reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

ciśnienie zmierzyłam przed chwilą i tylko 134/74 wiec nie ma powodu do paniki, jeszcze jutro zrobie ten mocz. jesli to nie zatrucie, to co sie z ta waga dzieje?!?! nie jest normalne 3 kg w tydzien wrzucic (dodam że jem normalnie, ostatni posiłek o 19). tesciowa mowila ze przed jej porodem trafiła do szpitala tez opuchnieta i jeszcze przed urodzeniem zeszło jej 7 kg samej wody.

reklama
A ile miałyście już robionych USG? Bo ja miałam 3 (powinny być dwa, ale w 20tyg dzidzia była źle ułożona i trzeba było powtórzyć 3 tyg poźniej), a na ostatnie idę 9 kwietnia.

to ja chyba jestem mistrzynią w usg, ale u mnie z tego względu, że ciąża zagrożona musiałam mieć częsciej robione, ale jak czytam, że u was tylko 6, to nawet nie napiszę ile ja miałam...

oddałam dziś mocz po 2 tygodniowym leczeniu- Urinalem, jutro wyniki

Gestoza
(zatrucie ciążowe)

Gestoza (EPH-gestoza, zatrucie ciążowe) to występujący w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu), głównie u pierwiastek, zespół objawów chorobowych wyrażający się nadciśnieniem tętniczym, białkomoczem i obrzękami. Gestoza stanowi realne zagrożenie życia matki i dziecka. Przyczyny gestozy nie są do końca wyjaśnione.

Zatrucie ciążowe przebiega w dwóch etapach:

1. Stan przedrzucawkowy - oznacza rozwój nadciśnienia tętniczego z białkomoczem, obrzękami lub tylko ostatnimi dwoma objawami.

Objawy:

Nadciśnienie tętnicze:

- W przypadku kobiet w ciąży niebezpieczne jest ciśnienie od 140/90 mmHg wzwyż. Powinno to być potwierdzone dwoma niezależnymi pomiarami w 6-godzinnym lub dłuższym odstępie.
- Ponadto o niebezpieczeństwie gestozy może świadczyć zwiększenie się ciśnienia względem dotychczasowej systematycznej obserwacji (niezbędnej u każdej ciężarnej) skurczowego o 30 mmHg lub rozkurczowego o 15 mmHg.
- O zagrożeniu dla dziecka i matki może świadczyć również szybkość narastania ciśnienia tętniczego.

Białkomocz (zbyt duża obecność białka w moczu) - pojawia się dość późno:

- Niebezpieczny poziom to powyżej 0,5 g/l białka w moczu.
- Bardziej dokładną ocenę daje obliczenie ilości białka wydalonego z moczem, np. w ciągu doby. O gestozie może świadczyć ilość powyżej 0,3 g wydalonego białka w ciągu doby.

Obrzęki - pojawiają dość wcześnie:

- U kobiet ciężarnych tzw. puchnięcie nóg nie jest patologią, jeśli ustępuje po nocnym wypoczynku. Niepokojące są obrzęki uogólnione, są obecne rano, po przespanej nocy i oprócz kończyn dolnych obejmują kończyny górne, twarz, brzuch.
- Istnieje duża zależność między przyrostem masy ciała i powstawaniem obrzęków. Dlatego ważne jest regularne śledzenie masy ciała w czasie ciąży. Generalnie przyrost masy ciała nie powinien przekraczać pół kilograma w ciągu tygodnia, a w ostatnich tygodniach ciąży masa ciała nie powinna się zwiększać

2. Rzucawka - zespół objawów stanu przedrzucawkowego połączony z napadami drgawek

Objawy świadczące o zbliżającej się rzucawce:

- silne bóle głowy, zawroty głowy, ogólny niepokój, zaburzenia świadomości
- zaburzenia widzenia: mroczki przed oczyma, upośledzenie widzenia, widzenie za mgłą, podwójne widzenie
- objawy ze strony żołądka: nudności, bóle żołądka, wymioty

Zapobieganie:

- Systematyczne prowadzenie pomiarów ciśnienia tętniczego, masy ciała i okresowe badania moczu (u każdej kobiety w ciąży w ramach systematycznej opieki ciężarnych sprawowanej przez odpowiednio przygotowany personel służby zdrowia.
- Przestrzeganie zaleceń dotyczących właściwego odżywiania się pod względem składu pożywienia i jego wartości energetycznej.
- Przestrzeganie zasad dotyczących warunków pracy zawodowej i domowej, właściwego trybu życia i koniecznego wypoczynku.

Jeśli zaniepokoją cię któreś z wyżej wymienionych objawów, jak najszybciej zgłoś się do swojego lekarza!

oj to ja też mialam duzo wiecej z racji ze ciąża była zagrozona na poczatku a potem te ataki kolki nie pamietam dokladnie ale chyba w 7tyg, 16, 20,23,27 i teraz bedzie w 31 w srode za tydzien a poetm nie wiem jeszcze:)

No trudno, ja już przestałam myśleć o tym bo i tak "po ptokach" - usg naliczyłam 10 razy jak dotąd, ale nie wiem czy te wczesne oglądanie zarodka też brać pod uwagę bo wtedy to chyba jeszcze organy jako takie się nie rozwijały - tworzyły się tylko połączenia nerwowe. Najwyżej w kolejnej ciąży dopilnuję żeby nie latać tak bez potrzeby na usg, no chyba że będą komplikacje - to wtedy siła wyższa.

A ja dzis po usg, tym trzecim duzym z koncowki 7-go miesiaca. Synek w 31 tygodniu 1 dzien wazy 1770 gram. Czyli wzorcowa srednia waga jak na ten dzien. Lekarz zwracal szczegolna uwage na wymiary brzuszka, twierdzac, ze glownie po tym widac, czy dziecko ma duza wage. I jest ladnie ulozony glowka w dol. Lekarz powiedzial, ze juz tego polozenia nie moze zmienic i pozostanie tak juz do porodu. Yupiii!!! Wszystkie wymiary prawidlowe i zgodne z wiekiem ciazy. Organy prawidlowo rozwiniete, na dzien dzisiejszy nie znaleziono zadnych anomalii.

Hejka,

ja niedawno wróciłam z usg - tu w szpitalu mi machnęli. Odetchnęłam z ulgą bo dzidzia wreszcie usadowiła się główką w dół. Wazy około 2150 g- więc chyba tak w normie. Wszystko w porządku no i lekarz stwierdził, że musimy wytrzymać jeszcze 2,5 tygodnia i będzie już ok :-)

reklama
Do góry