reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Napewno świadomość jest większa, pewnie robią badania takie co nas wogóle nie interesują a dla kobiety z nigerii to podstawa ;)
Ale jednak toxo czy cyto to w obecnych czasach dość wazne badanie- szczególnie biorąc pod uwagę jak wielkie szkody potrafi zdziałać dziecku..
Zreszta jak pisałam zalezy jaka ciaza i jakie kto ma oczekiwania ;-)

reklama
Angel cyto i toxo powinno się robić przed ciążą , ale na etapie planowania nie dostaniesz skierowania . Zresztą na toxo też wcale chętnie nie dają . W tamtej musiałam się wyprosić o jeden raz ( mimo że w każdym trymestrze powinno się powtarzać ) i to dała mi skierowanie na niepełne badanie . A w tej ciąży nie dostałam w ogóle , bo skoro w tamtej robiłam to już mi niepotrzebne :angry: ( a wyszło mi że nie przechodziłam ) dostałam za to na cytomegalię co jest w sumie bez sensu bo i tak się tego w ciąży nie leczy :baffled:

Mini nie wiem czy to zalezy od lekarza czy co.. od kazdego kogo znam slyszalam o badaniu miedzy innymi na te dwa powyzsze na poczatku ciazy.. Na kazdym forum co czytalam tak samo ( tutaj tez mi sie zdawalo , ze kazda miala).
Ale nie o to przecie ;-) Ścieło mnie z nóg poprostu zachowanie lekarzy przy widmie swiezego zakazenia toxo w czasie ciazy..
Coz bylo minelo, mam nadzieje, ze juz wszystko bedzie ok i jak wroce na wyspe do konca dotrwam w angielskiej sluzbie zdrowia bez stresu ;-)

Angel jak się chodzi prywatnie to chętnie zlecają cały pakiet badań ,bo Ty za nie płacisz :tak:
A lekarze są różni ... Mnie wyszły niejasne wyniki cytomegali i mój lekarz nie zlecił mi powtórki od razu tylko po miesiącu i dopiero jak się zapytała czy czasem nie konsultowała się w tej sprawie z innym lekarzem :wściekła/y:.
Ja na szczęście mam nawet spoko ciąże ale gdyby nie to to chyba też ciężko było by mi znaleźć dobrego lekarza państwowego

ja z badaniami nigdy nie miałam problemu i te podstawowe miałam w każdej ciąży robione i nie powiedziane jest,że prywatnie tylko zleca bo ja chodzę na ubezpieczenie i miałam to badanie robione

Miska nie wiem od czego to zależy , chyba od tego ile punktów ma lekarz i ile ma pacjentów ;-) Moja koleżanka chodziła do lekarki do której mało kobiet chodziło i miała wszystkie badania a w mojej miejscowości trudno dostać się prywatnie nie mówiąc już o państwowym lekarzu ( np przyjmuje tylko trzech pacjentów i ludzie stoją od piątej :szok:)

ja chodziłam i państwowo i prywatnie,ale wszystkie badania zawsze miałam,u nas też są kolejki do lekarzy wszystkich państwowaych do prywatnego szybciej się dostaniesz,moja gin przyjmuje i państwowo i prywatnie ma sporo pacjentek,ale badania zleca zawsze te co są najważniejsze i podstawowe w ciąży które powinno się zrobic
na pewno dużo zależy od lekarza

Na pewno dużo zależy od lekarza , ale też mają ograniczenia z NFZ :tak: Jak poszłam prywatnie to na pierwszej wizycie zleciła mi tokso , cytomegalię , mocz , morfologię , różyczke , grupę krwi , odczyn wassermana , aids ,potas i magnez
a Państwowa kazała mi zrobić aids i cytomegalię .

Na pewno dużo zależy od lekarza , ale też mają ograniczenia z NFZ :tak: Jak poszłam prywatnie to na pierwszej wizycie zleciła mi tokso , cytomegalię , mocz , morfologię , różyczke , grupę krwi , odczyn wassermana , aids ,potas i magnez
a Państwowa kazała mi zrobić aids i cytomegalię .

mają ale te badania to podstawa w ciąży i muszą byc na skierowanie i bezpłatne ja miałam je wszystkie zlecone na ubezpieczenie

reklama
kindzia- co do opieki w uk zgodze e sie w 100% z angel, moj angielski jest bardzo dobry i nie mam problemow ze zrozumieniem kogokolwiek....
to ze Tobie sie udalo bezproblemowe przejsc przez ciaze nie znaczy, ze kazdy ma takie szczescie...
przy pierwszej ciazy mialam poronienie zatrzymane w 9tyg dowiedzialam sie o tym w 12 (wczesniej przeciez nie robia usg) ale to nie bylo problemem dla nich i date na zabieg dostalam 10 dni po usg... fajnie nie?? co mi z tego ze ich rozumialam i im mowilam ze to jest niedorzeczne? oni tez mnie rozumieli ale jakos nie reagowali.... a jak chodzilam z martwym plodem we mnie prawie miesiac...
za drugim razem tez nie bylo kolorowo - poronienie zatrzymane w 8 tyg zabieg w 10 (po co sie spieszyc- nie oni moga dostac zakazenia, tez nie oni chodza 2tyg ze swiadomoscia ze maja martwe dziecko w sobie) pon zabiegu krwawienie nie ustepilo przez nastepne 3 miesiace?!?! tez normalne ? po 3 miesiacach moich blagan, placzow, prosb z laska dostalam wizyte u gina... i po 3 miesiacach pacze antybiotyku gdybym zakazenia dostala?!?!

kindzia- ciesz sie ze nie mialas tu problemow.........:sorry:

Do góry