reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

emalia, ja widziałam tylko pęcherzyk w 6 tc. Wizyte mam 28, 8 tc wiec juz wtedy na 100% zobacze Niespodzianke :).

candy6, w urzedzie miasta zakladasz w jednym okienku dzialalnosc - dostajesz regon, wpis do ewidencji. Tam wybierasz tylko ekd czyli w jakim sektorze firma bedzie funkcjonowac. W Zusie okreslasz wysokosc skladek - przez pierwsze 2 lata mozesz placic obnizone, mozesz ubezpieczyc sie od wiekszej kwoty jesli np. masz wybitne kwalifikacje np. znasz unikatowy jezyk, masz jakies umiejetnosci. I w Us wybierasz sposob rozliczenia. Chyba tyle w dużym skrócie ;) Biznes plan jest potrzebny jesli starasz sie o dofinansowanie nowej dzialalnosci.

reklama
dziewczyny produkcja jak w niezłej fabryce!
Jak już wszystko przeczytam, to potem nie pamiętam, co której miałam odpisać.. :-(
Póki szare komórki pracują to :
justynaa witaj!
kara, annncka, bigbi trzymam kciuki za wizyty! cycki do góry będzie dobrze! a my czekamy na soczyste relacje z wizyt!
candy popdizwiam Cie za optymizm , oby tak dalej!jakoś wszystko się ułoży.

No i co? dalej nie pamiętam :-( piszecie o ćwiczeniach,a ja tu widzę,że mi by się jakieś przydały, ale na pamięć- może ktoś coś poleci? Co do ćwiczeń ruchowych, moja prawie roczna laleczka dostarcza mi tyyyyle ruchu, że nie mogę narzekać :-) a po pierwszym trymestrze też uderzę na basen. w pierwszej ciąży tez chodziłam i bardzo mi było dobrze w wodzie... czułąm się taka lekka :-D Tylko mój kochany mężulek latał za mną, żebym czasem się nie poślizgnęła...

elleni bardzo dobrze,że przełożyłaś wizytę! Spokój duszy najważniejszy,na pewno o wiele łatwiej będzie się uczyć :-) powodzenia!

Ostatnia edycja:
Co do zakładania działalności to w urzędach pracy są zazwyczaj stanowiska gdzie pomagają w wypełnianiu papierków.
Z tego co kojarzę to do macierzyńskiego wystarczy jeden miesiąc składek ale do chorobowego chyba trzeba 3 miesiące

emalia, ja widziałam tylko pęcherzyk w 6 tc. Wizyte mam 28, 8 tc wiec juz wtedy na 100% zobacze Niespodzianke :).

candy6, w urzedzie miasta zakladasz w jednym okienku dzialalnosc - dostajesz regon, wpis do ewidencji. Tam wybierasz tylko ekd czyli w jakim sektorze firma bedzie funkcjonowac. W Zusie okreslasz wysokosc skladek - przez pierwsze 2 lata mozesz placic obnizone, mozesz ubezpieczyc sie od wiekszej kwoty jesli np. masz wybitne kwalifikacje np. znasz unikatowy jezyk, masz jakies umiejetnosci. I w Us wybierasz sposob rozliczenia. Chyba tyle w dużym skrócie ;) Biznes plan jest potrzebny jesli starasz sie o dofinansowanie nowej dzialalnosci.

a podatki vat , dochodowy nie place?
i co do skladek sama określam i musze je placic co miesiąc tak? a w us tez trzeba sie jakos rozlicac:nerd:
potem oczywiście np po urlopie wychowawczym zamykami

Emalia - u mnie w 6w0d widać było jedynie pecherzyk ciążowy bez zoltkowego i zarodka. I wg usg ciąża byla 5dni młodsza. Dzisiaj 6w6d i zobaczymy czy coś się zmieniło :-) obysmy obie niepotrzebnie się zamartwiały :-)

Emalia pęcherzyk miał ok 13 mm a ciałko zółte 3,5 mm. Może to zależy od jakości sprzętu że nie było widać.

wesolutka to Ty niedługo też masz wizytę. Kiedy ? Bo na liście Cię nie widzę.

Oj, przepraszam. Dopiero zauważyłam, że napisałaś że wizyta 28.

Ostatnia edycja:
a podatki vat , dochodowy nie place?
i co do skladek sama określam i musze je placic co miesiąc tak? a w us tez trzeba sie jakos rozlicac:nerd:
potem oczywiście np po urlopie wychowawczym zamykami

Podatki płacisz tylko jeśli coś zarobisz w rzeczywistości.
Składki określasz sama i płacisz co miesiąc, po macierzyńskim/urlopie możesz zamknąć. Ograniczenia a tylko jeżeli weźmiesz dotację na rozpoczęcie działalności.
Generalnie polecam wizytę w urzędzie pracy-powinni Ci tam udzielić pełnych informacji co i jak

reklama
Podatki płacisz tylko jeśli coś zarobisz w rzeczywistości.
Składki określasz sama i płacisz co miesiąc, po macierzyńskim/urlopie możesz zamknąć. Ograniczenia a tylko jeżeli weźmiesz dotację na rozpoczęcie działalności.
Generalnie polecam wizytę w urzędzie pracy-powinni Ci tam udzielić pełnych informacji co i jak

troche sie boje czy to legalne tak w up ,( rejestru dokonuje sie w urzedzie miasta chyba nie up
?)gorzej jak zus bedzie zdziwiony ze nie mam przychodów ,
a skladka np jak wynosi 200zl (platna caly czas na urlopach tez)to ile bym dostawala na urlopie czy zwolnieniu?

Ostatnia edycja:
Do góry