reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

U mnie między Kingą a Kubą jest rok różnicy rocznikowo ;) a licząc w miesiacach 1,5 roku. Teraz Kuba jest z 2011 a małe jak będzie se stycznia to aż 3 lata rocznikowo, a tylko 2 lata i 4 miesiace jak miesiącami. wiec z tym rocznikami to tak śmiesznie jest ;)
U mnie w rodzinie jest kuzynka z 31 grudnia i kuzyn z 6 stycznia następnego roku. Rocznikowo rok a naprawdę tylko 5 dni ( bo ona urodziła sie około 23 a on ok 1 w nocy ;)
Co do terminów z OM lekarze sie tego uparcie trzmyają, nawet wtedy jak widomo ze nie jest on realny :( wiec np teraz po rozmowie z ginem ustalilismy ze wpiszemy 12 kwiecień jako termin ostatniej miesiaczki bo ja miałam cykle bardzo długie a te ich suwaki są dla przeciętnych cykli ;) i mam sie trzymać , jak ktos pyta gadać 12 kwiecień a nie 9 ;) dzieki temu za każdym razem wiek ciązy z USG pokrywa mi sie z iwekeim kartowym ;)
a moja koleżanka raz specjalnie podała termin o 3 dni później @ i ... malec urodził sie dokładnie w tym terminie. ja nie chciałam oszukiwać, powiedziałam ginowi o długości cykli, kiedy wyzedł mi test owu pozytywny i on sam zaproponował takie przesunięcie ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Vinga no ja też trzymam się terminu z OM. Bo te szacowanie porodu z USG nie jest miarodajne. Jedynie te pierwsze USG Kiedy malec jest jeszcze bardzo malusi pokazuję faktyczną przypuszczalną date narodzin a teraz już na naszym etapie każde dziecko rośnie swoim tempem i czasem pół centymetra robi sporą różnicę...

I też nic nie przestawiam... chociaż według USG to ja już 17 tydzień skończyłam a nie dopiero zaczynam....

Anisen
no to ja urodziłam w styczniu a koleżanka z pracy w grudniu! Niby rocznikowo dzieci mamy w tym samym wieku ale tak naprawdę to dzieli je ogromna roczna przepaść :-D Konrad uczy się siusiania na sedes a jej córa uczy się dopiero siadać...

Ostatnia edycja:
Gratuluję wszystkim wizytującym, a za dzisiejsze trzymam kciuki :)

Ja z Olką miałam termin na 1 grudnia a urodziłam 30. listopada, więc prawie się wstrzeliła. Teraz będzie cc. Lekarz powiedział, że ok. 2 tyg. przed terminem

Grudnióweczka, nie strasz :D dokładnie 2 tygodnie przed terminem u mnie to... Sylwester :D A nie dam się chlastać lekarzowi na sylwestrowej bani :D

I tu pojawia się pytanie. Lepiej umówić się na końcówkę roku czy na początek? :) Co radzicie?

Zależy od dziecka. moja kuzynka z 31 grudnia poszla do szkoły z dziecmi z rocznika następnego ;) Juz w 2 klasie okazalo sie ze jest na poziomie dzieci o przynajmniej pol roku starszych. ani ona ani ciotka nie żałują. Za to kuzyna syn z 30 listopada bardzo długo gonił dzieci i ... dopiero w gimnazjum dogonił ;)

Oj lepiej w styczniu... dzieci z końca roku mają bardzo ciężko bo tak jak pisałam o tej koleżance. Konrad Ze stycznia a jej mała z grudnia. Teraz jest ogromna przepaść a przecież razem pójdą do szkoły... dzieci z końca roku zawsze mają dodatkowy rok przypisywany co jest bardzo znaczące w przedszkolu czy podstawówce... Dopiero z czasem ta różnica się zaciera...

Anisen no właśnie ale poszła do szkoły tak jakby urodziła się 1 stycznia. Więc była prawie najstarsza... jakby poszła do szkoły z rocznikiem jak sun Kuzuna było by jej ciężej... i właśnie o tym tu mowa...

Moja babcia urodzona jest 31 grudnia ale w tamtych czasach prababcia wpisała w urzędzie 1 stycznia właśnie żeby nie była ciągle do tyłu...

Chodziło mi o to ze nawet jak sie urodzi w grudniu to nie tragedia bo mozna odroczyć stosunek edukacji własnie dla takich dzieci z konca roku ;) trzeba tylko troszę połacić ;) i nawet jak sie potem okaże ze dziecko by sobie poradziło w swoim roczniku to też nie ma co złamywać rąk.
Jesli by moje urodziło sie koncem grudnia to będę robić wszystko by poszlo do szkoły z następnym rocznikiem. Za duzo widziałam dzieci mądrych ale bardzo ambitnych które na wstępie edukacji dostały po glowie dlatego ze były najmłodsze i motorycznie i emocjonalnie słabsze od innych.

reklama
Oj tak z tymi terminami to róznie, jeszcze nas maluchy zaskocza , zgadzam sie z dziewczynami lepiej ze stycznia jak ktos ma wybór ;)ja jestem z 10 grudnia i zawsze najmlodsza, to prawda ze w przedszkolu i pods. jest to troche problem

Do góry