reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Mini ja pierwotny termin miałam na 01.03., póxniej z USG genetycznego 09.03. ten pan doktor powiedział (co zreszta też już mi się gdzies o uszy obiło) , że na obecnym etapie ciąży wiek dziecka wg. USG jest mało miarodajny, bardziej bierze sie pod uwage wiek dziecka wg. wczesniejszych USG najlepiej z 12-13 tyg. Poniewaz mi wiek dziecka z 12-13 tyg. pokrywa się z wiekiem z połówkowego, więc termin porodu mam 09.03. :tak:

ajako ja tak jak pisałam wcześniej bardziej bałam się, że ta miedniczka ma związek z choroba w rodzinie mojego mężą. ciężką choroba bo na całe zycie leki i inne nieciekawe rzeczy. także jak mi powiedział, że nie ma to związku no to dopiero kamień spadł mi z serca. miedniczka tak jak pisałaś do obserwacji i martwić się mam jak cos sie będzie działo.

co do obserwacji łozyska to tez tutaj musze Wam powiedzieć, że ten lekarz moim dwóm koleżankom dzieci uratował, własnie zauważył w odpowiednim momencie, że łożysko szwankuje, więc wolę się trzymac tego co powiedział. ja wiem, że z rozmiarami dzieci jest róznie, ale niestety doświadczenia otoczenia pokazuja, że uważać tez trzeba.

Ostatnia edycja:
reklama
lastpetunia super wieści, tak trzymac prosze ładnie.

ja tez po USG i rozmowie z genetykiem. tak na całe szczęście to o co martwiłam się najbardziej okazuje się, że mała ma ok. miedniczka fakt powiekszona, ale to tylko do kontroli po porodzie przez neonatologa, póxniej obserwacja, USG małej i robienie jej badań moczu regularnie. kamień z serca z tym. tylko oczywiście żeby nie było mi za dobrze, mała jednak jest mniejsza, jeszcze w normie, ale mniejsza i jest to wskazanie do obserwacji jak sie sprawuje łozysko (może po prostu sobie szwankować z odżywnaiem małej :-(), więc mam chuchac i dmuchac i jakby cokolwiek się mniej ruszała to gnać na izbę. do tego od za miesiąc obowiązkowe KTG regularne i najpóxniej w dniu terminu muszę iść do szpitala. ciekawe co mój gin na to :-(. no i mała cały czas nieodwrócona jeszcze. termin porodu 09.03. czyli z suwaczka powinnam odjać tydzień.
hehe nie wiem jak pan doktor to wypatrzył, ale mówił, że mała ma włoski :-D.

także i sie ciesze i się martwię.

MI zawsze lekarz sugeruje sie i sugerowal terminem z miesiaczki nigdy z usg.
A na jakich parametrach jest mala??
Ja z Tymkiem w ciazy mialam zalecenie monitorowania wzrostu ploddu bo brzuszek mial za maly o 2 tygodnie, pozniej sie okazalo ze byl owiniety pepowina dwa razy i supel do tego na pepowinie byl przy samym lozysku.
Trzymam kciuki aby wszystko bylo dobrze :)

nefi myślałam że na tym USG, wyszedł Ci inny termin :sorry:
Uważaj na siebie i się obserwuj

Matitka nie powinno się sugerować terminem miesiączki no chyba że masz 28 dniowe cykle :sorry:
Kurcze zmartwiłaś mnie tym brzuszkiem . . Bo u mnie też coś mniejszy wychodzi :eek:

no własnie mała ma za mały brzuszek i za mało waży. cos tam jeszcze ma mniejsze, ale szczerze to ja cały czas nie łapię się w tych opisach USG, jakby mówię to co mi powiedział.
nie wiem czy Wam lekarz też to dawał, ale dostałam takie wyliczenie prognozowane jej przyrostu wagi. także mała póki co jest w dolnej granicy normy.
ja tez się zmartwiłam, ehh jak nie urok to....... oby do tego marca i żebyśmy wszystkie miały happy endy.

Nefi to tak jak ja ;-) tez termini na 9.03 z poerwszego usg. Wedlug owulacji I zaplodnienia ( dzidzia planowana co do minuty ;D) na 12.03 czyli nie duza roznica.

nefi dobrze, że jednak kłopoty nie są tak poważne, jak się zapowiadały - właściwie można rzec, że tylko troche profilaktyki przed Tobą i Malutką. No i najważniejsze, że jak widać, masz świetną opiekę - w takim razie może być tylko dobrze i na pewno tak będzie :tak: Uważaj na siebie i słuchaj grzecznie dobrego doktorka.

reklama
Do góry