reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

reklama
a mi proszę wpisać wizytę 18 lipca :happy:

dziewczyny wytłumaczcie mi co to to USG genetycznie bo ja nie wprawiona i nie wiem czy dobrze rozumiem. to lekarz ustala czy samemu coś mu się sugeruje"

calineczka - usg genetyczne to inaczej badanie w którym mierzą przezierność i kość nosową. Wykonuje się je między 11 a 13 tygodniem. Czyli podczas USG gin dokonuje pomiarów, które pozwalają określić prawdopodobieństwa zespołu downa. Jeśli przezierność jest nie taka, zaleca się dodatkowe badania. Standardowo to nazywa się usg genetycznym :)

Ikasia, cudnie :-)

No i ja już po wizycie. Maluszek jest śliczny :-) mimo , że odwrócony pleckami i nie za dożo można było zobaczyć :-) Ale machał łapkami i nóżkami. Z serduchem w porządku, biło z taką częstotliwością jak powinno (tzn. nie wiem z jaką , ale ginka mówiła, że jest w porządku). Ma całe 4,61 cm - przezierność wyszła 0,83 mm, więc też ok. Widziałam też w 3D, mam zdjęcie ale jutro pokażę jak się dorwę do skanera w pracy.
Wg usg wyszedł 11 tydzień i 3 dzień. No i w końcu się zważyłam u gina i okazało się, że pomimo tego, że się w nic nie mieszczę to schudłam prawie 2 kg od początku ciąży. I właśnie z tego powodu zaraz sobie wyciągnę lody z zamrażarki :-)

reklama
Delewarre i Ikasia super wieści!!!

ja też po usg genetcznym, wszystko oki, dzidzia ma 66mm:) i pięknie fikała koziołki. Przeziorność ma 1,6mm więc też w normie. Kość nosowa jest na swoim miejscu :) Na sam koniec Pan doktor przyłapał malucha na ssaniu kciuka i zrobił nam pamiątkową fotkę. Krwiak się wchłania, zapomniałam tylko spytać gdzie się wytwarza łożysko :( Musze następnym razem zapisać sobie całą listę pytań na kartce.

ufff cieszę się że wszystko dobrze :)

DSC_0120.jpg

Załączniki

• DSC_0120.jpg
    DSC_0120.jpg
    18,5 KB · Wyświetleń: 39
Do góry