reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Hej!
U mnie od wczoraj ciśnienie nieco za wysokie. Teraz dopiero spadło do standardowego 140/80. Cały czas się stresuję, że to małemu może zaszkodzić. Zwłaszcza, że dzisiaj mało się rusza.
Poza tym bez zmian, u mnie na sali tragedia. Dziewczyna leżała na małowodzie, już prawie trzy miesiące dzień w dzień kroplówki dostawała, co tydzień dwa amniofuzje miała. Bardzo optymistycznie podchodziła, lekarze mieli w 32tc rozwiązać ciąże i maluszek miał doleżeć w inkubatorze. Został jej dosłownie miesiąc. I co w piątek amniofuzja, wczoraj dostała skurcze, po fenoterolu wymioty, magnez skurczów nie zatrzymał. W nocy zabrali ją na porodówkę. Dzisiaj rano wróciła, bez maleństwa. Siłami natury rodziła, po to żeby usłyszeć, że okruszek nie przeżył.
Grobowa cisza dzisiaj u nas na sali i aż ryczeć się chce...

O matko jedyna, Madlein, trzymaj się tam. Już niedługo wyjdziesz, ze swoim kochaniem w ramionkach. Musisz być silna i próbować skupić się na sobie, swoim zdrowiu i przede wszystkim dobrym samopoczuciu maleństwa. Mów dużo do niego, głaszcz, słuchaj może relaksacyjnej muzyki. W windows media center możesz sobie poszukać - są tam radia relaxation, radia chill out - niesamowicie uspokaja, ja na tym "jadę" od kilku dni i działą cuda. A jaki maluszek szczęśliwy. Tak sobie delikatnie tańcuje...

reklama
rykiavik - masa 2600 w 36 tyg to nie jest wcale tak źle :) Zerknij tu Waga płodu w ciąży : Dziewięć miesięcy Dzidziuś może skokowo rosnąć. U mnie w 33 tyg według tej tabeli co dałam link maluch był do tyłu ponad 300g, a na kolejnym USG 3 tyg. pozniej był już idealnie w normie (przez 3 tyg przybrał 900g). Skoro łożysko i ktg dobre, to nie ma się czym martwić. Spróbuj właśnie więcej jeść. Ja po tym USG byłam wystraszona, tym bardziej, że brzuszek był ponad 3 tyg. do tyłu w stosunku do główki i zaczęłam więcej jeść no i mały bardzo szybko urósł i brzuszek się wyrównał :) Trzymam kciuki i nie martw się, bo masa wcale nie jest taka mała jak na ten wiek ciąży:)

Madlein - straszne to co opisałaś. Nawet nie potrafię sobie wyobrazic jak ta biedna dziewczyna się teraz czuje :( Efa ma racje - skup się na maluszku i staraj o tym nie myśleć - już niedługo urodzisz zdrową dzidzię :)

madlein straszne :-(
nice-girl trzymaj się, już niedługo...
a Ty rekiavik nie przejmuj się aż tak bardzo! przecież gdyby było coś nie tak, to lekarz by się tym zainteresował, oni są od tego, a nie tylko od pomierzenia i podania wyników do samodzielnej interpretacji. mój lekarz od usg mówił (tak jak pisałam po swojej wizycie), że to są wymiary dopasowane do jakiejś tam średniej, która została uznana za normę, a przecież normalne, że jedne dzieci są mniejsze, inne większe; jedne mają większą główkę, a inne brzuszek. że już zaczynają się też kształtować cechy dziedziczne, że przecież nie wszyscy jesteśmy tacy sami szablonowo. trzymaj się!

Ostatnia edycja:
nice girl- dzieki wielkie za ten link, troche mnie uspokoił.
No właśnie u mojej małej też brzuszek, a zwłaszcza kość udowa za małe w stosunku do główki, a to już samiuśka końcówka i nie wiem czy wyrobimy i utyjemy :( do tej pory nie rosła dzidzia skokowo...

Chciałabym poprosić o szybką pomoc (może loliszy?): czy badanie krzepliwości krwi robi się osobno przed porodem, czy może ono jest gdzieś w pełnej morfologii? Jaki jest symbol tego badania? Bo jeśli jest osobne, to jutro chcę lecieć do laboratorium i je zrobić już do szpitala, by mi zzo dali.

miałyście to robione na NFZ? bo ja miałam tylko jakoś na początku ciąży prywatnie, ale rozumiem, że to już nieaktualne

natolin mi lekarka i położna mówiła że to trzeba zrobić przed samym końcem ciąży, bo anestezjolodzy chcą jak najświeższe te badanie i podobno ważność tego badania to 2 tygodnie.
Badanie to robię na NFZ z całą resztą typu morfologia, mocz, kiła, przeciwciała itp.

reklama
Do góry