reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wczesniaki ur,36 tydzień

Kasiula- każde dziecko rozija się inaczej. Ważne, żeby przyrost wagi i wzrostu był proporcjonalny. Jeżeli widzisz, że przybiera systematycznie na wadze to nie ma powodu do niepokoju. Mój wcześniak ma 8 miesięcy i waży 8200 za to ma prawie 80 cm. Pmietaj tez, że w tym wieku dzieci juz nie przybieraja na wadze tak duzo jak na początku. Teraz sa bardziej aktywne i spalanie maja większe.

reklama
witam
jestem mama Magdalenki ktora własnie skończyła1 roczek jest ona wczesnaikiem 35 tydzień skończony 1 dzień 36 miałam ciecie mała dostała 7 punktów bardzo sie bałam pózniej była osta zółtaczka kolki odwiedzanie własciwie wiekszośc poradni kardiolok neurolok bioderkowa okulista wczesniacza wszedzie wychodzi ze jest dobrze ale lekarze mówią monitorować urodziła sie 2600 nie była mała jak na ten tydzień teraz wazy 9200 i długośc 86 juz ubranka robia sie za małe nie widac po niej ze jest wczesnaiakiem sam juz staje jeszcze nie chodzi przyjdzie czas ze pójdzie ma 3 zabki i bardzo ja kochamy wiec mamy wczesniaków nie poddawajcie sie bo to nie jest az tak duze wczesniactwo :)

Kasiula uważam, że Twoja Julka waży i mierzy jak najbardziej prawidłowo. Dziecko w przeciągu pierwszego roku powinno potroić wagę i urosnąć ok 18-25 cm :-) Napiszę Ci, że moja Julka z 36 tyg waga 2700 i wzrost 52 cm teraz waży ok 9 kg i mierzy 71 cm a ma 11 miesięcy więc jak dla mnie jest super. Wygląda to przekomicznie (nawet mówię na nić Mini mini) bo każdy bierze ją za młodszą (z reguły 3-4 miesiące) i ludzie nadziwić się nie mogą jak takie małe dziecko może już chodzić przy meblach i raczkować pełną parą ;-)

Witam.ja również jestem mamą wcześniaka.Julka urodziła się w 36 tc. ważyła 2.100 i mierzyła 48cm. poza żółtaczka nie mieliśmy wiekszych problemów. w tej chwili ma 9 miesięcy i 17 dni. waży 9.100 i mierzy 71cm.powiedzcie mi prosze czy to dobra waga i wzrost jak na 9 miesięcy?? dodam jeszcze tylko że Julcia urodziła się wcześniej ponieważ ja w ciąży miałam cholestaze ciążową.

Nie masz się czym martwić. Tak jak piszą dziewczyny niektóre dzieci są jeszcze mniejsze a potem to nadrabiają :tak:
Jak moja Maja miała 10 miesięcy to miała ledwie 70cm wzrostu i 7,6 kg. A teraz ma dokładnie 80 cm i waży 9,3 kg.
Każde dziecko rozwija się inaczej i myślę że do puki mieści się w siatkach centylowych to jest ok :tak::-)

ania 77 pocieszyłaś mnie.dziekuję ci teraz jestem już spokojniejsza. a powiedz mi ile twoja Julka miała jak zaczęła chodzić?? Monik 75 tobie również dziekuje

Ostatnia edycja:
Kasiula Julcia zaczęła sama wstawać w łóżeczku pod koniec 7 miesiąca a w 8 już ładnie chodziła dookoła łóżeczka trzymając się szczebelków. Wtedy też zaczęła chodzić przy meblach i tak jest do dzisiaj. Nie wykazuje jednak chęci do samodzielnego chodzenia ani też do chodzenia za rączki. Nie naciskamy na nią ani też jej nie zmuszamy na siłę do chodzenia za ręce - na wszystko przyjdzie właściwy czas. Mam wrażenie, że stopuje ją brak dywanów w domu przez co jest bardziej ślisko.....Poza tym Julka uwielbia zasuwać na czterech a jeszcze bardziej na moim biodrze ;-)

Cześć mamuśki mam obawy co do mojej córci ponieważ skończyła 10 miesiąc a jeszcze nie raczkuje nawet się do tego nie zabiera co prawda próbuje już w łóżeczku wstawać na nóżki i nawet pare razy jej się udało ale o raczkowaniu nie ma mowy i nie potrafi jeszcze sama usiąść
.dodam że jest wcześniakiem i urodziła sie w 35 tygodniu.poradźcie mi coś.

Ostatnia edycja:
reklama
Kasiula- mój mały wczoraj skończył 9 miesięcy..o raczkowaniu nawet nie ma mowy. Siada tylko jak ktos poda mu choćby pacel za to sam zasuwa przy kanapie. Nie każde dziecko musi raczkować.

Do góry