reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

ivi - gratuluję przekroczenia 2 kg:) mamy różnicę w dacie porodu - 2 dni:)

Katherinne - ja po sterydach wyszlam tego samego dnia...nastepnego dnia mialam sie tylko zglosic na drugi zastrzyk i ktg. Trzymam kciuki za szyjkę Twą!!!

Vinga - leć kochana do kogos innego! pewnie, ze tak! i nie chodzi tu tylko o sterydy, tylko o całokształt....

Miejskibandyta - no kochana pozazdrościć Ci! zero problemów:) jeszcze będziesz wywoływała poród, seksem przyspieszając:)

dziewczynki ! kciuki za dzisiejsze wizyty!

reklama
Z tym terminem to zawsze jakies jaja sa :) Niby ciaza trwa 40 tyg czyli 280 dni...Ale tylko TYLKO u kobiet ktore zawsze maja cycle 28 dni I owu 14 dnia. Tylko wtedy! :) Jesli nawet macie cycle 28 dni a owu np. 16 dnia to teoretycznie juz data powinna byc inna. Dlatego dokladniejsze jes liczenie daty od momentu poczecia. A to powinno byc 266 dni czyli 38 tyg. A te wszystkie kalendarze I komputerowe I ginkologiczne moga jedynie dac przyblizona date :)))
Poza tym jak sie kiedys pytalam gina jak to jest z ta data w koncu to mi powiedzial: niech sie pani tak sztywno nie trzyma tej daty wyliczonej bo tylko ok 5% kobiet rodzi w wyznaczonym terminie. Tak naprawde to loteria jest :) Jesli dzidzius bedzie duzy moze zechce wyjsc szybciej, jesli mniejszy moze bedzie chcial posiedziec jeszcze kilka dni :) - No to byly slowa mojego gin.
Dlatego mi tez np. nie wyliczal terminu z tego ichniejszego kolkowego kalendarzyka bo ja mialam OM 25 marca. I wg tego powinnam miec termin na 31 grudnia- ale ja dokladnie wiem ze owu mialam 21dnia cylku ~(wiec dokladnie 7 dni pozniej niz w standardowym 28-dniowym cyklu). Stad u mnie wlasnie data porodu przewidywana na 06 stycznia.
Ale co bedzie to bedzie :))))
Bo czuje sie corqaz gorzej...I skurcze czestsze I w ogole jakas taka jestem nieteges....

to sie troche pomadrzylam ;p hihihi

Kciuki za wszystkie wizyti dzis &&&&&&&&&&&&&

ja urodziłam równo tydzień przed terminem i w karcie mam zapisane 39tc więc chyba dobrze :)

oj dziewczyny, ja się wcale nie spieszę, wiele bym dała, żeby Gabryś dotrwał w brzuszku do 2014 roku...

&&&& za dzisiejsze wizyty!!! :)

Wrócilismy w nocy bardzo bo o 23 tyle nam zeszło : gin, kardiologi, potem bonarka, po dzieci . I tak mały wielki prawie 3200 ( a do terminu OM porodu zostało 5 tygodni ) Serduszko bez zmian, no moze odrobine inaczej bo nie co 5 uderzenie wypada a co 8 i to oznacza ze jest jak było. Kardiolog zalecił KTG we wtorek lub środę ale nie u nas tylko w szpitalu po okiem ordynatora, wiec we wtorek znów Kraków tym razem z samego rana. Szyjka tylko 0,5cm, lekko przepuszcza ale tylko z zewnątrz, wewnętrzne zamknięte - uff. Dalej magnez mega dawki przez 2 tygodnie, dalej witaminy plus żelazo bo mam morfologie drastycznie w dól w stosunku do ostatnich badań ( śmiałam sie ze 5 dni na szpitalnym żarciu mnie dobiło ) . Mały głową w dól ale jeszcze wysoko jak na poród. L4 aż do 8 stycznia z tym ze będziemy sie widzieć do tego czasu tylko na ktg. Jak do 8 sie nie rozpakujemy ( w co gin wątpi) to potem do 15 czekamy i na 16 robimy wywoływanie albo cc. Kardiolog nie widzi żadnych przeszkód do sn , szczególnie ze serduszko zachowuje sie tak samo nawet jak przyspiesza , nie ma widocznych większych zaburzeń. Aha jakby mały miał mieć więcej niz 4,5 kg to nastawiamy sie na cc ze względu na wagę dziecka.
Inomama na kopernika i to samo na Rydygiera mają zasadę ze dopóki nie będzie skończone 36 tygodni to płucka nie są jeszcze w pełni rozwinięte i jeśli strydy były podane raz dużo wcześniej to po min 3 tyg powtarza sie drugi raz sterydy. Dostałam dwie dawki, we wtorek ordynator ma zdecydować czy dostanę kolejne dwie ( czyli kolejne 3 dni w szpitalu min) ale raczej nie dadzą ;) mam nadzieje . Bo przed świętami kolejny szpital bym nie dotrwała.

Anisen wowww....3200?? to chyba dość dużo....ja mam jutro wizytę I będę na niej dokładnie tak jak Ty wczoraj to będę miała porównanie...ale obstawiam, ze kolo 2500 będzia miał....jakos patrzac na mój brzuch to nie widzę zeby było więcej...ale mogę sie mylić....no I najwazniejsze ze szyjka zamknięta d środka...buziaki dla Was...I oby do 2014....juz niedługoooooo.....tylko 19 dni zostało :):):):) ja nie zamierzam sie wczesniej rozpakowywac:p

3 tygodnie temu wyliczyli 2400 do 2500 ;) Patrząc na wszystkie wymiary to z każdego wychodzi termin porodu na 31 grudzień :) wiec cały jest wielki bardzo.

ja mam brzuch jak dwa slonie i 2kg do przodu w stosunku do poprzedniego . Czyli już prawie 10 na + a wcale nie jesm jakos dużo, raczej często i wcale nie tucząco. wole sałatki bez majonezów tylko np z sokiem z cytryny, ogórki kiszone , pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. A i tak mimo to doszlo 2kg. mąz kazł sie nie przejmować ze schudnę po albo mi zafunduje zabiegi w spa jak już będę mogła ;)

Gratuluję wszystkim udanych wizyt :tak:

Ja we wtorek tez byłam na ip na usg i ktg, żeby po raz kolejny skontrolować te przepływy. Początkowo miałam się stawiać raz w tygodniu. Na ktg wszystko ok, zapis reaktywny. Na usg gorzej bo nadal te przepływy kiepskie:-(, ale malutka przybiera co jest bardzo ważne. We wtorek miała już 2100g, Tydzień temu przy wypisie ze szpitala 1947 g. Nie jest to jakoś dużo w porównaniu do Waszych dzieciaczków, ale lekarz mówi, że to, że przybiera jest bardzo ważne. Dodatkowo płyn owodniowy w normie a to też w naszej sytuacji mega istotne.
Rośnij moja kruszynko kochana rośnij.
No i mój lekarz zalecił jeszcze częstsze kontrole usg i ktg kolejna jutro tez na izbie. Bo jeśli te przepływy będą jeszcze gorsze to zrobią mi cc jak najszybciej. Musimy wytrzymać, musimy i jeszcze raz musimy. M-c wytrzymać byłoby cudownie. Staram się nie czytać wujka google, ale to nie łatwe. Tak strasznie się martwię, choć staram się odganiać jak najdalej te myśli.
Dlatego świetnie Was rozumiem kochane moje, dodatkowo mam jeszcze córeczkę dla której też muszę być silną i dzielną mamą. A nie popłakiwać co chwila. Więc staram się nie myśleć tak i nie stresować się, ale kiedy przychodzi noc i maż i córcia już śpią... ehh trudne to. Najgorsza ta bezsilność bo nic nie mogę zrobić, leżenie w mojej sytuacji nie da nic, bo szyjka jest długa i zamknięta, nie da się jakoś poprawić tych przepływów. Jedyne co mogę to kontrolować ruchy i to robię jak tylko najlepiej potrafię. I być dobrej myśli i jestem, przynajmniej się staram.

