reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

reklama
No niezły doktorek:)

Akuku no własnie wiele osob mówi, jak lekarz ma dobre oko, dobry sprzet to i w 12 tyg rozpozna. Co w takim razie z teoria ze do 14tyg plec wyglada tak samo:szok:

Mój maluch wczoraj uparcie stawał na głowie, zasłaniał ją łapkami, wyginał do tyłu i miał w nosie nasze szturchanie i namawianie do przekręcenia się. Nie mogliśmy za nic go nakłonić do pokazania nosa i karku. Więc tak czekając, aż się łaskawca przekręci, z nudów oglądaliśmy, co tam między nogami, które z kolei rozkładał ochoczo i dawał się oglądać z każdej strony. Oczywiście to, że wygląda na chłopca nie znaczy, że nie może być niespodzianki, bo na tym etapie zawsze można się pomylić, ale zdecydowanie mniej pomyłek się zdarza w momencie określania chłopca, chłopaka dużo wcześniej można "wykryć". Jak wygląda na dziewczynkę to nigdy nie wiadomo, czy po prostu coś się nie zawinęło, więc póki wyraźnie nie widać muszelki, pewności nie ma. Lekarz był jakoś wyjątkowo pewny, że to chłopak. Niech zatem będzie chłopak :) Dla chłopaka mamy już imię i zgadzamy się oboje bez problemu. Dla dziewczynki pierwsze imię też mamy, z drugim sa negocjacje. Ale awaryjnie coś wybierzemy.

P.S. Wiedziałam, że gdzieś o tym czytałam. Przytoczę Wam wyniki dwóch badań trafności określenia płci we wczesnej ciąży:

Efrat et. al. “Fetal gender assignment by first-trimester ultrasound.” Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. 2006.
  • Study included 656 participants ranging from 12-14 weeks gestation
  • Gender was determined in 93% of participants (7% inconclusive rate)
  • At 12 weeks, 99% of male gender predictions were correct, and 91% of female predictions were correct
  • At 14 weeks, 100% of both male and female predictions were correct
Hsiao et. al. “Fetal gender screening by ultrasound at 11 to 13(+6) weeks.” Acta Obstet Gynecol Scand. 2008

• Study included 496 participants who were 11-14 weeks gestation
  • Gender was determined in 89% of participants (11% inconclusive rate)
  • A t 11 weeks gestation, gender predictions were 71.9% accurate, at 12 weeks accuracy was 92%, while at 13 weeks the accuracy increased to 98.3%

Wychodzi na to, że szanse, iż ginekolog się nie pomylił przy określaniu płci na tym etapie są naprawdę spore.

Ostatnia edycja:
Witam. Jutro zdam relacje, teraz na szybko : maluszek rośnie ładnie, przezierność super 1,4 , żołądek, pęcherz wszystko widoczne :) ma prawie 6cm ( bez 2 mm) CRL . Zdrowiutki. No i .... na 99,99% chłopak. Czyli nici z dziewczynki , buuuu
To pewnie będzie Patryk jak nic innego nie wymyślimy ( za dużo Gabrieli w tym roku)
Jutro relacja szczegółowa i fotka

anisen bo pekne zaraz z zazdrosci juz mam lzy w oczach , chlopczyk jak fajnie :-( dobrze ze wizyta udana :) przepraszam z tego wszystkiego nie napisalam ze gratuluje :)**

Ostatnia edycja:
Blanka bo cos co wyglada jak siusiak na etapie 12 tg rozni sie katem ulozenia, I dr. dobry bedzie wiedzial.
No mi piwiedzial ze 100% chlopak I ze jak sie myli to kupi mi winko I wysle do uk...ale sie nie pomylil :p
Mysle ze latwiej jest wychwucic chlopca, ale znowu jak nie wychwyci to wiadomo ze dziewuszka hehe.
Wzzystkk zalezy od sprzetu, jak sie pojdzie na 4 d to wiecej zobaczysz niz na 2 d ze sprzetem starym jak swiat :p

Anisen wow to jak bede w pl to ide na usg ;-) ahh bo tu bede w 13t4 dniu I nic nie powiedza ale w.pl bede w 14 t I niech gin szuka jak nie znajdzie to nie zaplace hehe :p zartuje :-)
Gratuluje synka, ajj chcialas core ale wiesz do 3 razy sztuka :p ja juz trzevi raz podchodze , wiec mam nadzieje ze bedzie dziewuszka :p
A wlasnie patrze Ty juz masz core ;-) jakos pomieszalam :/

Ostatnia edycja:
Dziekuje :)
Akuku mam już córeczkę i synka ;) wiec niby nie powinno ropbić róznicy ale tak bym chciała poubierać malca w te cudne sukieneczki, spodenki, i te koloropwe kokardkowe płaszczyki. No cóż będzie dla bratowej ;) A widzielismy ewidentnie ze chłopak bo USG bardzo dobre( mogę sie pochwalić ze w tym samym gabinecie miała badania Alicja Bachleda Curuś jak była w ciązy ;) )

reklama
Do góry