reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

Afiliacja siatka centylowa pokazuje granice normy - wszystko co w niej to norma uwzględniająca różne wagi dzieci, ale każda jest jeszcze ok., natomiast wagi poza siatką centylową - czyli poniżej 10 centyla i powyżej 90 centyla to już poza normą :tak:, nikt nie mówi ze nie występują, ale jest to już w jakimś sensie anomalia :tak: . Jak urodzisz dziecko to pediatra będzie je cały czas porównywać z siatką centylową przewidzianą dla dzieci w jego wieku - w każdej książeczce zdrowia dziecka są te wpisy :tak:

heh.. to ja nie mam co zwracać uwagi na tę siatkę, bo pewnie u mnie będzie anomalia :-p

reklama
Dziekuje dziewczyny za gratulacje mam tylko nadzieje ze przy porodzie nie bedzie niespodzianki:szok:bo zaczyna powoli kupowac sukienki:-D
napiszcie prosze kiedy najwczesniej robi sie glukoze?
Agate ty pewnie wiesz jak to jest we Francji.

cześć wszystkim brzuchatkom,
mieliśmy wczoraj drugie połówkowe, bo ja z powodu mojej schizy robię najważniejsze badania u 2 lekarzy, ten wczorajszy sie pytał czy dziecko zawsze takie aktywne, młody normalnie jakies młynki kręcił, głowica usg podskakiwała, jakieś skoki, przerzutki, aż strach, żeby się już pępowiną nie okręcił sportowiec, gin włączył 3d i było widać buźkę, ja mówię, że jak u taty zadarty nos, to młody się zasłonił łapkami i było koniec oglądania buzi, gin na to: no to pani ma, dziecko się obraziło :-D:-D:-D a poza tym 592 g w 23t4d

Ostatnia edycja:
To fajnie bali że wizyta się udała - będziesz miała niezłą kolekcję płyt i zdjęć z okresu płodowego jak tak latasz do dwóch lekarzy. A dlaczego każde badanie weryfikujesz? Nie ufasz swojemu ginowi?

nie ufam :-D każdy ma inny sprzęt i inne umiejetności, jeden bardziej ogląda serduszko, drugi przepływy pokarmowe, ten drugi jest bardziej przewidujący i jak jest awaria to ma gotowe ściezki pomocowe przetarte, a i tak czeka mnie trzeci nowy lekarz, bo przeprowadzam się właśnie na śląsk, ale do tego od usg w 30 tyg. przyjadę specjalnie :-)

nie ufam :-D każdy ma inny sprzęt i inne umiejetności, jeden bardziej ogląda serduszko, drugi przepływy pokarmowe, ten drugi jest bardziej przewidujący i jak jest awaria to ma gotowe ściezki pomocowe przetarte, a i tak czeka mnie trzeci nowy lekarz, bo przeprowadzam się właśnie na śląsk, ale do tego od usg w 30 tyg. przyjadę specjalnie :-)

No to niezła jesteś agentka :-D A ci lekarze wiedzą że chodzisz do kogoś innego jeszcze? Z takim podejściem do sprawy to już chyba teraz szukasz gina na śląsku - jak nie dwóch do kolekcji :-D:-D A swoją drogą nie zazdroszczę - nie chciałabym tak musieć przeskoczyć teraz do innego lekarza w tak zaawansowanej ciąży - ja swojemu ufam bardziej niż własnej matce :-D

A trzeba mieć wykupiony abonament, czy można tak z ulicy do nich przyjść?

No kurde, widzisz - ja tam miałam abonament do końca grudnia i w grudniu dostałam skierowanie na to badanie, a teraz robiłam i płaciłam
nie wiem jak to jest gdy przychodzi sie tak z ulicy, ale może zadzwoń na infolinię, powinni powiedzić

Dziekuje dziewczyny za gratulacje mam tylko nadzieje ze przy porodzie nie bedzie niespodzianki:szok:bo zaczyna powoli kupowac sukienki:-D
napiszcie prosze kiedy najwczesniej robi sie glukoze?
Agate ty pewnie wiesz jak to jest we Francji.

To zalezy, jak jest podejrzenie o cukrzyce to moze byc zlecony w kazdej chwili, nawet bardzo wczesnie. Jezeli kobieta miala cukrzyce w poprzedniej ciazy, to juz nawet od samego poczatku ciazy. A jak nie ma podejrzen to standardowo powinien byc wykonany od 24 do 28 tygodnia ciazy, liczonym od daty ostatniej miesiaczki, tzw. semaines d'aménorrhée czyli pomiedzy 22 a 26 tygodniem ciazy tzw. semaines de grossesse. Ja mialam podejrzenie, a wiec mialam robiony juz w 19 tygodniu ciazy. Od 2004 roku ten test jest robiony we Francji nagminnie, bez wzgledu na to, czy kobieta nalezy do grupy ryzyka, czy nie. Do 2004 roku, robiono, go tylko kobietom nalezacym do grupy ryzyka. Jakby twoj gin zapomnial ci ten test przepisac to okolo 24 tygodnia ciazy sie o to upomnij, bo masz do tego prawo.

Ostatnia edycja:
reklama
No to niezła jesteś agentka :-D A ci lekarze wiedzą że chodzisz do kogoś innego jeszcze? Z takim podejściem do sprawy to już chyba teraz szukasz gina na śląsku - jak nie dwóch do kolekcji :-D:-D A swoją drogą nie zazdroszczę - nie chciałabym tak musieć przeskoczyć teraz do innego lekarza w tak zaawansowanej ciąży - ja swojemu ufam bardziej niż własnej matce :-D
szukam gina w Katowicach lub okolicy, mega fachowca potrzebuję, bo bardzo nieufna jestem i jak go na czymś złapię to koniec :-D:-D:-D
a tego jednego we wrocławiu zostawiam, przyjadę do niego jeszcze w 30 tyg., bo w usg jest naprawdę niezły ;-)

Do góry