reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

No to ja poprasowałam wielką górę prania, zrobiłam obiad, wymyłam i wyprałam Antka fotelik z auta, kilka swoich rzeczy wyprałam recznie i już na nic nie mam sily. Teraz siadam i odpoczywam.
Ja oglądałam swój brzuch i mam jeszcze wysoko.

Katka ja też używam lactacyd i go biorę do szpitala. A żel do kąpani chyba palmolive wrzuciłam.

Marciątko prasujesz do 9 m-cy? Chce ci sie? Ja mam tak dużo ciuchów, że nawet tych do 6 m-cy bym nie zmieściła do szafy. ;-)

reklama
Wesolutka - naucz mnie tak prasować :p Albo mam kiepskie żelazko albo ja coś knocę, bo u mnie to nie jest ani jeden ruch ani dwa, a i tak efekty mizerne.
Nie chce mi się tyle prasować, ale później będę wracała do pracy i na aplikację, więc czasu będę mieć nieporównywalnie mniej niż teraz i wolę sobie oszczędzić roboty.

Katka - porodem się nie zamartwiaj, możesz zacząć dopiero jak się akcja porodowa zacznie, szkoda nerwów teraz :p

a jeszcze co do pytania Katki to ja do szpitala zabieram żel do higieny intymnej pliva fem pomarańczowa, od laktacydu zawsze mnie piekło, tą plivę można kupić na saszetki albo w normalnym opakowaniu, ginekolog przy pierwszym porodzie dał mi saszetki i kazał zabrać własnie na po porodzie.

Wesolutka zazdroszcze babskiego wieczoru:)

Poprzygladalam sie sobie z kazdej strony i mysle ze wcale nie opadl poprostu jest mega niesymetryczny i z jedego profilu piekna pilka a z drugiego jakis taki flakowaty:D czulam ze maly sie dzis mocno wiercil i nogi z zeber powedrowaly gdzies na bok? no ale psychika zrobila swoje i zaraz zaczal sie brzuch robic twardy:( wiec myk pod prysznic a teraz leze grzecznie, a mezu sprzata i podlogi myje :D

ja jak coli nigdy wlasnie nie pilam to teraz bym mogla litrami pic:D ale jutro do laboratorium rano wiec dzisiaj sobie taka dawke cukru daruje:p czy u was do szpitala wymagaja badan na HIV? U mnie wlasnie odkrylam ze tak:szok: wogole jakas dluga ta moja lista badan...

Hejka! Późno się witam i doczytam Was wieczorem bo właśnie jestem u rodziców i sobie leżę bo puchna mi stopy. Bleeee wyszedł mi pępek i puchna mi stopy czyli to co takie obrzydliwe w ciąży mi się wydaje. I te moje chce okropne...właśnie zdałam sobie sprawę ze pizama w której będę rodziła będę musiała założyć bez stanika blee. Tylko wtedy chyba o tym się nie myśli...

Alpine teraz robi się badanie na HIV każdej ciężarnej dwa razy: na początku i na końcu ciąży.

Natalina sorry, ale skoro dla ciebie wszystko, co związane z ciążą i dzieckiem jest blee, to ja się dziwię, czemu ty w ogóle w tej ciąży jesteś.

Ostatnia edycja:
w Zielonej Górze nie wymagali, w Kościanie chyba już tak, ale ja jak leżałam w 22 tyg w szpitalu to mi zrobili na HIV. W ogóle jak zapytałam się lekarza o przyjęcie do szpitala to powiedział, że niezbędny jest dowód osobisty i koniec kropka, reszta jest dla naszej i lekarzy wiadomości i wygody.

W ogóle w Zielonej była 5 lat temu (nie wiem jak teraz) dziwna praktyka, że wymaz z pochwy pobierali dopiero w trakcie porodu i jeśli coś wyhodowali to pobierali dzieciątku krew (tak u mojej Mai), jeśli było okej to okej ale u Pani obok z łóżka wyniki krwi dziecka były złe i podali małemu antybiotyk i dłużej o 3 dni musieli być w szpitalu niż normalnie.

Powiem wam, że co roku to się zmienia jeśli chodzi o wykaz badań jakie trzeba robić w ciąży. Ja drugi raz na HIV nie mam zamiaru robić, jeśli chodzi o toksoplazmozę to też spotkałam ginekologa, który w ogóle nie zalecał mi robić tego badania, miał tam swoje teorie na ten temat, ostatecznie i tak zrobiłam dla świętego spokoju.

Natalina widzę, że dużo spraw związanych z budową ciała kobiety ciężarnej Cię obrzydza. Ja tez nie lubię bez biustonosza chodzić, bo mam duże nieciekawe wg mnie piersi, ale możesz taki miękki pod koszulę przecież ubrać po porodzie a w trakcie porodu uwierz mi, że będzie Ci wszystko jedno :pPP

Ostatnia edycja:
Alicja ja w ciąży z Antkiem (2011r) też nie robiłam dwa razy hiv, tylko chyba na koniec. Ale jak błam w ciąży z Julkiem (2013) to już położna mówiła, że teraz tak jest. Ciągle coś zmieniają. A jeśli chodzi o toxoplazmozę, to uważam akurat, że jest ono potrzebne i bardzo ważne. Ale tak jak mówisz, każdy lekarz ma swoje teorie.

reklama
Ufff trochę tego zeszło ale wszystkie ciuszki już uprasowałam i posegregowałam, mam narazie tak do 6 m-cy i kilka sztuk na 84 cm. Resztę ma jeszcze siostra bo mała jeszcze chodzi w nich, ale to i tak większość uciera więc trzeba będzie później dokupić.
Szafy jeszcze zapakowane ochraniaczami, pościelą i kołderkami do łóżeczka, więc najpierw muszę chłopa pogonić aby w końcu mi je złożył to się zrobi luźniej :)

Usiadłam po prasowaniu i Wikusia zaraz zaczęła coś się więcej ruszać i nadal mi nóżki wypycha :)

Co do testów w ciąży na hiv to ja już miałam oba robione, w poniedziałek muszę iść zrobić jeszcze mocz i morfologię i pewnie na następnej wizycie dostanę skierowanie na paciorkowca.

No nic idę do biedry bo zaraz mnie noc zastanie :)

Do góry