reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Aiwpa ciekawe, już szczerze wolę się sama ogolić niż żeby jakaś pielęgniarka miała mnie ogolić. Moja matka mówiła, że one nie patrzą na to jak cię golą i zacinają jak leci, może było to wtedy jak ona rodziła czy dawno temu :p nie wiem jak jest teraz, z wszystkich znajomych i sióstr, które rodziły to każda się sama goliła.

Ahh wczoraj zakupiliśmy jagody i M sobie zażyczył pierogi z jagodami, ale dziś mi się ich nie chce robić, jutro może jak zdąrzę po lekarzu przed szkołą rodzenia.

reklama
Mąż dzisiaj zaspał, bo cała noc sie kręciliśmy przez ten upał... ja szybko jem śniadanko i lecę w poszukiwaniu białego kitla ;-)
Ja też myślałam o mrożonkach i pewnie zacznę, bo teściwa ma cały ogród w warzywach dla małego cha cha. Tylko mi zamrażarki nie starczy na te ilości, które nasiała... myślę, że ona sama też narobi słoików itp.

Powodzenia na wizytach.

Witam z rana!

Ostatnio malo pisze - maz dalej w Chinach, wiec naprawde - jesli mam czas, to staram sie spedzac go aktywnie z dziecmi ;-)
Doczytalam,ze rozmawiacie o szczepieniach...U nas w standardzie sa szczepienia skojarzone wg grafiku: Vaccination schedule - Vaccinations - NHS Choices
Wg tej tabeli - to mamy za darmo i na pneumokoki, meningokoki i rotawirusy...
Tylko nie ma tu tych szczepien na gruzlice i wzw w pierwszej dobie - tzn. daja, jesli pochodzi sie z krajow zagrozonych tymi chorobami - czyli glownie z Afryki. Kiedys to bylo inaczej - bo jak Ola sie rodzila, to mnie pytali czy chce na gruzlice - i miala bez problemu zaraz w 1.dobie zycia...A przy Filipie juz powiedzieli,ze sie nam nie nalezy, bo Polska nie jest wsrod krajow ryzyka :crazy:

Mnie rowniez cieszy, ze oferuja za darmo szczepienia przeciw HPV dla nastolatek (jeszcze nie doszlismy do tego wieku, ale milo,ze oferuja jesli ktos chce)...

an_ka - jeszcze nie zdazylam pogratulowac zdania egzaminu: brawo! :-) Co do auta i 3 fotelikow z tylu - to dziwne,ze Wam tak mechanik powiedzial - bo jesli sie mieszcza i masz 3 pasy trzypunktowe z tylu - to nie rozumiem, dlaczego niby nie wolno. Moze nie ma 3 isofixow z tylu? Bo nie wszystkie auta maja 3, wiekszosc ma tylko 2, ale zawsze 3. fotelik mozna przypiac normalnie...
Powodzenia na testowaniu autka. U nas mozna jezdzic juz samemu zaraz po zdaniu prawka - dostaje sie certyfikat i hola! nie trzeba czekac az przyjdzie prawko;-)

Co do samopoczucia - tez czuje sie juz jak w 9. miesiacu - i praktycznie wygladam jakbym niedlugo miala rodzic. Ale wydaje mi sie,ze przy kolejnych dzieciach brzuch rosnie szybciej ;-) Oczywiscie wszyscy dookola twierdza,ze dobrze wygladam - ale wiadomo,ze chca byc mili :-)

Jeszcze tylko ten tydzien i w przyszly poniedzialek mezus wraca - na sama mysl poprawia mi sie humor ;-)

Hania, z tymi warzywami w zimie to podobno lepiej kupić mrożone np. hortexa, niż te które są na targu czy w sklepie :p
Z owoców mrożę truskawki, maliny i jagody (borówki) - po prostu myję, robię małe porcje do woreczka i zamrażarki.
Z warzyw ostatnio mroziłam marchewkę, kalafiora, brokuły, cukinię, dynie i koperek. Kalafiora, brokuły myłam kroiłam na małe procje i do zamrażarki, marchęwke dodatkowo obierałam. Cukinie i dynie możesz mrozić surowe, albo wcześniej pokrojone zalać wrzątkiem. A koperek umyć dokładnie, posiekać pozostawić do przeschnięcia na jeden dzień i do woreczka :)
A ze sloikow to robilam tylko dzem truskawkowy i do tej pory dla nas robilam papryke, ale nie wiem czy w tym roku sie uda, bo prawie rodzimy w tym terminie ;)

