reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
Ewstra kurcze , dziwnie trochę że nie badają tak Was :confused2:

Ola to trzymam kciuki

Ja własnie tak po tych niektórych tu sytuacjach.. , że dziewczyny szły na normalne badanie nic nie czuły a szyjka skrócona, ze nawet pessar musiał byc ( amandla).. to ja jestem przerażona :-(
Juz myslalam, ze to chociaz zawsze boli i czuc, wtedy szpital i cos MOŻE poradza.. A tu sie okazuje, ze to potrafi byc bezobjawowe :-(
Pozostaje nadzieja, ze jest ok. I tego sie trzymajmy.

Angel ja mnie lekarka powiedziała że mam skracającą się szyjkę i rozwarcie to zaczęłam szukać info na ten temat . I znalazłam fajny artykuł że porodu przedwczesnego ( jeśli taki ma być ) nie da się zatrzymać żadnymi środkami tak jak nie da się zatrzymać porodu o czasie . I te wszystkie działania mogą tylko nieco opóźnić taki poród .
Biorąc pod uwagę ilość przedwczesnych porodów to Polska wypada dość blado mimo takiej opieki ... Może właśnie za dużo ingerencji w te nasze ciąże jest tego przyczyną ... spekuluje teraz oczywiście , ale kto wie co za kilka lat wyjdzie ;-)

U mnie też szyjki nie badają. Oni tu twierdzą, że problemy z szyjką zdarzają się zaledwie w 10% przypadków (czy nawet poniżej 10%) i w większości da się je przewidzieć już na początku ciąży albo (jak ktoś już rodził) na podstawie przebiegu poprzedniej ciąży. A no i że to normalne, że szyjka się skraca, ale wcale nie musi to prowadzić do przedwczesnego porodu.
Tako rzecze Ameryka. Nie wiem, czy to dobrze czy źle.

Tricia u nas też skracanie czy rozwieranie szyjki to normalne , ale nas też dużo się dmucha i chucha na zimne :-)

Angel ja mnie lekarka powiedziała że mam skracającą się szyjkę i rozwarcie to zaczęłam szukać info na ten temat . I znalazłam fajny artykuł że porodu przedwczesnego ( jeśli taki ma być ) nie da się zatrzymać żadnymi środkami tak jak nie da się zatrzymać porodu o czasie . I te wszystkie działania mogą tylko nieco opóźnić taki poród .
Biorąc pod uwagę ilość przedwczesnych porodów to Polska wypada dość blado mimo takiej opieki ... Może właśnie za dużo ingerencji w te nasze ciąże jest tego przyczyną ... spekuluje teraz oczywiście , ale kto wie co za kilka lat wyjdzie ;-)
jA bylam teraz u innego lekarza i on powiedzial ze nie bada kobiet w ciazy co wizyte na samolocie, chyba ze sa uplawy czy swedzenie. Ja go poprosilam bo mloda czasami tam nisko czulam i mialam swira ze moze znowu sie skraca jak w przypadku kacpra.
Moze i od badania na samolocie tak z tymi szyjkami jest??

Tricia u nas też skracanie czy rozwieranie szyjki to normalne , ale nas też dużo się dmucha i chucha na zimne :-)
moja kolezanka jakby prowadzila ciaze za granica np w Angli nigdy by nie miala dzieci. Ma jakas tam chorobe co uniemozliwia jej donoszenia ciazy bez lekow podtrzymujacych, a tak ma dwoje dzieci :)

moja kolezanka jakby prowadzila ciaze za granica np w Angli nigdy by nie miala dzieci. Ma jakas tam chorobe co uniemozliwia jej donoszenia ciazy bez lekow podtrzymujacych, a tak ma dwoje dzieci :)
Przykre to ale..miałaby po 3 poronieniach :/ Ale dobrze, ze nie musiała czegos takiego doświadczac. Ja napewno do tego 4 ktoym by sie zajeli bym ni edotrwala..

Uwazam, ze abstrakcja jest przechodzic 10 miesiecy w ciazy zeby ginekolog ani razu nie zbadał. A jak jakies innowyznaniowe nie chcą, to nie. Ale na życzenie powinno cos takiego byc dostepne i tyle. Jak chociazby z ta infekcja..

reklama
Moje znajome Amerykanki twierdzą, że od badań ginekologicznych w ciąży bierze się większość ciążowych infekcji. Ale jakoś nie sądzę, żeby dało się tego dowieść czy temu zaprzeczyć.

w ciązy z Dobrusia grzybek wylazł mi na drugi dzień po wizycie u ginki i badaniu na samolocie :confused2: teraz niestety co wizyta grzybol sie odzywa, więc wskakuje na moment na samolot, żeby gin stwierdził jak tam hodowla :sorry:

Do góry