reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Cześć dziewczyny widzę ze nie tylko ja mam problem z rozwarciem na pocieszenie powiem ze miałam w poprzedniej ciąży i urodziłam dokładnie w terminie :-)A jutro idę założyć pesser i z tego co pamiętam to nie bolało wcale .Tylko ze nie mogę się załatwić od paru dni ehh i boje się ze znowu będzie problem:zawstydzona/y: Czasami czuje malucha jak kopie bardzo nisko ,jak by walił mi w szyjkę bardzo głupie uczucie miała któraś tak??

reklama
co do testu tolerancji na glukozę to wypytałam moją dr o to całe badanie i ona mówi że już od tych 50g się odchodzi, bo często nie daje to dobrego wyniku, często na granicy i potem trzeba badanie powtarzać. Pewnie dlatego większość z nas ma teraz zalecenie 75g glukozy

tak mam wykonać badanie przed kolejną wizytą:

dzień wcześniej nie należy stosować żadnej diety,
badanie należy wykonać po 8-12godz odpoczynku, śnie,
w laboratorium wykonać 1 pobranie krwi na czczo, wypić roztwór glukozy 75g rozpuszczony w ok 200-300ml wody - bez zakraplania cytryny i innych poprawiających smak dodatków, następnie drugie nakłucie po 1 godz siedzimy grzecznie na poczekalni (i nie chodzimy po mieście jak ja na poprzednim badaniu bo mi pani laborantka pozwoliła) po 2 godzinach kolejne pobranie krwi

Takie badanie daje w 100% poprawny wynik i ponoć niedługo ma być to w PL już standard w każdym laboratorium

anula ja mam mieć pobranie tylko na czczo ( przed wypiciem ) i dopiero po dwóch godzinach .
W tamtej ciąży miałam tak jak opisujesz ale robiłam prywatnie

Monika powodzenia dzisiaj na zakładaniu pesseru :sorry:

Lina wypoczywaj dużo i leż, ja też mam 3,5 cm szyjkę, póki co lekarz nie panikował, ale wcześniej mocno mnie nastraszył, zwłaszcza, że dzidzia też jest ułożona główkowo, więc ostrożności nigdy za wiele:) będzie dobrze, zobaczysz, musi być, grunt to się nie stresować i leżeć jak najwięcej, ja tak czynię:)
Ja też już powinnam na glukozę sie udać, może jutro się wybiorę, albo w piątek, zobaczę, tylko ja mam przepisane 50 g, mam nadzieję, że nie będę musiała powtarzać :)

monika mnie się raz zdarzyło poczuc kopniaka w szyjkę macicy - uczucie rzeczywiście dziwne (akurat wstawałam w nocy na wycieczkę do WC)

anula opis tej glukozy brzmi dla mnie przerażająco :szok: zwłaszcza że do czasu bez jedzenia będę musiała dodać jeszcze co najmniej dwie godziny - żeby się wyszykować i dojechac do miasta (do centrum będzie ponad 30 km), a nie zwykłam wychodzić z domu o pustym żołądku. Kiepsko siem widzem ;-)

vill ale chyba i tak jakieś badania co miesiąc jeździsz robić a to też na czczo, jak dostaniesz 75g glukozy to niestety twój żołądek będzie musiał dodatkowo 2 godz pocierpieć

Mnie martwi Ajako - miala dac znac i cisza .....

Vill - anie masz u siebie w miescie czy wiosce(nie wiem gdzie mieszkasz ;p) przychodni ? tam tez powinnas zrobic badanie owszem zaplacisz sobie za to ale masz bynjamniej z glowy 2 godzinna wyprawe do miasta i potem czekanie w laboratorium pik, wypicie glukozy(polecam isc z cytryna) i potem czekac w zaleznosci od tego jaka lekarz ci karze zrobic krzywa od godziny do 3 .....

reklama
no na badania to zawsze na czczo :tak: a potem szybko na jakieś dobre śniadanko

a u nas to zapomnieć mogę - w naszym ośrodku "laboratorium" jest dwa razy w tygodniu 7-9 przy czym przyjeżdża piguła z lab pobrać krew, którą potem wiezie do miasta i tam jest dopiero badana, wyniki jak znowu nawiedza nasz ośrodek (robisz badanie we wt, wynik w czw i vice versa); wolę sie juz przemęczyć w mieście przynajmniej po wszystkim już w nagrodę będę miała co ze soba zrobić - zakupy i tp...

Do góry