Hehe u nas Ola tez miala mmr, z 3 miesiecznym opoznieniem :)

shiran, nam polozne mowily ze mozna samemu zrobic lewatywe i sie ogolic, bo ktos moze czuc dyskomfort jak robi to druga osoba :)
z tym, ze ja lewatywy nie robilam, bo nie mialam problemu z "oczyszczeniem" organizmu przed porodem :p

Aniaam, kciuki za wizyte i oczywiscie dla wszystkich wrzesnioweczek jesli ktos dzis sie wizytuje :)

milego dnia Dziewczyny :*

dzien dobry!

Ja dzis w pracy, szefuncio cos tam potrzebowal, wiec zamienilam sie z mezem :-) u nas bardzo busy weekend. W sobote maz w koncu zabral sie za remont malego pokoiku, a ja z lala mialysmy babski dzien poza domem. Pojechalysmy na kulki i zakupy z moja kolezanka i jej coreczkami :-D fajny dzionek, ale na wieczor bylam padnieta jak smok.
A wczoraj pojechalismy do stolicy na to powtorne USG w 3D i wyobrazcie sobie nic nie bylo widac :-( Mala lezy bardzo niziutko i jeszcze calu czas przytulona do lozyska byla, nie udalo sie zrobic ladnych ujec. Jeszcze w piatek jedziemy ostatni raz sprobowac, ale nie mysle,ze cos sie uda. Jestem zla troszke, bo chcialam miec ladna pamiatke dla drugiej kluseczki, a tu pewnie nici...
Po lekarzu skoczylismy jezcze do Ikei i kupilismy lali lozko :-D dzis maz skreci, bo wczoraj juz bylo pozno. Ciekawe, jak moja krolewna na nie zareaguje, moge sie zalozyc, ze bedzie mi maszerowac po calym pokoju i skakac po nim na zmiane zanim sie nie przyzwyczai. Zobaczymy.

hania gratuluje autka i ciesze sie,ze dziewczynki tak mkna przed siebie! co do duzych aut, my od niedawna jezdzimy toyota avensis verso, bardzo szybko przyzwyczailam sie do gabarytow i teraz za nic w swiecie nie chcialabym sie przesiasc do zwyklej osobowki :-D takze glowa do gory, na pewno bedzie ok!

wesolutka kuruj sie ! a widze,ze typowo zanim sobie poodpoczywac, jak dziecka nie bylo w domu, to milion rzeczy mialas do zrobienia... Ja mam tak samo.. czy my sie kiedys nauczymy olewac wszystko i wykorzystac czas tylko dla siebie?

katka niezly numer z tym tytoniem... Pewnie to tylko formalnosc, musza uzupelnic jakies zeznania itp, obys sie tylko nie musiala dlugo nasiedziec.

marciatko my mielismy absolutny zakaz chodzika ze wzgledu na ta dysplazje bioderek, ale fizjoterapeuci byli zgodni, ze nawet zdrowego dziecka nie powinno sie do chodzica przyzwyczajac. Zle wplywa na kosciec, kregoslup, stopy, bioderka i przekaz miedzy oczami a stopami. Ja bym chyba odradzala tak czy inaczej.

madllena co tam u Ciebie? odezwij sie choc slowkiem :-)

Milego dnia dziewczynki! A my dzis mamy 7 rocznice slubu :-D Oficjalne obchody przenieslismy na niedziele,bedzie wiecej czasu na swietowanie :tak: ale ten czas leci btw...

Ostatnia edycja:
Cześć :)

Zosia dała popis swoich możliwości wczoraj - w ciągu 10 minut byłam przynajmniej 5 razy w toalecie. Zaczyna mnie to irytować.
Dobrze Haniu, że poruszyłaś temat mrożenia owoców / warzyw, do głowy mi to nie przyszło...
Dzięki za opinie o chodziaku. Zostawię go chyba, ale z pewnością nie będzie dziecko tam długo siedziało, tylko ewentualnie na chwilę - ale to i tak jeszcze przemyślę.

