reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wojtuś 25tydz. 03.01.2011

a to szkrabik malutki , ruchliwy musi być ma tyle przecież świata do poznania
a z tym sapaniem,zaduszką po mega zabawie :) to Oskar ma do dzić , coprawda zdarza sie coraz żadziej ale jednak . trudny początek z płuckami długo dajeo sobie znać .

reklama
My dziś po kontroli wcześniaczej.
Wojtuś ma prawie 10 miesięcy urodzeniowych czyli 6 i pół korygowanych.
Waży 6.540 a mierzy 68.5cm

Generalnie jest dobrze.
Sapanie to przypadłość dzieci z dysplazją oskrzelowo-płucną a także pozostałość po niej. Tak samo jak i dziwnie wygięty, rozdęty ku dołowi kształt żeber. Jeśli małemu obie te "przypadłości" nie przeszkadzają, nie pogarszają jego stanu to wszystko jest dobrze.
Doktor wymacał kość ogonową analizując coś odnośnie asymetrii, której praktycznie już nie ma na szczęście.
Pytał o bardzo wiele, również sporo obserwował.
Na koniec stwierdził, że pewnie jesteśmy bardzo zadowoleni ze stanu Wojtusia. No, baaa :)
I dodał, że widać, że jest szczęśliwym radosnym dzieckiem.
Kontrola za 3 miechy. I kompleksowe badanie krwi wtedy.

Miło czytać dobre wieści!
A z tym sapaniem, zadyszką i rozdętymi żeberkami to tylko od dysplazji może być? Pytam bo mój Oskarek ma wszystkie te same cechy a dysplazji nie miał bo oddychał sam.

monik, tak sobie myślę, czy tylko od tego... dokładnie nie wiem ale tak na chłopski rozum, to chyba każdy noworodek urodzony przed czasem nie ma jeszcze do końca wykształconych i dojrzałych płucek? to chyba nawet jeśli oddycha sam to może musi się bardziej namęczyć i więcej mu mięśnie pracują, które mogą mieć wpływa na kształt klaty i sapanie bądź co bądź... Dużo zdrówka dla Was:)
A, na wizycie przepytałam też doktorka z ciemiączka i szwów czaszkowych a także poprosiłam go o uzupełnienie danych na karcie centylowej, żmijowate to było z mojej strony, bo to robota pielęgniarki a lekarze często gęsto nie umieją nanosić, ten umiał:)

reklama
Do góry