reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Tak późno na Pappa? Ja miałam razem z usg, a w 16 tygodniu to już idę na drugie pobranie krwi, które uzupełnia Pappa.

No ja własnie też miałam cały czas info, że to sie robi razem, dziś podpisywałam dokumenty, że zgadzam się na badanie pod kątem ZD i to jest tak zwany test kombinacyjny na ZD- usg + krew.

Dziękuje Wam ogromne za miłe słowa!

Uważacie, że to NT jest ok i widać nosek jak powinno byc? :zawstydzona/y:

reklama
tu tak robia zawsze mi to powtarzali ze w 15tyg test pappa. kolezanka miala wlasnie tez w 15 t wyniki miala b. zle... w 17tyg powiedzieli ze jak chce to moga przerwac ciaze:szok:. oczywiscie nie zgodzila sie. cala ciaze chodzila i plakala, na koniec dziecko urodzilo sie zdrowe....
tu jest jeden wielki burdel.
ja np. mam krew AB- i po poronienie nie dostalam antycial (moj t rh+) bo powiedzieli ze to byla za mloda ciaza 10t. jak pojechalam do pl i powiedzialam o tym mojemu ginowi to prawie z krzesla spadl.....
WITAJ GB

ANgel super, że maluszka podejrzałaś :tak: mam nadzieję,że wyniki będą dobre :tak: a co do ustalanie terminu porodu z USG to najbardziej miarodajne jest USg wykonywane w okolicach 8 tyg - jak ciąża starsza to nie jest już możliwe precyzyjne ustalenie, bo tak jak już Miska pisała, że dzieciaczki rosną w różnym tempie i te póxniejsze korekcje terminu sa tylko wg wiekości dziecka, a dzieci rodza się w terminie mając 48 cm jak i 60 cm ;-)

sluchajcie odkopalam ten ich przewodnik po badania w ciazy i jest tu napisane ze : ' tydzien 15-18 badanie w kierunku zespolu downa. U kobiety mozna przeprowadzic badanie stwierdzajace ryzyko urodzienia dziecka z ZD. MOZNA JE WYKONYWAC OD 15 TYGODNIA CIAZY.

ja dopiero niedawno wróciłam, bo wyszłam z gabinetu przed 21 :) (u nas w poczekalni baaaardzo długo się czeka na wizytę, ale jak już się wejdzie do lekarki to wizyta nie trwa krócej niż 40 min :) ).
No i oto mam zaszczyt ogromny przedstawić wam moją cudną zdrową dziewczynkę :))))) Mała ma już prawie 15 cm (z nóżkami, bo bez nóżek -od głowy do pupy, ma prawie 10cm) długości, wszystko ma na swom miejscu, cudnie się ruszała, machała rączkami, kopała nóżkami, drapała się po główce... CUDNIE;)
Ginka obejrzała jak najdokładniej "miejsca intymne" i mówi, że chłopaka to z tego raczej już nie będzie;) że siusiak wg niej nie wyskoczy:D

niestety cały czas mam bardzo nisko łożysko i nadal mam uważać i prosić je aby podeszło wyżej.. bo na razie zasłania całą szyjkę :(

tu tak robia zawsze mi to powtarzali ze w 15tyg test pappa. kolezanka miala wlasnie tez w 15 t wyniki miala b. zle... w 17tyg powiedzieli ze jak chce to moga przerwac ciaze:szok:. oczywiscie nie zgodzila sie. cala ciaze chodzila i plakala, na koniec dziecko urodzilo sie zdrowe....
tu jest jeden wielki burdel.
ja np. mam krew AB- i po poronienie nie dostalam antycial (moj t rh+) bo powiedzieli ze to byla za mloda ciaza 10t. jak pojechalam do pl i powiedzialam o tym mojemu ginowi to prawie z krzesla spadl.....
WITAJ GB

Eh... cięzka sprawa..
Nie wiem od początku odstałam tu materiały i było dużo wyjaśnien o tym wszystkim związanym z ZD. I od początku, że najpierw kombinacyjny USG + krew (badanie pappa ktore jak wiadomo w pl w naszym wieku nie jest robione) , jak wyjdzie niskie ryzyko, to ok.Wiadomo. Jak wyjdzie cos nie tak, to proponuja juz to bardziej inwazyjne badanie CVS lub amniopunkcję. Po tym badaniu jak dalej bedzie high risk to juz wlasciwie jest ogromne prawdopodobienstwo na ZD.. Ja wyjdzie, ze jednak nie to też moża podobno odetchnac.,. No i po tym jak wyjdzie zle, sa 3 opcjie- rodzic, adopcja, przerwanie ciazy..ehh
U nas górna granica NT to 2,5 a w uk podobno 3,0 :unsure:

ANgel super, że maluszka podejrzałaś :tak: mam nadzieję,że wyniki będą dobre :tak: a co do ustalanie terminu porodu z USG to najbardziej miarodajne jest USg wykonywane w okolicach 8 tyg - jak ciąża starsza to nie jest już możliwe precyzyjne ustalenie, bo tak jak już Miska pisała, że dzieciaczki rosną w różnym tempie i te póxniejsze korekcje terminu sa tylko wg wiekości dziecka, a dzieci rodza się w terminie mając 48 cm jak i 60 cm ;-)

Takie to troche to takie kołujące :> Skoro dzidzia jest na etapie wzrostu 14 tygodnia to czemu sie trzymac, ze jednak o tydzien młodsza? Eee dziwne to takie :)

ivi
ALE CUDOWNA!! SUper gratulacje dziołchy!! :-)

Ostatnia edycja:
trzymać się pierwszej daty wyznaczonej przez usg z 7-8 tygodnia i potem cieszyć się że małe ślicznie rośnie i dobrze się rozwija :) i nie przejmować się datą porodu już potem za bardzo :)

a ja cały czas siedzę i ryczę z radości:D:D:D

reklama
Ivi gratuluję, fotki nie widzę bo ciemna strasznie
Ale masz już duża dziewuszkę
No to jesteś 1-sza która jest pewna co nosi w brzuszku
Gratuluję raz jeszcze

co do testu Pappa ja jak szlam na USG w 12 tygodniu to mówili,że w razie czego od razu test z krwi się robi. Bo to ponoc tak jak USG czyli od 11 do 13 +6 dni ale jak widac ile krajów tyle sposobów

Do góry