Byłam rano na zakupach, słownie 10 minut i już mam dość. Coraz ciężej się mi oddycha, czuję się jak lokomotywa.

Anusia... szkoda, że zdjęcia się nie udało zrobić, ale jeszcze chwila i będziesz swoją kluseczkę mogła fotografować z każdej strony :p

Witam sie po weekendzie :) upal mnie wykancza, a to dopiero poczatek, brzuch nie jest duzy a przeszkadza przy kazdej okazji ;)ja mroze warzywa i owoce z wlasnego ogrodka :) glownie cukinie to moje ulubione warzywo;)

Anusia gratulacje dla Was i najlepszego! :-)
Na dworze jest MASAKRA, totalna nawet bym rzekła. Obeszłam wszystkich zębologów.. 3/4 na NFZ ma urlop a ci co są, to miejsc nie ma, bo od lipca znowu limity ograniczyli i nie chcą przyjąć za darmo. I co z tego, że człowiek w ciąży.. punkty punktami i koniec.
Jak mnie to wk...... wolałabym odkładać te pieniądze co mi z wypłaty zabierają na zdrowotne i sama wszystko opłacać, bo jak na razie nie skorzstałam z bezpłatnych usług. Tak w ogóle tylko jedna babka "raczyła" mnie wziąć prywatnie, oczywiście ta najdroższa... :no: no i się okazało, że mam jeszcze 2 do zrobienia, próchnica przez 2 miesiące poszła niestety. Kiedyś mojemu dziecku rachunek wystawię ;-)
Marciątko, wszystkie te udogodnienia (nie ma co ukrywać) dla rodziców są niezbyt ok dla malucha, ale jak chwilę tylko się w tym trzyma nic się nie stanie. Ja nie zamierzam z tego korzystać, bo lepsze czworaki i chodzenie przy kanapie, no ale kto wie co będzie jak mnie mały wykończy, może sama się poddam ;-)

Też się mi wydaje, że rozsądniej byłoby odkładać sobie te pieniądze. Pamiętam jak kiedyś mamę próbowałam umówić do dentysty, prywatnie termin był na już, a z nfz za jakieś 4 miesiące.
Złożyłam zamówienie w gemini i zła byłam, bo co chwila mnie wywalało i cały koszyk się mi tracił, więc wszystko musiałam od nowa wyszukiwać. Niemniej jednak mam nadzieję, że to wszystko co potrzebuję, bo mimo ich super cen i tak dużo poszło.

reklama
Hej, hej ;)

Ja tylko na chwilę bo dziś sama na placu boju z dzieciorami jestem.

U nas upał przeszło 35st. Masakra, ale teraz właśnie zaczęło grzmieć :) zaraz zabiorę dzieciaki z ogródka i położę na drzemkę.
Swoją drogą musimy maluchom kupić jakąś piaskownice, huśtawke i basenik bo oni się nudzą i trawe mądrale wykopują :D

Felicity no właśnie trzy trzypunktowe pasy a w u mnie są dwa i jeden biodrowy. Z tego co powiedział mechanik to w audicy mogę przewozić z tyłu dwa foteliki i jeden poddupnik. I dziewczyny na bliźniakach też mi tak napisały.

Joani ja też zgadzam się z tobą co do ubezpieczenia na g...o to jest. I tak wszystko prywatnie trza robić.

Anusia, 7lat po ślubie, super. Gratuluję i wszystkiego dobrego życzę ;)

Wesolutka dzięki za odpowiedź odnośnie mrożenia. Ja trochę ciemna w temacie bo przy Neli i Dominiki się nad tym nie zastanawiałam. Zdrówka Ci życzę chorowitku :)

Lecę po maluchy bo tu już nieźle grzmi :p

Za wszystkie kciuki i gratulacje serdecznie dziękuję :-*

Za wizytujące kciuki zaciskam ;)

Maddlenka odezwij się :)

Do góry