reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

ok, dzięki:) mój lekarz mi napisał żebym robiła(ach te smsy:)).
Tymczasem juz na zapas martwię się moimi wynikami moczu, bo widzę, żem odwodniona bez przerwy...przez te wymioty...jak próbuję się nawodnić to kończy się wymiotami i tak w kółko macieju

reklama
Lenka ale musisz pić, pij czesto małymi łyczkami, jak moja córka była zagrożona odwodnieniem i nie chcieli ze wzgledu na przepełnienie i inne chorobska zostawić jej w szpitalu, lekarka kazala przez chyba 4 godziny co 2 minuty podawać łyżeczkę wody, mogłabyć leciutko osłodzona, musisz cos robic bo wezma cię pod kroplówkę, dzieciątko potrzebuje wody, trzymam kciuki

Lanka tak jak napisała dona, małymi łyczkami, albo na łyżeczkę po trochu. może wejdzie ci jakiś orsalit albo coś takiego. ja to dawałam coreczce jak wymiotowała, po lyżeczce. Nie mozesz nie pić. Jak bedzie tak dalej jedź do szpitala bo to groźne dla Ciebie i dziecka ( moja kuzynka wylądowala w 3 miesiącu tak mocno odwodniona ze ją az 2 tygodnie trzymali i było już zagrożenie ciązy, bo za późno zareagowali).
A tak jak lekarz napisał idź na badanie , lekarz będzie wiedział jak wyniki zinterpretować ;)

Dzisiaj już jest lepiej - piję wode z dużą ilością soku z cytryny i daje rade:)
Dostałam już wyniki niektórych badań i zaniepokoiła mnie wysoka wartość CMV IGG - 214,20 u/ml czy któraś z was się na tym zna i jest w stanie mi powiedziec co to znaczy?

Lanka czy masz tez wynik IGM?? jesli IGM tez jest ponad norme tzn ze wirus w pelni wlasnie jest w organizmie a to baaaaardzo niedobrze ... natomiast jesli IGM jest miedzy 0 a 0,7 to wtedy masz przeciwciala bo kiedys przechodzilas ta chorobe ...

ja IGG mam wysokie bo wiem ze mialam stycznosc z tym wirusem bo sie opiekowalam dzieckiem a niego chorym ... ten wirus jest niegrozny jesli przejdzie sie go nie bedac w ciazy (przechodzi sie jak przeziebienie) ale jak zarazi sie kobieta w 1 trymestrze ciazy skutki sa katastrofalne, albo konczy sie poronieniem albo powaznymi powiklaniami u dzidziusia

najlatwiej sie zarazic w duzych skupiskach dzieci

Tez slyszalam, ze jak IGg jest wysokie,tzn ze przeszlo sie cytomegalie. Ja wiem o tej chorobie duzo,ale o jej przebiegu u doroslych. Moj zachorowal na nia w pazdzierniku poprzedniego roku. Ta dziwna i podstepna choroba zaczela sie uporczywymi bolami glowy, po tygodniu doszla goraczka, bylam zdruzgotana.wierzcie mi dziewczyny widzac mojego jak sie meczy nie mialam nawet sily zajmowac sie dziecmi.powoli zaczely dochodzic kolejne objawy, bardzo silne pocenie,bardzo silne goraczki,swedzenie skory,ale takie nie do zniesienia, wstret do jedzenia biegunki, mdlosci!, powiedzcie czego jeszcze brakuje.wszystko naraz.do tego potworne oslabienie, zlosc.to wszystko trwalo miesiac albo ponad.bylam kompletnie zniszczona.najgorsze bylo to,ze dopiero po 2 tygodniach dowiedzielismy sie,ze to jest wirus i to jaki.a tak- w konsultacji z polskimi lekarzami byly podejrzenia zapalenia opon, udaru mozgu, guzow mozgu,a jak na internecie sie zaczelo czytac wymieniajac te objawy to czlowiek juz niedlugo zycia mial....
od tego czasu powiedzialam sobie,czekam na wyniki badan a nie wchodze i gdybam z internetu.

generalnie jednak wirus ten ma bardzo duzo ludzi, jednak jest on wlasnie w postaci takiej uspionej.czesto zaraza sie od dzieci np. I przechodzi sie zupelnie bezobjawowo lub jak przeziebienie. Raz na jakis czas jednak ktos ma pecha i u niego wystapia objawy,a wtedy juz nie jest wesolo...

z wynikow widac,ze masz przeciwciala, ale nie jestem akurat ekspertem, wiec radze Ci skontaktowac sie po prostu z lekarzem. Nie czytaj za duzo na internecie, to tak z mojego doswiadczenia:-) powodzonka i bedzie dobrze.
musialam opisac to, bo jak pada slowo cytomegalia to wszystko do mnie wraca i wtedy musze to po raz kolejny wyrzucic to z siebie.

a dziewczyny, czy wy miałyście w tych pierwszych badaniach, badania właśnie na cytomegalię? bo mi się nie przypomina, żebym takie zrobiła i teraz się martwię, że może trzeba by zrobić?

Vinga ja robilam bo wiedzialam ze mialam stycznosc i chcialam wiedziec czy mam przeciwciala i czy przechodzilam ... ale ja wlasnie przechodzilam w formie przeziebieniem tylko, \

zazwyczaj lekarze o tym nie mowia a powinno sie wspominac tak jak o toxoplazmozie
bo to tak samo tragiczne w skutkach ... dlatego ciezarna tez powinna unikac calowania obcych dzieci coby sie nie zarazic i ogolnie nie byc w tlumie dzieciaczkow typu zlobki domy dziecka przedszkola bo tam latwo zlapac

ja sie opiekowalam dzieciatkiem w domu dziecka ktorego mama przeszla cytomegalie w I trymestrze i powiem Wam ze tragiczne ... mialo wodoglowie porazenie mozgowe padaczke nie widzialo, prawie nie sluyszalo ... rehabilitacja zadna nie skutkowala tylko lezala i nic wiecej... maluszek zmarl przed drugimi urodzinami

Justyna
wspolczuje takiego kosmosu bo to co piszesz to straszne ... u mnie tylko przeziebienie bylo

reklama
Kasia, to straszne co piszesz o tym dzieciaczku :( nie dość, że porzucone to jeszcze takie chore. czasami mam wrażenie, że świat jest tak niesprawiedliwy :( to okropne
justyna, współczuję przeżyć z tą cytomegalią.

Do góry