reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

makuc Przybieranie na wadze i wzrastanie jest procesem ciagłym i oba roznia sie swoim tempem.Nie ma tez scislej relacji miedzy nimi.Taka mozna wykazac jedynie dla dzieci starszych.Tzn nie mozna powiedziec ze jezeli dziecko uroslo tyle i tyle to jego waga wzrosla o okreslona wartosc-nie sa to cechy proporcjonalne do siebie.Inna kwestią jest intensywność tych procesów w poszczególnych etapach rozwoju i przedzialach czasowych.Przez pierwsze pol roku dziecko przybiera na wadze okolo 650-800 g miesiac w drugim polroczu juz troche mniej okolo 600.Potem jest znow wiekszy przyrost.Oczywiscie sa orientacyjne wzory pozwalajace ocenic szacunkowo ile w danym wieku dziecko powinno wazyc podobnie jest ze wzrostem.Zdarza sie ze to tempo moze ulec naglej zmianie w krotkim czasie.Wtedy moze byc powodem do niepokoju

reklama
ja jak widze jak w przychodni Agę mierzą to mam wrażenie że sama w domu zriobiłabym to lepiej:-D szczerze to jak Aga tak kopie to nie wiem czy w tym ułamku sekundy jest w stanie zobaczyc ile tam wyszło

MICHALE czyli inaczej rzecz ujmując dziecko przybiera na wadze i rośnie równocześnie a myślenie, że dziecko najpierw rośnie (nie przybierając na wadze), potem przybiera na wadze (praktycznie nie rosnąc) itd. jest błędne?

czesc dziewczyny!!pewnie mnie juz nie pamietacie bo nie bywam na forum ale mam taka sytuacje i chce zobaczyc jak jest u Waszych dzieci w podobnym wieku.otóz Natalia 20pazdziernika skonczyla rok.nie chodzi ani nawet nie wstaje na nozki.niedawno(w 11 miesiacu ) zaczela siadac i raczkowac.chodzimy do neurologa do krosna do p. wołejszy i ona twierdzi ze rozwija sie prawidlowo w swoim tempie.jednak moja pediatra tweirdzi co innego.CZY JEST NA FORUM JAKIES DZZIECKO KTORE JESZCZE NAWET NIE WSTAJE NA NOZKI???DODAM ZE NATI URODZILA SIE W 39TC PRZEZ CC ALE BYLA BARDZO MALUTKA 2500G.bardzo was prosze o odp

W grupie u Pawla w zlobku jest jeden chlopczyk, ktory ma 15 miesiecy i nawet nie raczkuje, jedynie siedzi. I jest dziewczynka, ktora ma 9 miesiecy, a chodzi odkad skonczyla 7 i juz sama siedzi w normalnym krzeselku przy stoliczku i sama je lyzeczka z miseczki. Takze rozstrzal pomiedzy tymi maluchami jest ogromny.

Czy Olek jest najmniejszy z dzieci na forum? Ma 71 cm i waży 8990...

Pawel do niedawna tyle wazyl i mierzyl. Podskoczyl jakos w przeciagu 2-3 tygodni, podczas urlopu. Teraz tak na oko ma jakies 78cm i wazy ponad 9kg. Nie wiem dokladnie ile, bo nie mam czasu isc na wazenie. Ale przytyl, bo ciezki sie zrobil.

onesmile Nie wykształcenie jednej cechy typowej dla określonego wieku nie może być podstawą do rozpoznania nieprawidłowego rozwoju.Inne jest znaczenie opóźnienia w rozwoju od nieprawidłowości w rozwoju.Wolniejszy nie znaczy nieprawidłowy o ile spełnione są inne kryteria cech typowych dla danego przedziału wiekowego.Poza tym dla dziecka powyżej 1 r.z jedynie opóznienie utrzymujace sie przez 2 kolejne badania kontrolne i wynoszące co najmniej 3 miesiące jest podstawa rozpoznania zaburzenia psychoruchowego.Neurolog moim skromnym zdaniem ma tu racje

reklama
Do góry