reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

ja myślę że jak ma być nie dobrze to czy tu, czy tu wydarzy się co ma się wydarzyć... w Polsce też trzeba trafić na dobrego lekarza... w Anglii tak samo... wszystkie moje koleżanki chodzą prywatnie to mają dobrą opiekę i badania które chcą.
na razie (i mam nadzieje że nic się nie zmieni) nie miałam problemu z ciążą... ale jak miałam podejrzenie torbiela na jajniku to miałam zrobione badania w dwa tygodnie i postawioną diagnozę... więc chyba nie było tak źle...

abed ale po raz kolejny mowimy, ze nie chodzi, ze jest zawsze zle, a wszystko zalezy od GP jak i szpitala. I jak trafisz na dobrych , jak masz ciaze bezproblemowa to napewno nie ma sie powodow do narzekania ;-) Jednak 100% osob ktore mialy jakiekolwiek problemy zdrowotne w ciazy czy tez nawet nie byly bardzo zawiedzione angielska sluzba zdrowia i nie rzadko ratowaly sie biletem do PL.

ja myślę że jak ma być nie dobrze to czy tu, czy tu wydarzy się co ma się wydarzyć...

A ja uważam zdecydowanie, że nie. Czego chociazby jest potwierdzeniem fakt iż sporo dziewczyn z marca naszego było na początku ciązy na podtrzymaniu. Czesto plamienie=szpital= leki . Tutaj plamienie= szpital= odeslanie do domu i czekanie na najgorsze. I to jest chyba miażdząca roznica dla kazdej gkobiety ktora chce zajsc i spokojnie donosic ciaze.
Nie ukrywam, ze psychicznie czuje sie o wiele pewniej bedac w PL bo wiem ze jakies tfu tfu skurcze, plamienie i jestem w szpitalu i cos ze mna robia!!!

Ostatnia edycja:
reklama
a ja zgodzę się z abed ...
Krwawienia w ciąży to zazwyczaj normalna rzecz , a lekarze w Pl daję na wszelki wypadek leki co nie znaczy że bez nich stało by się najgorsze .
moja koleżanka mimo brania leków poroniła , a druga mimo krwawień i nie brania leków donosiła szczęśliwą ciąże .... więc różnie z tym bywa

a ja zgodzę się z abed ...
Krwawienia w ciąży to zazwyczaj normalna rzecz , a lekarze w Pl daję na wszelki wypadek leki co nie znaczy że bez nich stało by się najgorsze .
moja koleżanka mimo brania leków poroniła , a druga mimo krwawień i nie brania leków donosiła szczęśliwą ciąże .... więc różnie z tym bywa

No wiadomo ale zawsze jest procent ciaz co jednak podtrzymanie farmakologiczne ratuje. W uk jestes skazana na 3 poronienia zanim Ci go podadza. Nie uwazam, ze jest to optymistyczny akcent.

Angel ja napisałam że u mnie na razie było wszystko w porządku... dobrze wiem że jak by nie było to pewnie nie było by tak łatwo... i pewnie jak by co to też bym kupiła bilet, ale nie ma na czym zastanawiać jak czegoś nie ma... mam nadziej że nam wszystkim uda się doczekać szczęśliwego rozwiązania :tak:

rozumiem że ty zdecydowałaś się wrócić do Polski i tam rodzić?

Ostatnia edycja:
Angel na początku ciąży rozmawiałam z lekarką i mówiła mi że baaardzo dużo ciąż niestety kończy się poronieniem , w Polsce ,w kraju w którym większość kobiet jest na podtrzymaniu .
Luteina czy dupaston to hormony działają na potrzymanie ciąży , a większość przypadków poronień związanych jest z wadami rozwojowymi .
Ja rozumiem strach kobiet i chęć sprostania tym lękom przez lekarzy ( że zrobili wszystko co w ich mocy) ale to trochę jak z antybiotykami , lekarze przepisują je na wszystko bo tego wymagają od nich rodzice - szybkich efektów leczenia .
Co nie znaczy że jest to najlepsze podejście .

tak mówią ,że krwawienie to rzecz normalna,ale nie wolno tego bagatelizować i trzeba zawsze to skonsultować z lekarzem
wiadomo są różne sytuacje
lekarze sa od tego rzeby wyleczyc w jak najszybszy i najlepszy sposób i ja np nie jestem za tym aby pakowac od razu w dziecko antybiotyk,ciąża to zupełnie jest co innego i nie można tego porównywac do chorób,wiadomo każda kobieta chce szczęsliwie donosić i urodzić dziecko i każda jej najmniejsza obawa powinna byc brana bardzo poważnie u gina,
każda ciąża jest inna tak jak kobieta i nie można porównywać ze jedna miała krwawienie i obyło się bez leków,ale są sytuacje gdzie lek jest niezbędny

Miska oczywiście że każde krwawienie powinno się skonsultować z lekarzem ...
Ale przed podaniem hormonu lekarz powinien zbadać czy rzeczywiście jest taka potrzeba ( czy organizm ma niedobór tego hormonu)
tak samo z antybiotykami , przed podaniem powinno się zrobić anybiogram - jaką bakterię trzeba zwalczać .

Ja wyznaje zasadę najpierw badać potem leczyć :-D

reklama
Do góry