reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

No tak tak ja wg om to mi data wychodzi na 12 stycznia(wgl sie tym sie sugeruje) ale mi sie 5 dni przesunela owulacja tak wychodzi wiec termin z usg 17 stycznia i ja jestem pewna dzieki testom owulacyjnym (owulka przesuneła mi sie 5 dni) wg om to bym 13 tydzien rozpoczela juz w poniedziałek i miałabym termin 12 stycznia ale mam termin 17 stycznia i 13 tydzień rozpoczełam dopiero dzis.

Ostatnia edycja:
reklama
Nie wiem jakie przesunięcie względem OM uzasadnia już ocenę wieku ciążowego po USG, ale u mnie jest przesuniecie o ponad 7 dni i w karcie ciąży mam termin z USG a nie z OM. Chodzi o właściwe ocenianie maluszka, a nie obawę że za słabo się rozwija:)

Ale ogólnie przyjmuje się zawsze OM, niezależnie czy są dwa dni w jedną czy w drugą.. No i termin z USG prawie na każdym badaniu wychodzi inny (inny pomiar a potem nierównomierny wzrost dzieciaczków), a termin z OM jest względnie stały :)

Ivi tak zgadzam się! Najbardziej prawdopodobny termin jest z pierwszych USG. Później już na naszym etapie nie ma co na to patrzeć. Póki dziecko ma jakieś 3-4mm na początku o wiele łatwiej określić jego wiek bo różne ciąże nie różnią się znacząco pod kątem pomiarów, Później już każde dziecko rozwija się bardziej lub mniej książkowo bo to w końcu odrębna istotka ((no i dzieci różne się rodzą od 2,5kg do 5...)

w poprzedniej ciąży terminy różniły mi się o PONAD 2 tygodnie... i to miało ogromne znaczenie chociażby podczas wybierania się na USG prenatalne czy połówkowe... mój Konrad zawsze był sporo młodszy i nawet w szpitalu jak byłam każdy liczył mi termin z USG a na OM nie patrzył. Więc to jest ważne o ile są spore odchylenia. Fakt jak jest 2-3 dni różnicy to w sumie jeden grzyb... :-D Teraz mi się już terminy pokrywają :tak:

Bluelov nie.. źle rozumujesz... na suwaczku jest na przykład dzisiaj napisane u ciebie 13 tydzień i 1 dzień a to oznacza ze skończyłaś 13 tydzień i masz jeden dzień 14 tygodnia... a przecież tak nie jest :no: Powinnaś mieć 12 tydzień i jeden dzień. A dlaczego tak jest, otóż my sobie tak gadamy że o 15 tydzień się zaczął, ale dla lekarzy ważne są tygodnie skończone to samo będzie jak trafisz do szpitala, albo jak urodzisz. Ja urodziłam w 37 tygodniu i 4 dzień. Nikt mi nie mówił że to "prawie" 38... tylko to był pełny 37 tydzień. My sobie możemy takgadać a suwaczki pokazują nam dobrze.

No wlasnie rodzimy w styczniu!!! Ja zawsze chcialam na wiosne ..a tu znow zimowa pora. Z moim pierwszym synkiem mialam termin na 10.01, teraz 21.01, nieduza roznica.

Jutro wizyta o 13.00, trzymajcie kciuki!!!

hehhe ja mam syna z 24 stycznia, córkę z 21 lutego a teraz termin mam na 28 stycznia (OM) lub 8 lutego (USG). Wszystkiei urodziny będą razem :cool::eek:

My jutro tez wizyta....na 9.30, wczesniej robie badania krwi I mocz...no I jutro wieli dzien, ze wzgledu na to ze to usg genetyczne I jutro pierwszy raz tatus zobaczy swoje dzidzi:):)

To trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty!

Mój syn urodził sie 20.10:) Teraz bedzie styczeń a tez zawsze chciałam na wiosne urodzic:) Ale z tego chcenia mało mi wyszło:)

reklama
Haha widzę ze sporo jest tu zimowych dzieci :-D Konrad jest z 27 stycznia a teraz termin mam na 3... mam jakieś szczęście do tych zimówiątek choć Ivi to bije mnie na głowę :-D

Trzymam kciuki za wizyty!!! :-) Moja też się powoli już zbliża!

Do góry