reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam po przerwie!! przejrzałąm ren wątek i postanowiłam się szybko dopisać:):-)
Stojak do wanienki (Polecam) klasycznej (wszystkie delfinki władane lub na stałę gniota dziecko i poza tym trzeba duzo wody bo inaczej młode na lądzie zamiast w wodzie i poza tym kto to udzwignie!!) Zadnych gąbkowych bo to hodowla grzybów Wystarczy mata antyposlizgowa ialbo sama (ja miałam mate od początku) pieluszka

Solcoseryl - mąć zelowa do blizn pooperacyjnych (na krocze super!!!!)

Majtki siatkowe (2 pary) rewelacja!!

podpaski poporodowe (pieluchy z belli) kupicie w aptece na dzien dobry 2 paczki wystarcza reszte mąz doniesie

pas sciągający poporodowy polecam - bandaże sie zsuwają

potelik maxi- cossi (5 gwiazdek w skali bezpieczeństwa)

reklama
Ekologia ważna rzecz.. ale sobie jakoś tego nie wyobrażam.. nie mam za bardzo gdzie suszyć tych pieluch, proszek i zuzycie wody też mało ekologiczne.. ciekawa jestem jak będą wyglądały po 5 kupach w środku.. jaki proszek to dopierze? o ile pamiętam tetrowe żeby były białe trzeba było gotować... a jak myslicie ile potrzeba pieluch na początek? dziecko jest do przebrania średnio co dwie godziny ile musi sie uzbierać żeby włożyć do pralki..? dla mnie za mało wygodne.. ja nie mam czasu na wieczne pranie ściąganie- wieszanie.. wolę się poprzytulać z dzieciakami w tym czasie:) myślę, że póżniej jak dziecko jest trochę większe to ma sens... do spania tak jak lejka mówi, kiedy tam kupy nie nasadzi.. kiedy już mniej pieluch sie zużywa... to byłabym za tym..:) ale każdego wybór ...:-)

Witam po przerwie!! przejrzałąm ren wątek i postanowiłam się szybko dopisać:):-)
Stojak do wanienki (Polecam) klasycznej (wszystkie delfinki władane lub na stałę gniota dziecko i poza tym trzeba duzo wody bo inaczej młode na lądzie zamiast w wodzie i poza tym kto to udzwignie!!) Zadnych gąbkowych bo to hodowla grzybów Wystarczy mata antyposlizgowa ialbo sama (ja miałam mate od początku) pieluszka

podpaski poporodowe (pieluchy z belli) kupicie w aptece na dzień dobry 2 paczki wystarcza resztę maż doniesie

Ja miałam do Natalki taką gąbkę do wanny, ona w niej leżała i się nie zsuwała :no::-), fajnie się kąpało, główka bezpieczna :tak:. Poza tym, Natalka miewa nieraz problemy ze skórą :baffled::sorry2::confused:, a o tej gąbce nic ie było, prędzej raz od świeżo kupionego body z tesco (przydaje się wtedy zyrtec, ale jest na receptę), więc ja polecam takie gąbki :tak::-D;-).

Jeśli chodzi o podpaski, to ja kupiłam największe z belli, ale i tak były do kitu :sorry2::crazy:, na szczęście w szpitalu dawali specjalne podkłady poporodowe (takie mega ogromne podpaski) i kazali zmieniać baaardzo często, tak więc każda z nas wykorzystała ok. 50szt (ja byłam długo w szpitalu).

Pamiętam jak rozmawiałam z mężem o koszcie pieluszek jednorazowych w miesiącu. Odpowiedział: o rany chybą będę prać :tak: Pokazałam mu pieluszki o których rozmawiacie - są napawdę interesujące. A on na to: że chyba nie biorę wszystkiego co on mówi dosłowie i jak to będzie ja mały zrobi kubkę :szok: Tu zobaczyłam przerażenie w jego oczach (to nasza pierwsza ciąża).

