reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

ivi gratulacje. No to będzie Emilka. Ach też chciałąm Emilkę... Ale oglądałm już rzeczy dla małych chłopców i też mi sie podobają więc ciesze się na chłopaka. Ale jak sie okaże że będzie dziewczynak uciesze sie na pewno, ale potwierdzenie chłopczyka też bedzie miłą wiadomością. Chciałąbym już wiedziec, żeby ciuszki kupowac. Cho już kupiłam na chłopca w ciemno jeden niebieski komplecik :D we wtorek mam wizytę może doktorek coś tam zajrzy :D

jutro kończe 16 tydzień.... ale leci za miesiąc połówka będzie za mną...

reklama
Nie wiem od początku odstałam tu materiały i było dużo wyjaśnien o tym wszystkim związanym z ZD. I od początku, że najpierw kombinacyjny USG + krew (badanie pappa ktore jak wiadomo w pl w naszym wieku nie jest robione) , jak wyjdzie niskie ryzyko, to ok.Wiadomo. Jak wyjdzie cos nie tak, to proponuja juz to bardziej inwazyjne badanie CVS lub amniopunkcję.

U mnie w Stanach jest tak: najpierw (11-13 tydzień) usg + krew z palca na pappa i potem (16-18 tydzień) drugie pobranie krwi już normalne. I dopiero to w całości daje wynik, który jeśli jest zły to kwalifikuje na dalsze badania (cvs/amnio).

pinula - jak przy Tymku dowiedzialam się, że bedzie chłopak, to byłam przerażona.. Ale taki chłopaczek to na prawdę super rozrabiaka jest:)) a ubranka jakie słodkie!! małego przystojniaka można ubierać na przykład :):)

atomówka - lepszą fotkę strzelę jutro, przy dziennym świetle:)
co do pewności - wiadomo ze przy dziewczynce nie mam jej w 10000%.. Na razie jest pewne że póki co nie ma siusiaka i wg gin raczej go nie będzie:)

Takie to troche to takie kołujące :> Skoro dzidzia jest na etapie wzrostu 14 tygodnia to czemu sie trzymac, ze jednak o tydzien młodsza? Eee dziwne to takie :)

ale czemu dziwne? Fasolki tylko w początkowym etapie rosna podobnie, a potem to różnie bywa. Moja córka w wieku 4 miesięcy ważyła 8 kg (waga urodzeniowa 3200) więc podwoiła masę ciała z nawiązką - a przyjmuje się, że dziecko powinno podwoic mase urodzeniową w 6 miesiącu życia. To, ze ważyła więcej wcale nie oznaczało, ze jest starsza ;-) i podobnie jest z maluszkami w brzuszku - to, że zmienia się po 10 czy 12 tc wiek wg usg wcale nie oznacza, że dzieje się cos złego ani tym bardziej, że dziecko jest młodsze lub starsze niż podczas poprzedniej wizyty ;-)

ivi- super wiadomosci !! gratuluje corki!! przesliczne te fotki masz :blink:

angel- ja tez z tym ich materialow to mam, widze ze co szpital to inny obyczaj, generalnie cala procedura ta sama tyle ze te badanie tu robia pozniej.... (wczesniej bylam w innym szpitalu tez bylo od 15tyg. dlatego tez moje zaskoczenie:dry:

Odkopałam aż ten przewodnik. Dostałaś ksiązeczke "NHS screening programes"? Jest tu wyraźnie, że odnosnie badan na ZD krew trzeba pobrać w 10 tydz - 13, 6 tydz a to usg moze byc od 11 tyg do 13,6 tyg ( no i najczesciej łączą). Jeżeli z jakiegos powodu zostanie to badanie ominięte to można test z krwi jakis inny zrobić w 15 do 20 tygodniu:

" If it has not been possible to have combined test in early pregnancy , you will be offered a blood test between 15 and 20 weeks of pregnancy. This test looks different substances to those measured in early pregnancy. This test is known as the quad (or quadruple) test"

angel- to ja juz niewiem sama.... mam tu taka mala ksiazke/ulotke " Antenatal Screening" i wielka ksiazke "the pregnancy book" w jednej i drugiej to samo info tens na ZD 15-18 tydzien, az sie ich zapytam jak pojade do szpitala... tyle ze to dopiero za 2 tyg obie z nhs

No to mamy pierwszą forumową dziewczynkę u ivi, ja idę dzisiaj na usg i mam nadzieję, że uda się podejrzeć kto tam mieszka w brzuszku. Bardzo byśmy się cieszyli gdyby też była dziewczynka do pary, ale w rodzinie same chłopaki się rodzą ( w sumie to już 8) może my przełamiemy ten schemat, a jak nie to zakładamy drużynę piłkarską :).

Angel - gratulacje, że dzidzia zdrowa. Trzymaj się terminu, który miałaś wyznaczony w pierwszym USG. Ja z Emilką miałam na usg w 13-tym tygodniu też termin porodu zgodny z OM, a urodziła się 9 dni po tym terminie. Wcześniej nie miałam usg, więc nie wiedziałam, ze to może być niewiarygodne. Teraz też w 6-tym i 9-tym tygodniu na usg wyszło mi, że jest tydzień młodsze niż OM, a w 13-tym, że jest zgodne z OM. Mimo to trzymam się terminu poprzedniego. Wykresy na wydruku są związane z testem Pappa. Moje maleństwo ma 7,2 mm, a NT 2,0 i ryzyko wyliczone na tej podstawie jest bardzo małe. Dodatkowo przy wyliczeniu prawdopodobieństwa Pappa bierze się pod uwagę rytm bicia serca i wielkość dziecka, a nie tylko kość nosową i NT.
Ivi - gratuluję dziewczynki - też bym chciała drugą...

reklama
Ja mam w przyszłym tygodniu wizytę, nie mogę się doczekać ciekawe czy będzie już coś widać co do płci ;)
Wyczytałam kiedyś taką o to wiadomość:

"Między 10. a 14. tygodniem ciąży można wykonać odpłatne badanie prenatalne: test PAPP-A (połączony). Pozwala ocenić ryzyko zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau. Wyniki nie są do końca jednoznaczne, tylko jedna na pięćdziesiąt kobiet z dodatnim wynikiem testu rodzi dziecko z zespołem Downa.

Ja nie będę raczej tych badań robić, po co jeśli wyniki nie są precyzyjne, całą ciążę niepotrzebnie się zamartwiać jeśli coś wyjdzie nie tak jak trzeba?

Do góry