reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

No to ja poprasowałam wielką górę prania, zrobiłam obiad, wymyłam i wyprałam Antka fotelik z auta, kilka swoich rzeczy wyprałam recznie i już na nic nie mam sily. Teraz siadam i odpoczywam.
Ja oglądałam swój brzuch i mam jeszcze wysoko.

Katka ja też używam lactacyd i go biorę do szpitala. A żel do kąpani chyba palmolive wrzuciłam.

Marciątko prasujesz do 9 m-cy? Chce ci sie? Ja mam tak dużo ciuchów, że nawet tych do 6 m-cy bym nie zmieściła do szafy. ;-)

reklama
Wesolutka - naucz mnie tak prasować :p Albo mam kiepskie żelazko albo ja coś knocę, bo u mnie to nie jest ani jeden ruch ani dwa, a i tak efekty mizerne.
Nie chce mi się tyle prasować, ale później będę wracała do pracy i na aplikację, więc czasu będę mieć nieporównywalnie mniej niż teraz i wolę sobie oszczędzić roboty.

Katka - porodem się nie zamartwiaj, możesz zacząć dopiero jak się akcja porodowa zacznie, szkoda nerwów teraz :p

a jeszcze co do pytania Katki to ja do szpitala zabieram żel do higieny intymnej pliva fem pomarańczowa, od laktacydu zawsze mnie piekło, tą plivę można kupić na saszetki albo w normalnym opakowaniu, ginekolog przy pierwszym porodzie dał mi saszetki i kazał zabrać własnie na po porodzie.

Wesolutka zazdroszcze babskiego wieczoru:)

Poprzygladalam sie sobie z kazdej strony i mysle ze wcale nie opadl poprostu jest mega niesymetryczny i z jedego profilu piekna pilka a z drugiego jakis taki flakowaty:D czulam ze maly sie dzis mocno wiercil i nogi z zeber powedrowaly gdzies na bok? no ale psychika zrobila swoje i zaraz zaczal sie brzuch robic twardy:( wiec myk pod prysznic a teraz leze grzecznie, a mezu sprzata i podlogi myje :D

ja jak coli nigdy wlasnie nie pilam to teraz bym mogla litrami pic:D ale jutro do laboratorium rano wiec dzisiaj sobie taka dawke cukru daruje:p czy u was do szpitala wymagaja badan na HIV? U mnie wlasnie odkrylam ze tak:szok: wogole jakas dluga ta moja lista badan...

Hejka! Późno się witam i doczytam Was wieczorem bo właśnie jestem u rodziców i sobie leżę bo puchna mi stopy. Bleeee wyszedł mi pępek i puchna mi stopy czyli to co takie obrzydliwe w ciąży mi się wydaje. I te moje chce okropne...właśnie zdałam sobie sprawę ze pizama w której będę rodziła będę musiała założyć bez stanika blee. Tylko wtedy chyba o tym się nie myśli...

Alpine teraz robi się badanie na HIV każdej ciężarnej dwa razy: na początku i na końcu ciąży.

Natalina sorry, ale skoro dla ciebie wszystko, co związane z ciążą i dzieckiem jest blee, to ja się dziwię, czemu ty w ogóle w tej ciąży jesteś.

Ostatnia edycja:
w Zielonej Górze nie wymagali, w Kościanie chyba już tak, ale ja jak leżałam w 22 tyg w szpitalu to mi zrobili na HIV. W ogóle jak zapytałam się lekarza o przyjęcie do szpitala to powiedział, że niezbędny jest dowód osobisty i koniec kropka, reszta jest dla naszej i lekarzy wiadomości i wygody.

W ogóle w Zielonej była 5 lat temu (nie wiem jak teraz) dziwna praktyka, że wymaz z pochwy pobierali dopiero w trakcie porodu i jeśli coś wyhodowali to pobierali dzieciątku krew (tak u mojej Mai), jeśli było okej to okej ale u Pani obok z łóżka wyniki krwi dziecka były złe i podali małemu antybiotyk i dłużej o 3 dni musieli być w szpitalu niż normalnie.

Powiem wam, że co roku to się zmienia jeśli chodzi o wykaz badań jakie trzeba robić w ciąży. Ja drugi raz na HIV nie mam zamiaru robić, jeśli chodzi o toksoplazmozę to też spotkałam ginekologa, który w ogóle nie zalecał mi robić tego badania, miał tam swoje teorie na ten temat, ostatecznie i tak zrobiłam dla świętego spokoju.

Natalina widzę, że dużo spraw związanych z budową ciała kobiety ciężarnej Cię obrzydza. Ja tez nie lubię bez biustonosza chodzić, bo mam duże nieciekawe wg mnie piersi, ale możesz taki miękki pod koszulę przecież ubrać po porodzie a w trakcie porodu uwierz mi, że będzie Ci wszystko jedno :pPP

Ostatnia edycja:
Alicja ja w ciąży z Antkiem (2011r) też nie robiłam dwa razy hiv, tylko chyba na koniec. Ale jak błam w ciąży z Julkiem (2013) to już położna mówiła, że teraz tak jest. Ciągle coś zmieniają. A jeśli chodzi o toxoplazmozę, to uważam akurat, że jest ono potrzebne i bardzo ważne. Ale tak jak mówisz, każdy lekarz ma swoje teorie.

reklama
Ufff trochę tego zeszło ale wszystkie ciuszki już uprasowałam i posegregowałam, mam narazie tak do 6 m-cy i kilka sztuk na 84 cm. Resztę ma jeszcze siostra bo mała jeszcze chodzi w nich, ale to i tak większość uciera więc trzeba będzie później dokupić.
Szafy jeszcze zapakowane ochraniaczami, pościelą i kołderkami do łóżeczka, więc najpierw muszę chłopa pogonić aby w końcu mi je złożył to się zrobi luźniej :)

Usiadłam po prasowaniu i Wikusia zaraz zaczęła coś się więcej ruszać i nadal mi nóżki wypycha :)

Co do testów w ciąży na hiv to ja już miałam oba robione, w poniedziałek muszę iść zrobić jeszcze mocz i morfologię i pewnie na następnej wizycie dostanę skierowanie na paciorkowca.

No nic idę do biedry bo zaraz mnie noc zastanie :)

Do góry