reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Tomas- Zosia ma ok 90cm i ma teraz dokladnie 2,5 roku i chodzi w 92/98, calkiem mozliwe ze Zuzek w ten sam rozmiar jakos w tych okolicach wpadnie, ale z dziecmi to nigdy nic nie wiadomo

Elusia, Roxanka- Ma madziol kiedys sie rozebrala z pampka jak zasypiala, siagnela portki pampka i sie zesikala na kolderke swa...

reklama
Efa a kiedy mierzyłaś Olusia? Byłaś na jakiejś wizycie kontrolnej?
Mi się właśnie wydaje, że Pudzianek od 3 miesięcy nie rośnie - albo ja nie umiem go zmierzyć. W przyszłym tygodniu - albo i jutro podejdę, żeby go zmierzyli w przychodni, bo martwię się jakoś :baffled:
natolinku, ja mierzyłam go bardzo dawno, chyba z 4-5 miesięcy temu i miał wtedy 65cm. W przychodni był pierwszy raz mierzony na stojąco, przedtem mierzyli od głowy do pupy, więc odniesienia żadnego nie mają.
Mam nadzieję, że mi synek zacznie ładnie rosnąć, bo taki maleńki...

Pawel tez nosi 74ke i powoli wchodzi w 80tke. Jesli chodzi o tutejsze ciuchy, to nosi niektore miedzy 6-9 miesiacem, niektore 9-12,a ma juz ponad roczek. Ale widze, ze rosnie i nabiera cialka. Nie spodziewam sie, ze bedzie wielki, bo ja drobna i maz tez nie jest olbrzymem. Ja bym sie nie stresowala, Efa, kazdy rosnie w swoim tempie.

A my chyba znow bedziemy miec katarrrr...

efa Proponuję dokładnie mierzyć wzrost dziecka i częściej.Czy aby dziecko jest dobrze i dokładnie mierzone?.Piszesz,że około 4-5 miesięcy miało 65 cm.Kiedy to dokładnie było,czy potem było mierzone ponownie i kiedy.I wreszcie kiedy miało 25 centyl wzrostu-który miesiąc oraz jaki czas upłynął od tego czasu do spadku do 3 centyla.Moim zdaniem dziecko jest po prostu drobne,szczupłe.Mam jednak wątpliwości co do jego pomiarów wzrostu.Ale mogę się mylić.Napisz dokładnie jak kształtował się jego wzrost.Pozdrawiam.

michalwielun a takie dokładniejsze i częstsze mierzenie jest możliwe w domu? Czy tylko takie w przychodni jest miarodajne?
Czego powodem może być zatrzymanie się wzrostu?

NAT o to samo miałam pytać. Tym bardziej, że i u nas ostatnio Alutek z rośnięciem przystopowała :confused: może to po prostu taki etap? a właśnie MICHALE jak to jest ze wzrostem takich dzieci? One rosną systematycznie czy skokowo? tzn. np. najpierw nabierają wagi, potem idą w górę itd.?

z tego co ja widzę po córce to najdłużej była na rozmiarze 86 cm, a miała wtedy jakieś 80 cm i długo nosiła ciuszki z rozmiarem 86 to było jak miała 1,5 roku do 2 lat z hakiem, a Arek też nam się teraz zatrzymał bo ma jakieś 80-81 cm od 2 mcy. Moja Olka teraz przeskoczyła nagle z 85 cm na 91 cm, czyli ma podobny wzrost jak Zosia Laydygab i nosi ten sam rozmiar ciuszków. A zapomniałam, że Arek jeszcze ma takie nóżki krótkie, i wiem, że mojej jakoś po roku zaczęły się nogi wyciągać, jak miała już z 15 mcy to miała takie proste i coraz dłuższe.

Ja mam wrażenie (po ubrankach),że u nas tak skokowo to rośnięcie przebiega- nosi coś,nosi,a nagle za małe.Ostatnio miała 74cm,ale ubranka to co najmniej na 80 teraz nosi(wiadomo,że to nie miarodajne jest).No,ale skoro z waga dzieci już w tym wieku tak nie "szaleją",to i ze wzrostem nie moga,nie?
(chiałam sprawdzic jeszcze,co Spock pisze o tym,ale pożyczyłam koleżance,która odpieluchowuje swoją córcię)

Natolin Najdokładniejszy pomiar jest możliwy jedynie w gabinecie pediatry i można tego dokonać z dokładnością co do paru milimetrów przy pomocy liberometru.W domu także można ale trzeba to robic najlepiej na raty-od główki do pupy a potem od pupy do stóp ale taki pomiar jest często obarczony błedem.Ważne by przy pomiarze nie prostować na siłe podkurczonych nóżek bo sfałszuje to wynik pomiaru.Przyczyn zatrzynmania wzrostu jest wiele jednak zaburzenia hormonalne sa najrzadsze.Inne to niedozywienie,celiakia,choroby nerek,watroby,ukladu oddechowego,astma,alergie atopowe itd

reklama
u nas pielęgniarki zawsze mierzą i ważą przed wizytą, i czasem idzie im to po łebkach, w jednej przychodni zmierzyli ją kiedyś miała niby 71cm, a w innej już 65 cm,a różnica w dniach pomiaru to zaledwie 3 dni, także napewno się nie kurczy:-D:-D
mi się wydaje, że najlepiej zmierzyć wzrost dziecku ( oczywiście jak już stoi samo) przy ścianie.

Do góry