reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Dziękuję dziewczyny za trzymanie kciuków :-)
Byliśmy dziś na usg. Maluszek leży podłużnie główkowo ( kręgosłup ma po prawej stronie mojego brzuszka a nóżki i główka po lewej). Akcja serca płodu prawidłowa- ok. 143/min. Według ostatniej miesiączki ciąża wynosi 31+6 termin na 30 września a według pomiarów usg- ciąża wynosi 31w4d i termin na 24 września. We wcześniejszych usg wychodziło w granicach 5-7 październik, tak więc myślicie że termin porodu z tego ostatniego usg powinnam brać pod uwagę? bo chyba to jest tak że im starsza ciąża tym ciężej określić wiek ciąży bo dzieciaczki się już rożnie i szybko rozwijają. Oczywiście potwierdziła się znowu płeć męska- było widać na ekranie dowód ;-). Pani bardzo dokładnie pooglądała maluszka i zaniepokoiło mnie tylko to,że zauważyła że w jego lewej nerce jest większy układ kielichowo- miedniczkowy a dokładnie zapisała to tak: UKM 8,00nm. Tylko że powiedziała,że tutaj nie ma się czym martwić bo teraz na tym etapie jest to normalne i to czysta fizjologia i po prostu nabierze prawidłowego wymiaru. No a w prawej nerce ok. Stąd moje pytanie- czy powinnam się zacząć jakoś zamartwiać, czy to coś groźnego może być, a jeśli mu się to nie zmniejszy to co to będzie oznaczać? Teraz mam napisane na karcie że łożysko mam na ścianie tylnej typu II, bez ryzyka przodowania, bez cech odklejania- a podczas ostatniego usg miałam na ścianie przedniej, to się mogło tak zmienić? Ilość płynu owodniowego prawidłowa. Przepływy w tętnicy pępowinowej (UA) i tętnicy środkowej mózgu ( MCA) prawidłowe. Serce, żołądek, pęcherz moczowy ok.
Pooglądała pani doktor go dokładnie i nawet buźkę widzieliśmy, tylko że maluszek rączkami sobie głaskał buźkę i nawet nam zamachał jedną rączką heh:-D a potem kciuk drugiej rączki sobie ssał:-D. Ładną ma buziunię, nosek i oczka heh i usteczka ( pani też przyglądała się jego wardze i jest prawidłowa). To chyba tyle jeśli chodzi o moją relację z usg :) Aaa i jeszcze taką słodką stópkę nam pani pokazała :)

Dzisiaj też poszłam oddać mocz i ma być jutro do odbioru. Mam nadzieję,że teraz wyjdzie ładny wynik.

Ostatnia edycja:
reklama
mala _mi 88 gratuluje super wiesci! Kurcze, wszystko brzmi bombastycznie :-)

Nasz Pawel w poniedzialek lezal jeszcze z glowa w gorze, dyndal nogami i walil mnie po pecherzu...Ale ma jeszcze 9 tygodni do tego,zeby sie obrocic. Nerkami bym sie nie martwila, zwlaszcza,ze doktor powiedziala, ze to sie wszystko unormuje. I nie martwilabym sie na zapas, bo stres , jak dobrze wiesz, zle wplywa i na mame, i na dziecko.

Mala_mi gratuluję udanej wizyty. I nie przejmuj się nerką skoro gin nie widzi nic złego w tych pomiarach. Wg mnie termin z I usg jest najdokładniejszy.

Ja tez wróciłam z wizyty, podwozie ok, a na szybkim usg wyszło, że nam się Jaga zwinęła jak ślimaczek i leży poprzecznie: łepek ma po lewej stronie z boku, tułów wychodzi jakoś pod pępkiem, a nóżki ma w górze z prawej... No i tych nóżek szukała ze 20 minut...
Lekarz trochę zaniepokojona, ale mówi, że do 36 tyg może się jeszcze wykopyrtnie...

A wiek ciąży wg usg, to 26 tydzień (czyli ciąża młodsza o 2 tyg od OM) i poród wychodzi mi wg tego na połowę listopada, zobaczymy, co z tego wyjdzie ;-).

Agrafa gratuluję. Skoro Jaga leży poprzecznie to bliżej jej do ułożenia właściwego niż gdyby siedziała po turecku :) Czas jeszcze ma na wygibasy.

Ja tez po wizycie:) Mocz jak zwykle do poprawki bo białko się pokazało, i wczoraj mnie bóle wzięły i okazuje się że mała uciska mi swoją główka na szyjkę:( póki co szyjka jeszcze rozmiar ma dobry ale w każdej chwili się może zmienić i będzie szpital:( Ale rozwija się prawidłowo wg usg waga 2180g czyli klamocik:)

Ogółem też leży podłużnie główkowo, tętno 150. Mam się oszczędzać i uważać.
Następna wizyta 25 sierpień.

agrafa i fasolkaania gratuluje udanych wizyt :-).
Zapomniałam jeszcze dodać w poście opisującym moją wizytę na usg,że maluszek ma 1975g +/- 270g. Czyli też rośnie duży ;-)

reklama
natolin ja też miałam mieć już ostatnie usg przed porodem- niby 18 września mam termin umówiony bo to na NFZ, ale jakoś tak nie wytrzymałam i poszłam prywatnie, bo ostatnie usg miałam 26 maja i nie mogłam już wytrzymać ciekawości a niestety nie mam możliwości podglądania malucha na każdej wizycie u gin. Tak więc zaliczyłam już trzecie usg i jeszcze jedno przede mną- mam nadzieję że doczekam go jeszcze, bo dzisiejszy termin na 24 września mnie przeraził :szok:.

Do góry