reklama
lenkaa*
Fanka BB :)
no dokładnie
laorant powiedział mi tylko, ze on nie wie, czy ja już mam cukrzycę i czy im nie zemdleję
Ta retoryka mnie powaliła Przecież po to tam idziesz żeby sprawdzić czy masz cukrzycę żeby nie zemdleć np kiedyś na ulicy
Chrupcia ja wyniki badań odbieram na recepcji w przychodni prywatnej i żadnej wizyty nie ma - więc za co kasę? Za wyciągnięcie koperty zza kontuaru? Poza tym jak chodzimy do lekarzy prywatnych to żadne z badań ani wizyt nie jest pokrywane przez NFZ i tymi skierowaniami w kontekście bezpłatnych badań to się możemy delikatnie mówiąc podetrzeć.
anusiak-białystok
Ależ wymyślają...ja tylko zaszłam,pani zapytała czy ze skierowaniem, ja że "Nie" zapłaciłam i po bólu.Nikt się nie pytał po co,na co...
magda102
U mnie tak samo, płacę i robię wyniki bez żadnego skierowania. Jedyne to określić co chcę i tyle.
Czizas jutro idę na glukozę, przy okazji morfologia i mocz.
Dziś muszę się porządnie najeść żeby nie zemdleć jutro w przychodni....
Czizas jutro idę na glukozę, przy okazji morfologia i mocz.
Dziś muszę się porządnie najeść żeby nie zemdleć jutro w przychodni....
anusia85
Dziekuje Ci za wyczerpujaca odpowiedz:-) mam miec w srode na 15:00 i nie wiem jak ja wytrzymam bez jedzenia szczerze mowiacTo zalezy, jak jest podejrzenie o cukrzyce to moze byc zlecony w kazdej chwili, nawet bardzo wczesnie. Jezeli kobieta miala cukrzyce w poprzedniej ciazy, to juz nawet od samego poczatku ciazy. A jak nie ma podejrzen to standardowo powinien byc wykonany od 24 do 28 tygodnia ciazy, liczonym od daty ostatniej miesiaczki, tzw. semaines d'aménorrhée czyli pomiedzy 22 a 26 tygodniem ciazy tzw. semaines de grossesse. Ja mialam podejrzenie, a wiec mialam robiony juz w 19 tygodniu ciazy. Od 2004 roku ten test jest robiony we Francji nagminnie, bez wzgledu na to, czy kobieta nalezy do grupy ryzyka, czy nie. Do 2004 roku, robiono, go tylko kobietom nalezacym do grupy ryzyka. Jakby twoj gin zapomnial ci ten test przepisac to okolo 24 tygodnia ciazy sie o to upomnij, bo masz do tego prawo.
A czemu na 15??? Ja ide na pobranie krwi ze skierowaniem kiedy chce. Labolatorium do ktorego chodze otwieraja bardzo wczesnie rano, a zamykaja pozno, tak, ze mozna isc i przed i po pracy i pracuja bez przerwy w poludnie. A tak zwyczajowo krew pobiera sie rano, jezeli badanie ma byc na czczo.
anusia85
Wlasnie o to chodzi wczesniej mialam na 8:30, 5 lutego ale musialam zmienic bo wyjezdzam na pare dni wiec chcialam jak najszybciej a ona mi dala na 15:00 w srode. Ogolnie nie mam tu swojego gina bo sie zrazilam na poczatku wiec chodzilam przez caly czas do szpitala i tam mi robia wszystkie badania. a do laboratorium musze miec skierowanie? Wogole nie wiem co teraz bo do 15:00 to ja nie wiem czy wytrzymam bez jedzenia:-(A czemu na 15??? Ja ide na pobranie krwi ze skierowaniem kiedy chce. Labolatorium do ktorego chodze otwieraja bardzo wczesnie rano, a zamykaja pozno, tak, ze mozna isc i przed i po pracy i pracuja bez przerwy w poludnie. A tak zwyczajowo krew pobiera sie rano, jezeli badanie ma byc na czczo.
lenkaa*
Wlasnie o to chodzi wczesniej mialam na 8:30, 5 lutego ale musialam zmienic bo wyjezdzam na pare dni wiec chcialam jak najszybciej a ona mi dala na 15:00 w srode. Ogolnie nie mam tu swojego gina bo sie zrazilam na poczatku wiec chodzilam przez caly czas do szpitala i tam mi robia wszystkie badania. a do laboratorium musze miec skierowanie? Wogole nie wiem co teraz bo do 15:00 to ja nie wiem czy wytrzymam bez jedzenia:-(
Nawet jak wytrzymasz bez jedzenia to nie wiem czy będzie sens robić jakiekolwiek badanie bo to nie będą wyniki badań na czczo tylko głodowe. Sama byłam świadkiem jak kiedyś facet przyszedł na morfologię o 15 z hasłem ze jest na czczo to go pogonili w laboratorium mówiąc własnie że wyniki będą głodowe a nie na czczo, bo powinno sie pobierać krew do 2 godzin po przebudzeniu. Więc sprawdź czy jest sens się wogóle w to bawić czy nie lepiej ustalić nowy termin, bo ktoś chyba podszedł w rejestracji do sprawy olewatorsko
anusia85
dzieki a wiesz musze to sprawdzic bo normalnie babka jest jakas zacofana do tego wpisala glukoza wiec wiedziala o co chodzidziwneNawet jak wytrzymasz bez jedzenia to nie wiem czy będzie sens robić jakiekolwiek badanie bo to nie będą wyniki badań na czczo tylko głodowe. Sama byłam świadkiem jak kiedyś facet przyszedł na morfologię o 15 z hasłem ze jest na czczo to go pogonili w laboratorium mówiąc własnie że wyniki będą głodowe a nie na czczo, bo powinno sie pobierać krew do 2 godzin po przebudzeniu. Więc sprawdź czy jest sens się wogóle w to bawić czy nie lepiej ustalić nowy termin, bo ktoś chyba podszedł w rejestracji do sprawy olewatorsko
reklama
Dziwne sa dla mnie te godziny jakies. Z tego co wiem tu w labolatoriach nie ma zadnych godzin idziesz kiedy chcesz i nie ma zadnych kolejek. A jak jest w szpitalu to nie wiem, ja w szpitalu nie robie badan laboratoryjnych, tylko w labolatorium blisko mojego miejsca zamieszkania. Tutaj zawsze lekarz daje skierowanie na wszystkie badania i robisz je gdzie chcesz. Do szpitalnego labolatorium tez napewno jest potrzebne skierowanie od lekarza. Nie zrobia ci tu nic bez skierowania, ani w prywatnych, ani w panstwowych. A temu tak jest, bo tu nigdy nie placisz 100 procent z kieszeni tylko 30%, a 70% jest zawsze z kasy chorych. Ale z tego co wiem, to nie musisz byc do tego badania na czczo, jezeli tego nie zlecil lekarz w skierowaniu. Nie wiem czy nie wystarczy 2, czy 3 godzinny odstep od ostatniego posilku. Zadzwon do labolatorium w szpitalu, w ktorym masz robic to badanie i spytaj sie jak z tym jest. A ze skierowaniem od lekarza ze szpitala mozesz isc gdzie chcesz i do prywatnego labolatorium i do szpitalnego.
Ostatnia edycja: