reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Cześć dziewczyny widzę ze nie tylko ja mam problem z rozwarciem na pocieszenie powiem ze miałam w poprzedniej ciąży i urodziłam dokładnie w terminie :-)A jutro idę założyć pesser i z tego co pamiętam to nie bolało wcale .Tylko ze nie mogę się załatwić od paru dni ehh i boje się ze znowu będzie problem:zawstydzona/y: Czasami czuje malucha jak kopie bardzo nisko ,jak by walił mi w szyjkę bardzo głupie uczucie miała któraś tak??

reklama
co do testu tolerancji na glukozę to wypytałam moją dr o to całe badanie i ona mówi że już od tych 50g się odchodzi, bo często nie daje to dobrego wyniku, często na granicy i potem trzeba badanie powtarzać. Pewnie dlatego większość z nas ma teraz zalecenie 75g glukozy

tak mam wykonać badanie przed kolejną wizytą:

dzień wcześniej nie należy stosować żadnej diety,
badanie należy wykonać po 8-12godz odpoczynku, śnie,
w laboratorium wykonać 1 pobranie krwi na czczo, wypić roztwór glukozy 75g rozpuszczony w ok 200-300ml wody - bez zakraplania cytryny i innych poprawiających smak dodatków, następnie drugie nakłucie po 1 godz siedzimy grzecznie na poczekalni (i nie chodzimy po mieście jak ja na poprzednim badaniu bo mi pani laborantka pozwoliła) po 2 godzinach kolejne pobranie krwi

Takie badanie daje w 100% poprawny wynik i ponoć niedługo ma być to w PL już standard w każdym laboratorium

anula ja mam mieć pobranie tylko na czczo ( przed wypiciem ) i dopiero po dwóch godzinach .
W tamtej ciąży miałam tak jak opisujesz ale robiłam prywatnie

Monika powodzenia dzisiaj na zakładaniu pesseru :sorry:

Lina wypoczywaj dużo i leż, ja też mam 3,5 cm szyjkę, póki co lekarz nie panikował, ale wcześniej mocno mnie nastraszył, zwłaszcza, że dzidzia też jest ułożona główkowo, więc ostrożności nigdy za wiele:) będzie dobrze, zobaczysz, musi być, grunt to się nie stresować i leżeć jak najwięcej, ja tak czynię:)
Ja też już powinnam na glukozę sie udać, może jutro się wybiorę, albo w piątek, zobaczę, tylko ja mam przepisane 50 g, mam nadzieję, że nie będę musiała powtarzać :)

monika mnie się raz zdarzyło poczuc kopniaka w szyjkę macicy - uczucie rzeczywiście dziwne (akurat wstawałam w nocy na wycieczkę do WC)

anula opis tej glukozy brzmi dla mnie przerażająco :szok: zwłaszcza że do czasu bez jedzenia będę musiała dodać jeszcze co najmniej dwie godziny - żeby się wyszykować i dojechac do miasta (do centrum będzie ponad 30 km), a nie zwykłam wychodzić z domu o pustym żołądku. Kiepsko siem widzem ;-)

vill ale chyba i tak jakieś badania co miesiąc jeździsz robić a to też na czczo, jak dostaniesz 75g glukozy to niestety twój żołądek będzie musiał dodatkowo 2 godz pocierpieć

Mnie martwi Ajako - miala dac znac i cisza .....

Vill - anie masz u siebie w miescie czy wiosce(nie wiem gdzie mieszkasz ;p) przychodni ? tam tez powinnas zrobic badanie owszem zaplacisz sobie za to ale masz bynjamniej z glowy 2 godzinna wyprawe do miasta i potem czekanie w laboratorium pik, wypicie glukozy(polecam isc z cytryna) i potem czekac w zaleznosci od tego jaka lekarz ci karze zrobic krzywa od godziny do 3 .....

reklama
no na badania to zawsze na czczo :tak: a potem szybko na jakieś dobre śniadanko

a u nas to zapomnieć mogę - w naszym ośrodku "laboratorium" jest dwa razy w tygodniu 7-9 przy czym przyjeżdża piguła z lab pobrać krew, którą potem wiezie do miasta i tam jest dopiero badana, wyniki jak znowu nawiedza nasz ośrodek (robisz badanie we wt, wynik w czw i vice versa); wolę sie juz przemęczyć w mieście przynajmniej po wszystkim już w nagrodę będę miała co ze soba zrobić - zakupy i tp...

Do góry