reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

W pierwszej ciązy miałam zalozoną kartę jak tylko gin zobaczył serduszko na USG. I Bogu dzieki bo dwa dni po tym wylądowałam w obcym szpitalu z plamieniami i to mocnymi. Dzieki tej karcie nie musiałam tłumaczyć i udowadniać ze jestem w ciąży ;)
żeby żadnej z Was to nie spotkało

reklama
Ivi, kciuki mocno trzymam :tak:

Dżina, gratulacje :)

Ja też nie miałam karty od razu założonej, u nas też tak jest że dopiero jak z wynikami przyjdę to założy. Przy pierwszej ciąży też tak miałam. Ale następnym razem podobno zrobi mi dwa wpisy w karcie - to chyba o to becikowe chodzi , bo drugą wizytę będę miała już po 10 tyg.

A to dobrze wiedziec z tymi kartami ciazy bo ja w poniedzialek mam wizyte i to bedzie 9tc wiec na kolejnej to byloby juz za pozno, ja na pierwszej wizycie nie dostalam skierowania na badania wiec mysle ze bedzie to na tej wizycie, ktorej nie moge sie doczekac :-)

u mnie jest podobnie dopiero po badaniach daje karte ciazy ... ale wpisuje tez wczesniejsze wizyty ktore byly przed 10 tygodniem. choc ja uwazam ze po potwierdzeniu powinna byc karta ciazy no ale niby karte pokazuje sie nie teraz a jak sie stara o becikowe

Ja również będę miała założoną kartę ciąży na najbliższej wizycie, czyli we wtorek...a to już będzie ponad 9 tydzien...

Czesc,

Jestem w 10t. Termin na 07.01.2014 ale ponieważ są to bliźniaki urodze prawdopodobnie w 34-36tc czyli już w grudniu :-)

Mam do was pytanie ad badań prenatalnych w 12tc. czy któraś ma to już za sobą? Jak to badanie wyglada- czy jest jeszcze transvaginalne czy juz przez powloki brzuszne? Bardzo się stresuję tymi badaniami, ze coś wyjdzie nie tak:-(

reklama
A u nas oczywiscie wszystko odwrotnie;-)karte ciazy zaczela mi robic w 6 tygodniu(wizyta wstepna) i jestem umowiona na wizyte za tydzien, gdzie po analizie wynikow krwii skonczymy zakladac karte ciazy.
w srode ide na usg prywatnie,ale jak bym nie poszla, to jedyne usg mialabym w 20 tygodniu. bo usg 12 tydzien, to jest badanie na przeziernosc karkowa, na ktora mozna sie zgodzic lub nie.ale przypuszczam,ze wszyscy mowia tak, chociazby zeby zobaczyc dzidziusia...;-)
czyli podsumowujac, caly czas to,czy z ciaza wszystko jest ok jest tylko na podstawie badania krwi.w 12 tygodniu mozna zrobic przeziernosc karkowa,ale nie trzeba(to jest po prostu usg z pomiarem faldu karkowego) i w 20 tyg.sa dokladnie sprawdzane wszystkie organy.
czesto tez robia usg tuz przed porodem,by sprawdzic,czy ulozenie dziecka jest w 100%prawidlowe;-)

Do góry