reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Makuc myślę,ze aby wykluczyć skazę musiałabyś odstawić wszystkie krowio-mleczne rzeczy i odczekać kilka dni to zauważysz czy coś się poprawia,tylko uważaj na wszelkie napisy typu"może zawierać śladowe ilości mleka",czyli wszystkie biszkopty,herbatniki,wędliny,wolowina,cielecina,platki nie wspominając o serkach twarozkach itp idt.niby dla skazy typowe jest zaczerwienienie wokol szyi,za uszami,dłonie szorstkie no i policzki (ale u nas akurat nie było nic na policzkach).

Roxy nawet tak nie myśl,przecież sterydy to by tylko podleczyly na kilka dni a alergia dalej żyje sobie swoim zyciem i wybija..do czasu aż przyjdzie wreszcie taki dzien że ustapi calkowicie i na zawsze (na co ja z utesknieniem czekam rownież)
My tez używalismy przez krotki czas i tez malutko wyciskalam z tubki a Borysek ma na nozce odbarwienie po nich,taką bialą plamkę :-(

reklama
nice, makuc, renata dzięki :*
wiadomo to takie gdybanie, ale u nas też te sterydy lekarz przepisał ma malutką plamke, w porównaniu do tego co było później. A wogóle to zauważyłam że lekarzy denerwuje jak sie opowiada o jakiś tam przypadkach innych osób i że coś tam pomogło a co nie. Wiadomo każdy jest inni ale oni mi sie wydaja tacy "zamknięci" w tych swoich poglądach, dlatego ja lubie wszystko konsultowac żeby sprawdzic czy nie ma innego wyjścia z sytuacji.

Ostatnia edycja:
ROXI dokładnie, trzeba konsultowac i dopytywać a niektórych lekarzy to niestety frustruje.... :/
RENATA dzięki :* ja przerabiałam dietę na skazę jak Mloda 0-3mies. miała, więc doskonale wiem czym to pachnie. brrr...

Makuc ja juz tak wolę napisać,szkoda tylko że mi zadna pani dr nie raczyla tego wszystkiego powiedzieć co moge sobie na forum poczytac,tylko prosze unikać produktow mlecznych i tyle!no ale że mleko w proszku mozna znaleźć doslownie wszedzie to juz nie potrafią wspomniec tylko się jeździlo do lekarzy po to by zaplacic za wizyte (doslownie tylko po to) a pozniej i tak trzeba sie uczyć na wlasnych bledach-czytaj wysypka u dziecka :-(
ach to sobie powyzywalam na sluzbe zdrowia a i jeszcze po co te skladki co m-c zdrowotne jak i tak sie zawsze sie laduje u prywatnego i placi za wizyte

RENATA ja tez w przychodni na NFz usłyszłam "prosze unikac produktów mlecznych", unikałam i dalej Alicja wysypkę miała. To w akcie desperacji prywatnie do pediatry poszłam i ta prawie godzinę mi tłumaczyła co i jak plus rozpiskę z produktami zakazanymi robiła. No i oczywiście na to co Ty uczuliła, że trzeba czytać skład dokładnie, gdyż mleko w proszku jest praktycznie wszędzie [nawet w pasztecie kupczym :szok:] :wściekła/y: szkoda, że w normalnej przychodni nikt nie wpadł na to, żeby mnie oświecic i dziecku "przyjemności" w postaci powiększających się reakcji alergicznych oszczedzić...

nice mądrze pisze :tak:
ale wiecie jak tak czytam co napisała rysia i paolcia to zaczynam sie zastanawiać czy jakbym nie była taka uparta i nie powiedziała "nie" sterydom to może i Patryk by dzisiaj nic już nie miał :-( bo u nas to się zaczeło niewinnie od jednej małej plamki na policzku i pediatra odrazu przepisał sterydy ale jak o nich poczytałam to stwierdziłam że spróbujemy to wyleczyć bez. Potem było tylko gorzej, bo z tej jednej plamki zrobiły się trzy wielkie mega czerwone placki. Fakt nigdy nie mieliśmy nigdzie więcej niż na twarzy dlatego miałam takie opory przed sterydami, a teraz zastanawiam się coby było gdyby :zawstydzona/y:
Jedyne co mnie pociesza to że wszyscy mówią że po roku w większości przypadków to te alergie mniej lub bardziej ustępują, modle sie o to :sorry:
u nas też się tak zaczęło...najpierw jedna,później druga i już policzek był cały "skazany",dlatego zdecydowałam się na sterydy i problem zniknął (a jeśli chodzi o odbarwienie skóry to to jest tylko chwilowe i ustępuje...tylko nie trzeba wystawiać smarowanego miejsca na słońce). Ja osobiście polecam,bo krótkie leczenie sterydami jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż dziecko które drapie się w miejscu "skazy" jeszcze to rozdrapując (tak było w naszym przypadku)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Oj,i ja pamiętam to czytanie tych malutkich literek,czy aby "śladowych ilości mleka i jaj" coś nie zawiera:/.Masakra!!!!I mój dialog z lekarzem
"Ale to mleko teraz i tak może byc wszedzie ukryte i się go nie uniknie".
Lekarz:
"No,cóż...racja...nie uniknie się..."
No,i bądź tu mądry.
Ja jednak na miejscu Makuc starałbym się "leczyć objawowo" najpierw.Skoro są to tylko suche plamki na ciele i buzi,to odstawić jajka,pomidory,seler ,nie dawać Aliczce dużo nabiału,tzn. dawać mleko i karmić,ale ograniczyć np. serki ,no i zobaczyć,co się będzie działo.Kąpac codziennie w emolientach i smarowac nimi.Nie panikować,jak się nie pogarsza,to,jak pisała nice,to nielogiczne,żeby to skaza była....raczej właśnie AZS wywołane niekoniecznie mlekiem.

HAPPY tak też zrobię, bo dla mnie to wszystko też się kupy nie trzyma trochę... postanowiliśmy z D. że czekamy do następnego tygodnia i jak nie będzie poprawy to idziemy na konsultacje prywatnie do sprawdzonej pediatry tyle, że....bardzo drogiej :eek: no ale dla Aliczki wszystko ;-) a i mam prośbe - który to dokladnie krem z emolium? bo jest ich tyle, że chcąc zamowic w doz zgłupiałam :rolleyes2:
• emolium • Apteka internetowa doz.pl

Heh;)- teraz chciałam zobaczyć,co to ja mam i okazało się,ze to nie krem,a emulsja do ciała,ta "Emulsja specjalna":).No,ale stosuje się tak samo,więc nie ma różnicy;).

reklama
makuc my używamy z emolium emulsji do kąpieli, szmponu do włosów, emulsji do ciała i krem specjalny do twarzy. I polecam kupować na allegro z apteki centrum zawsze zaoszczędzam w ten sposób przeszło 50 zł!!:szok: nie wiem co potrzebujesz dla Aliczki, ale prześlę Tobie link i sobie możesz wybrać! A listem poleconym to mam na 2 dzień zawsze! No chyba, że pod koniec tyg zamawiamy.

EMOLIUM EMULSJA DO KĄPIELI 400ml____APTEKA_CENTRUM (1742405524) - Aukcje internetowe Allegro

Do góry