Dziękuję wszystkim Wam za kciuki i dobre myśli i proszę o jeszcze .
Wszystkim gratuluję udanych wizyt.
Za Calineczkę tez trzymam mocno kciuki. Wiem kochana, ze się boisz, świetnie to rozumiem, ale w tej Łodzi Ty i Twój maluch będziecie mieli świetną opiekę. W miarę możliwości zdawaj nam tutaj relację, bo martwimy się .

Anisen waga piękna synka. Wielkie kciuki również dla Was &&&&

Oj dziewczyny, ale mi namieszałyście. I już nic nie wiem :( Termin z OM mam na 12.01 (ostatnia OM 5.04, długość cyklu 28-31), z usg z 12 tyg na 17.01. Jak byłam na kwalifikacji do cc to lekarka brała pod uwagę termin z tego usg bo cyt "jest bardziej miarodajny i ten się przyjmuje." i dlatego ustaliła termin cc na 8.01 (czyli 9 dni przed terminem z usg, a do wyboru dawała od 7-10 dni przed terminem bo tak się ustala)
I teraz już nie wiem co i jak :D
Bo jeśli rzeczywiście ten 17, to bezpieczny termin u mnie jest 28.12. A jeśli 12.01 to 23.12. I bądź tu teraz mądra.

I kurcze już sama nie wiem w którym tygodniu jestem i co i jak :D zgłu-pia-łam. Bo biorąc ten termin z 17 to w sobotę zaczynam 36 tydzień, a już myślałam, że zaczęłam go w zeszłą... no masakra :D

Idę się położyć bo czuję sie głupia jak but i muszę to przemyśleć. hehe

Gratuluję wszystkich wizyt, rosnących i zdrowych maluszków:)
Trzymam kciuki za kolejne wizyty :)

I moooocne kciuki trzymam za te które mają problemiki (oczywiście wszystkie do rozwiązania bezproblemowo będą, bo tak). Oby dzieciaki trzymały się pępowiny i nie uciekały z bazpiecznych brzuszków za szybko. ;)
Trzymamy się do stycznia kobietki :)

Ostatnia edycja:
Hope kochanie najpierw troszke sie uspokój i jak piszesz nie czytaj wujka google ani innych takich. drugie masz często USG i ktg i jakby cos sie działo będziecie interweniować. Zdrowo jedz, pij i baw sie z córeczką a jak będziesz myślec to tylko o tym ze już mała ma ponad 2 kg i coraz blizej terminu om ;) Nie pozwolicie Ty i lekarze by coś jej sie stało !!!
Będzie zdrowa i śliczna po mamusi :))
A my będziemy za Was sie modlić i trzymać kciuki obiecuje &&&&&&&&&&&&&&&&&&&

sali moja kolzanka miała planowane cc na 12 dni przed terminem om bo tak wyszło lepiej z USG i maly zdrowy jak koń :)))

reklama
Calineczka będzie dobrze!
Sylka mam nadzieję, że wszystko będzie ok i w przyszłym tygodniu zwolnią Cię ze szpitala!
Katherina sterydy pomogą maluszkowi, dobrze, że lekarz Cię skierował do szpitala!
Anisen no duży maluszek już ;-)
Hope wytrzymacie spokojnie do stycznia, będzie dobrze, ważne, że malutka rośnie!
Sali z tymi terminami to chyba każdy lekarz też inaczej woli przyjmować,

Trzymam kciuki za te co dziś też wizytują, ja dziś mam pobierany ten wymaz na GBS, ciekawa jestem ile mój synuś urósł, bo to taki średniaczek, ale mam nadzieję, że w normie wszystko a nie kruszynka...

Do góry