiąca dostaje się dodatek w wysokości 1000kr na dziecko aż do pełnoletności.

Fajnie :) kolejna dzidzia to chyba w Norwegii będzie ;) heheh
Polska jeszcze daleka jest w tym temacie, niestety..

reklama
Trzymam mocno kciuki za Ciebie, obys szybko dostala dobre wiesci, wysylam Ci troche dobrych fluidow :-)

właśnie zaliczyłam 1 ciążowe rzyganko :-/ masakra, czuje się podle. Dzieciaki oglądają bajki a ja idę pomidorową nastawić.

Uooouuu ... wspolczuje i nie zazdroszcze, ja nie wiem co to ciazowe rzyganko i mam nadzieje, ze juz sie nie dowiem ;-)

A co robisz z tym detektorem skoro tetutka jeszcze nie lapie ani ruchow? Chyba poki co jest bezuzyteczny ? Czy sie myle ?

Ja chodzę prywatnie, w dodatku dojeżdzam 100 km. Musze pomyslec o kims na miejscu, ale tu zbyt dobrych opinii nie slyszalam...ale muszę się zapytac doktorka czy w razie co da mi swoje zapiski. Ciężko mi będzie z niego rezygnowac, bo to profesjonalista w każdym calu. Mój mąż go uwielbia i zawsze ze mną chodzi.

Kurcze, myslalam , ze to ja mam daleko, bo musze dojezdzac na usg az 9 km. Na szczescie na konsultacje beda do mnie przyjezdzac :sorry: ale lepiej spraw sobie kogos blizej, napewno kogos znajdziesz, bo w lato juz Ci nie bedzie tak wesolo z brzuszkiem 100 km obojetnie jaka forma trafsportu jechac .

U nas niczego na sam start nie daja. Po urodzeniu dziecka musze odczekac 4 miesiace i wtedy zaczyna dostawac do kwartalnie "becikowe" az do 18-nastki. 193 eur na dziecko co kwartal, niby bez szalu , ale zawsze mozna sobie dolozyc do wydatkow dzieciecych.
Slyszalam ze w Polsce becikowe teraz jest tylko dla tych najubozszych, tak? O rany, ale powymyslali, jakby milionami dzielili conajmniej.. :angry:
U nas taka pogoda moje drogie kolezanki, w sumie cala zime chodzimy bez czapek 1782153_10203012910507635_1376516401_n.jpg ale i tak czekam na wiosne

Załączniki

• 1782153_10203012910507635_1376516401_n.jpg
    1782153_10203012910507635_1376516401_n.jpg
    44,1 KB · Wyświetleń: 39
Do góry