reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

A to chyba zależy od lekarza... Ja jak na wizycie w 10 tyg powiedziałam ze 3 kg jestem na plusie i czy to nie za szybko, stwierdził " Prosze Pani jak 20 kg będzie to się będziemy martwić".

No to się martwię bo juz 9 kg "uzbierałam" a dopiero półmetek
pociesze ciebie ze z 1 sykiem w 20 tyg tez mialam 9 kg na plusie a pod koniec 24 hehehehehheh

reklama
z krystiankiem tez mialam bardzo duzy problem z rwa kuszowa pamietam ze nie dalam rady chodzic,maluszek gdzies uciskal i tyle ale ja przytylam 24 kg i mi lekarz ani razu nie mowil ze za duzo,kurcz a co to :sorry2:
Rwa kulszowa, ischialgia - zespół objawów związanych z uciskiem na nerwy rdzeniowe L4, L5 lub S1 tworzące nerw kulszowy (największy nerw obwodowy człowieka), lub na przebiegu samego nerwu kulszowego.

Przyczyny

Najczęstszą przyczyną schorzenia jest dyskopatia tej okolicy kręgosłupa, ale może być ono również spowodowane każdą inną przyczyną drażniącą nerwy na ich przebiegu, najczęściej są to lokalne stany zapalne, czasem choroby zakaźne, cukrzyca, zmiany nowotworowe.
Objawy

Nagły ból okolicy lędźwiowej, promieniujący do pośladka, tylnej powierzchni uda lub do łydki albo stopy. Zwykle towarzyszy mu uczucie osłabienia siły mięśniowej i drętwienia powyższych okolic ciała. Czasem bóle są tak silne, że chory zmuszony jest do przyjęcia pozycji leżącej. Mogą występować parestezje i drętwienia, zaburzenia czucia w różnych miejscach kończyn dolnych. Wzmożone napięcie mięśni przykręgosłupowych powoduje bólowe ograniczenie ruchomości tego odcinka oraz pojawienie się odruchowego skrzywienia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Może wystąpić niedowład mięśni prostujących stopę i paluch (korzeń L5), opadanie stopy, pacjent chodząc zaczepia stopą o podłoże. Brak odruchu skokowego świadczy o ucisku krążka międzykręgowego na korzeń S1. Zaburzenia funkcji zwieraczy pęcherza moczowego i/lub odbytu, zaburzenia czynności mikcji i defekacji.
Charakterystycznym objawem rwy kulszowej jest narastający ból podczas podnoszenia kończyny dolnej w czasie leżenia na plecach (objaw Lasègue'a) oraz przy pochylaniu. Może być jednostronny lub obustronny.
Narastanie deficytów neurologicznych (niedowładów lub porażeń), nasilenie dolegliwości bólów, brak poprawy w ciągu 6 tygodniu jest wskazaniem do konsultacji neurochirurgicznej celem rozważenia leczenia operacyjnego rwy kulszowej
Zespół mięśnia gruszkowatego

U 15% populacji nerw kulszowy przebiega poprzez mięsień gruszkowaty, zamiast przebiegać nad nim. Kiedy mięsień się kurczy, może uciskać lub drażnić nerw kulszowy. Kolokwialnie, objaw ten nazywany jest "portfelem kulszowym", ponieważ portfel, zazwyczaj noszony w tylnej kieszeni spodni, może ucisnąć mięśnie pośladkowe oraz nerw kulszowy podczas siadania. Syndrom mięśnia gruszkowatego może być główną przyczyną rwy kulszowej, jeśli korzeń nerwu nie jest uszkodzony
Leczenie

Witam:-)!Własnie wróciłam.
Dziewczynka,dziewuszka,córeczka,moja mała księżniczka!!!!!:-):-):-):-D:-D

Z córeczką wszystko dobrze,tylko zmartwiło mnie to co lekarz powiedział że mam skróconą szyjkę-chyba dobrze to napisałam-i na następnej wizycie trzeba to będzie skonsultować ponownie czy coś się poprawiło czy trzeba będzie jakiś szew założyć:szok::szok:pierwsze słyszę...oby tylko wszystko było dobrze. Oczywiście mam się oszczędzać,jak tylko brzuch boli to położyc sie a jak się nie poprawi to do niego szybko dzwonić!!!:sorry2:
No i tez dostałam skierowanie na glukoze:no::shocked2:

witam:-)!własnie wróciłam.
dziewczynka,dziewuszka,córeczka,moja mała księżniczka!!!!!:-):-):-):-d:-d

z córeczką wszystko dobrze,tylko zmartwiło mnie to co lekarz powiedział że mam skróconą szyjkę-chyba dobrze to napisałam-i na następnej wizycie trzeba to będzie skonsultować ponownie czy coś się poprawiło czy trzeba będzie jakiś szew założyć:szok::szok:pierwsze słyszę...oby tylko wszystko było dobrze. Oczywiście mam się oszczędzać,jak tylko brzuch boli to położyc sie a jak się nie poprawi to do niego szybko dzwonić!!!:sorry2:
gratulacje!!!!!!!!!

Z córeczką wszystko dobrze,tylko zmartwiło mnie to co lekarz powiedział że mam skróconą szyjkę-chyba dobrze to napisałam-i na następnej wizycie trzeba to będzie skonsultować ponownie czy coś się poprawiło czy trzeba będzie jakiś szew założyć:szok::szok:pierwsze słyszę...oby tylko wszystko było dobrze. Oczywiście mam się oszczędzać,jak tylko brzuch boli to położyc sie a jak się nie poprawi to do niego szybko dzwonić!!!:sorry2:
Gratuluję serdecznie!!!

GRATULUJĘ CÓRCI :-)
Zrobiło nas się już trochę - szczęśliwych mam "bułeczek" ;-)

reklama
Dziewczyny a znacie ten cały chiński kalendarz, który to ma niby przepowiadać płeć dziecka? Sprawdził Wam się?

Ja niestety muszę czekac tylko i wyłacznie na potwierdzenie płci do USG, ponieważ urodziny obchodzę 15siernia, ostatnią miesiączkę miałam 6sierpnia i nie wiem czy udało mi sie zajść w ciąże jak miałam jeszcze 21lat, czy jak już miałam 22 :zawstydzona/y:

Do góry