reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Napewno świadomość jest większa, pewnie robią badania takie co nas wogóle nie interesują a dla kobiety z nigerii to podstawa ;)
Ale jednak toxo czy cyto to w obecnych czasach dość wazne badanie- szczególnie biorąc pod uwagę jak wielkie szkody potrafi zdziałać dziecku..
Zreszta jak pisałam zalezy jaka ciaza i jakie kto ma oczekiwania ;-)

reklama
Angel cyto i toxo powinno się robić przed ciążą , ale na etapie planowania nie dostaniesz skierowania . Zresztą na toxo też wcale chętnie nie dają . W tamtej musiałam się wyprosić o jeden raz ( mimo że w każdym trymestrze powinno się powtarzać ) i to dała mi skierowanie na niepełne badanie . A w tej ciąży nie dostałam w ogóle , bo skoro w tamtej robiłam to już mi niepotrzebne :angry: ( a wyszło mi że nie przechodziłam ) dostałam za to na cytomegalię co jest w sumie bez sensu bo i tak się tego w ciąży nie leczy :baffled:

Mini nie wiem czy to zalezy od lekarza czy co.. od kazdego kogo znam slyszalam o badaniu miedzy innymi na te dwa powyzsze na poczatku ciazy.. Na kazdym forum co czytalam tak samo ( tutaj tez mi sie zdawalo , ze kazda miala).
Ale nie o to przecie ;-) Ścieło mnie z nóg poprostu zachowanie lekarzy przy widmie swiezego zakazenia toxo w czasie ciazy..
Coz bylo minelo, mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie ok i jak wroce na wyspe do konca dotrwam w angielskiej sluzbie zdrowia bez stresu ;-)

Angel jak się chodzi prywatnie to chętnie zlecają cały pakiet badań ,bo Ty za nie płacisz :tak:
A lekarze są różni ... Mnie wyszły niejasne wyniki cytomegali i mój lekarz nie zlecił mi powtórki od razu tylko po miesiącu i dopiero jak się zapytała czy czasem nie konsultowała się w tej sprawie z innym lekarzem :wściekła/y:.
Ja na szczęście mam nawet spoko ciąże ale gdyby nie to to chyba też ciężko było by mi znaleźć dobrego lekarza państwowego

ja z badaniami nigdy nie miałam problemu i te podstawowe miałam w każdej ciąży robione i nie powiedziane jest,że prywatnie tylko zleca bo ja chodzę na ubezpieczenie i miałam to badanie robione

Miska nie wiem od czego to zależy , chyba od tego ile punktów ma lekarz i ile ma pacjentów ;-) Moja koleżanka chodziła do lekarki do której mało kobiet chodziło i miała wszystkie badania a w mojej miejscowości trudno dostać się prywatnie nie mówiąc już o państwowym lekarzu ( np przyjmuje tylko trzech pacjentów i ludzie stoją od piątej :szok:)

ja chodziłam i państwowo i prywatnie,ale wszystkie badania zawsze miałam,u nas też są kolejki do lekarzy wszystkich państwowaych do prywatnego szybciej się dostaniesz,moja gin przyjmuje i państwowo i prywatnie ma sporo pacjentek,ale badania zleca zawsze te co są najważniejsze i podstawowe w ciąży które powinno się zrobic
na pewno dużo zależy od lekarza

Na pewno dużo zależy od lekarza , ale też mają ograniczenia z NFZ :tak: Jak poszłam prywatnie to na pierwszej wizycie zleciła mi tokso , cytomegalię , mocz , morfologię , różyczke , grupę krwi , odczyn wassermana , aids ,potas i magnez
a Państwowa kazała mi zrobić aids i cytomegalię .

Na pewno dużo zależy od lekarza , ale też mają ograniczenia z NFZ :tak: Jak poszłam prywatnie to na pierwszej wizycie zleciła mi tokso , cytomegalię , mocz , morfologię , różyczke , grupę krwi , odczyn wassermana , aids ,potas i magnez
a Państwowa kazała mi zrobić aids i cytomegalię .

mają ale te badania to podstawa w ciąży i muszą byc na skierowanie i bezpłatne ja miałam je wszystkie zlecone na ubezpieczenie

reklama
kindzia- co do opieki w uk zgodze e sie w 100% z angel, moj angielski jest bardzo dobry i nie mam problemow ze zrozumieniem kogokolwiek....
to ze Tobie sie udalo bezproblemowe przejsc przez ciaze nie znaczy, ze kazdy ma takie szczescie...
przy pierwszej ciazy mialam poronienie zatrzymane w 9tyg dowiedzialam sie o tym w 12 (wczesniej przeciez nie robia usg) ale to nie bylo problemem dla nich i date na zabieg dostalam 10 dni po usg... fajnie nie?? co mi z tego ze ich rozumialam i im mowilam ze to jest niedorzeczne? oni tez mnie rozumieli ale jakos nie reagowali.... a jak chodzilam z martwym plodem we mnie prawie miesiac...
za drugim razem tez nie bylo kolorowo - poronienie zatrzymane w 8 tyg zabieg w 10 (po co sie spieszyc- nie oni moga dostac zakazenia, tez nie oni chodza 2tyg ze swiadomoscia ze maja martwe dziecko w sobie) pon zabiegu krwawienie nie ustepilo przez nastepne 3 miesiace?!?! tez normalne ? po 3 miesiacach moich blagan, placzow, prosb z laska dostalam wizyte u gina... i po 3 miesiacach pacze antybiotyku gdybym zakazenia dostala?!?!

kindzia- ciesz sie ze nie mialas tu problemow.........:sorry:

Do góry