reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

ja mialam juz chyba 6 albo 7 bo na poczatku chodzilam tez na wizyty do nfz. zostalo jedno u obecnego gina no i pewnie jedno w szpitalu jak bedzie czas.

reklama
nasza malutka 31t.2dni ważyła 2,100g czyli wg tabelki 35 tydzień, Zuzia ok.34 t.c ważyła 2,400g a urodziła sie 4,700 jak już pisałam zobaczymy jak to będzie teraz, kolejne usg 7 kwietnia i chyba ostatnie ale nie wiem. Myśle żeby usg było szkodliwe to trzeba by było pod nim keżeć bardzo długo i dużo

A ile miałyście już robionych USG? Bo ja miałam 3 (powinny być dwa, ale w 20tyg dzidzia była źle ułożona i trzeba było powtórzyć 3 tyg poźniej), a na ostatnie idę 9 kwietnia.

Hm.. ja juz mialam 7 +1 w szpitalu = 8
a ostatnie bede miala równiez 9 kwietnia

Lenka - nie panikuj... jesli usg uszkadzałoby słuch i bylyby na to konkretne badania i twarde dowody w postaci statystyk - napewno bylby do niego ograniczony dostep - tak jak do rentgena w ciazy

U mnie było już 5 usg (łącznie z takim w 8 tc). No i jutro lub pojutrze będe mieć kolejne tu w szpitalu.
Trochę się martwię bo 4 tyg temu Młoda była ułożona miednicowo, dlatego liczę, że teraz już będzie odwrócona główka w dół.
No i zastanawiam się bo na 24 marca mam wyznaczone kolejne usg - kiedy jeszcze nie wylądowałam w szpitalu i nie wiem, czy iść, czy odpuścić. Co radzicie?

Myślę, że najlepiej skontaktować się z Twoim lekarzem prowadzącym, dać mu znać, że trafiłaś do szpitala i zdać się na jego decyzję.... U mnie było tak, że jak pokazałam doktorowi dokumenty ze szpitala i "wypis" (ze 2 zdania..) to stwierdził, że nic tam nie ma, że nie wpisali wyników badań itp i kazał mi wszystko powtórzyć.

Krewetka to normalnie jakaś paranoja w tej Twojej przychodni...jako kobieta w ciąży powinnaś mieć pierszeństwo albo nawet gdzieś wcisnąć Cię powinni! Cieszę się widząc jakie bywają problemy że ja wybrałam od razu przychodnię przy szpitalu w którym rodzę, także dostając skierowanie na usg mogę je mieć następnego dnia. Może próbuj gdzie indziej, właśnie w szpitalu jakimś zrobić to usg.

Ja od tej pory miałam 5 USG zleconych przez lekarza i jedno USG 4d zlecone przez siebie i małża ;) Teraz będę miała 31 marca również zlecone przez lekarkę a potem to nie wiem czy jeszcze jakieś będzie ale jeśli nawet to już przed samym porodem. Też słyszałam że usg szkodzi dziecku ale nikt nigdzie nie określa jasno jaka częstotliwość jest szkodliwa. Myślę, że póki chodzimy na usg kierowane przez lekarza a nie na własną rękę co tydzień na przykład to nie ma się czym martwić :)

Ostatnia edycja:
a ja od raza wariuje... stanełam dziś na wagę i w ciągu tyg wyszło że 3 kg przytyłam!!! pozatym jestem opuchnięta cała, głowa mnie boli i jak pamiętacie pisałam z 2 tyg temu o zaburzeniach widzenia... i tak sobie składam to wszystko i wychodzi że większość objawów może sugerować zatrucie ciązowe... ciśnienie jak zawsze miałam raczej niskie 110/50 tak przy ostatnim mierzeniu było 140/89, moczu nie badałam od 2 mcy. spanikowana zadzoniłam do swojego doktora i on mówi ze najlepiej jak podejde na izbę, a ja bron Panie Boze nie chce po raz 3 trafic do szpitala. powiedzial ze na razie mam sobie mierzyc ciesnienie i najlepiej jutro z rana pojsc na badanie moczu. martwie sie...

chciałam o jeszcze jedna rzecz spytać na ktore z oznaczen usg patrzy się zeby rozszyfrowac date porodu wg usg? bo ja mam 3 rozne terminy wg BDP (główka), FL (kośc udowa) i ACe (brzuszek).

reklama
corina lepiej sie zglos do tego szpitala...
a date porodu to licz sobie z om. jak juz wielokrotnie bylo pisane, oprogramowanie aparatow do usg liczy ta date z kazdego wymiaru co nie oznacza wcale ze urodzisz zgodnie z ktoras z nich, wskazuja one tylko czy dziecko prawidlowo sie rozwija i szacuja jego wielkosc.

Do góry