reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

czesc dziewczyny!!pewnie mnie juz nie pamietacie bo nie bywam na forum ale mam taka sytuacje i chce zobaczyc jak jest u Waszych dzieci w podobnym wieku.otóz Natalia 20pazdziernika skonczyla rok.nie chodzi ani nawet nie wstaje na nozki.niedawno(w 11 miesiacu ) zaczela siadac i raczkowac.chodzimy do neurologa do krosna do p. wołejszy i ona twierdzi ze rozwija sie prawidlowo w swoim tempie.jednak moja pediatra tweirdzi co innego.CZY JEST NA FORUM JAKIES DZZIECKO KTORE JESZCZE NAWET NIE WSTAJE NA NOZKI???DODAM ZE NATI URODZILA SIE W 39TC PRZEZ CC ALE BYLA BARDZO MALUTKA 2500G.bardzo was prosze o odp

Witam!!! Mnie pewnie też nikt nie pamięta. Pisałam kilka razy na samym początku, ale często Was podczytuje, bo dużo fajnych porad u Was można znaleźć i zobaczyć jak rozwijają się dzieciaczki.
Chciałam tylko napisać iwci1234, że moja córcia skończyła rok 4 października a też nie wstaje nawet, chwyta się wszystkiego ale podciąga się tylko na kolanka. Raczkować też zaczęła jak skończyła 11 miesięcy. Póki co nie martwię się strasznie, bo nasza pani dr oraz ortopeda dziecięcy stwierdzili, że mała rozwija się dobrze i na razie nie ma nic niepokojącego. W poniedziałek jedziemy na rehabilitacje (ale to z innej przyczyny) to zapytam tam jak to widzą. Ja sama widzę że z dnia na dzień robi postępy, coraz bardziej ruchliwa jest, próbuje się podciągać, ale wstać nie chce, ale widzę że postępy robi i myślę, że na razie nie ma powodów do obaw i jak wstanie do zacznie zaraz chodzić:). Wiadomo, że czasem człowiek myśli, i martwi się patrząc na inne dzieci jak już biegają, (starszy synek też już na ten czas chodził) ale widocznie mamy małych leniuszków:)

reklama
efa Proponuję dokładnie mierzyć wzrost dziecka i częściej.Czy aby dziecko jest dobrze i dokładnie mierzone?.Piszesz,że około 4-5 miesięcy miało 65 cm.Kiedy to dokładnie było,czy potem było mierzone ponownie i kiedy.I wreszcie kiedy miało 25 centyl wzrostu-który miesiąc oraz jaki czas upłynął od tego czasu do spadku do 3 centyla.Moim zdaniem dziecko jest po prostu drobne,szczupłe.Mam jednak wątpliwości co do jego pomiarów wzrostu.Ale mogę się mylić.Napisz dokładnie jak kształtował się jego wzrost.Pozdrawiam.

Michale, bardzo Ci dziękuję za odzew.
Olek miał wg moich pomiarów na stojąco 65-66cm 3 kwietnia (miał 7 miesięcy). Dopiero 23 września mierzyłam go sama znowu i wyszło mi 71cm. Około 10 października był mierzony w gabinecie przez panią pielęgniarkę, na stojąco przy ścianie i wyszło 71cm, 2 tygodnie później w tym samym miejscu tej samej pani wyszło znowu 71cm.
Wcześniej zawsze mierzono mu tam odległość od głowy do pupy i był w okolicach 25 centyla. Przy urodzeniu też miał 25 centyl. Także poniżej 3-go spadł w okresie od wiosny do teraz, nie wiem dokładnie kiedy.

Ostatnia edycja:
Michał Olek się urodził w 41 tc jeśli dobrze widzę w wątku rozpakowanych. mam nadzieję, że Efcia się o to nie obrazisz, ze odpisałam za ciebie.

a może to błąd pomiaru skoro na stojąco był mierzony? swoją drogą agi to na stojąco by się nie zmierzyło

Ostatnia edycja:
Efa Być może pomiary są prawidłowe i rzeczywiscie jest tak jak piszesz.Dziecko w takim wieku powinno być mierzone jednak na leżąco.Pomiary na stojąco mogą być niedokładne i zaniżać jego faktyczny wzrost,gdyż dziecko w tym wieku nie potrafi przyjąć odpowiedniej postawy do prawidłowego pomiaru.Nie chodzi mi tu tylko o nóżki ale także o odpowiednie ustawienie głowy.Proponuję zmierzyć wzrost/długość dziecka w pozycji leżącej dla pewności

Michale dzięki. to co napisałeś do Efy może trochę tłumaczy dlaczego mi się wydaje, że mały nie rośnie. Bo wcześniejsze pomiary (u pielęgniarek) były na leżąco, a ja mierzyłam teraz na stojąco

reklama
Hej! Ostatnio pisałam, że Julka ma zapalenie gardła i dostała antybiotyk. już jest dobrze, antybiotyk dostawała 5 dni. Ale teraz mnie ciekawi kilka rzeczy, bo: 2 dni po lekarzu wyszła jej dwójka górna i myślałam, że może ten ząbek miał wpływ jednak na tę gorączkę i gardło. Ale ale, gorączka utrzymywała się 3 dni, a potem pojawiła się wysypka :szok: więc wygląda to jednak na trzydniówkę. No chyba, że wysypka od antybiotyku się pojawiła, tylko dziwne bo znikała powolutku, a antybiotyk nadal dostawała!!! Ale zakręciłam, niewiem czy ktoś to zrozumie :-D pozdro dziewczynki!

Do góry