Faceci są dziwni,a to w końcu my jesteśmy w ciąży. Chętnie bym wypróbowała te pieluszki, ale po porodzie zanim się przeprowadzimy do nowego domu będziemy mieszkać w kawalerce i już ma duży problem z suszeniem prania :-(
Jest to dość ciekawne rozwiązanie, oglądałam filmy na jou tube - pierwszy raz dowiedziała się o nich w waszym wątku (wszyscy w najbliższym otoczeniu używają jednorazówek) :-)

kuleczka_ok - przy noworodkach i najmniejszych niemowlętach (na diecie mlecznej, robią wodniste kupki) można na spód pieluszki położyć spacjalny papierek, na nim zbiera się kupka a wilgoć wsiąka w pieluszkę. Wówczas przy zmianie pieluszki papierek z kupą wrzucasz do toalety ;-)
Starsze dzieci, które jedzą już stałe posiłki, robią plastelinowate kupki, te bardzo łatwo i bez papierka strząsnąć z pieluszki wprost do toalety.

Dziewczyny wczoaj ogladalismy wanienki w sklepie i jakas kobieta do nas poeszla i powiedziala,zeby kupic najnormalniejsza wanienke. Podobno w tych, w ktorych sa jakies siedziska dla dzieci ciezko jest umyc dziecko od spodu, bo przez wystajacy plastik nie ma jak reki podlozyc pod dziecko. Co o tym sadzicie? Bylam juz nastawiona na ta Onde, ale teraz juz sama nie wiem.

Ja mialam normalna i se bardzo chwalilam. Pisalam gdzies juz ze poczatkowo mielismy lezaczek frote, ktory po pierwszym wywalilam do kosza bo sie rozciagal w kapieli od wody i maly juz nie wiadomo gdzie lezal...
Kapalismy na pieluszce przykrytego druga pieluszka. I tak mial ciepelko..
Mialam zwykla waninke i stojak pod nia i bylo super. Teraz kupie tylko swieza wanienke..
Wiec tez nie widze sensu wanianek z korkiem itd bo bedziemy kapac w kuchni wiec po co korek jak i tak do lazienki trzeba zaniesc zeby wylac. Ale to zalezy od potrzeb i wymagan.

Najzwyklejsza waniennka najlepsza moim zdaniem..
co do podpasek to własnie takie materace mozna kupic w aptece pakowane po 10 sztuk (Bella)

przypomniało mi sie też o nozyczkach- połozna mowiła na szkole rodzenia o najzwyklejszych do skórek i takie mi sie sprawdzaja do dzisiaj u rak (nie obcinam na p0rosto bo boczki własnie drapią) u nóżek stosujemy "obgryzacz " Tymi z grubszymi końcami za chiny nie potrafiłam załpać pazurka do dzis zreszta sie nie udaje. Paznokcie w rączklach obcinałam juz w szpitalu. Połozna mowiła też o tych rękawiczkach- ze dzieciom jest za ciepło w nich a po drugoie lubia sie dotykacć wiec im to przeszkadza i rozdrażnia...

PYsia co do tych gąbek to fajnie ze miałaś siłę ją tak wykręcać i dobrze wysuszyć
Ja moimo wszystko wolałam kąpać na ręce

Co do kapieli to pamietajcie ze nikt nie lubi sie kąpać w zimnej kałuzy!! Duzo ciepłej wody i kapiel dla malucha to przyjemnośc!!

co do tych podpasek to one chyba nazywają się pieluchy jednorazowe belli.. ale wyglądają jak wielgachne podpaski ja pamietam że na allegro kupowałam razem z majtkami jednorazowymi..teraz tez dokonam takiego zakupu..
Dla mnie bardzo ważne było kółko wypełnione kuleczkami styropianowymi, taki podkład przeciwko odleżynom.. bez tego nie dało się siedzieć a ile można w końcu leżeć?

reklama
Co do tych wanienek to się zgadzam, też mamy najzwyklejszą wanienkę, i to w normalnym dużym rozmiarze (bo niektórzy kupują małe dla noworodka).

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry