Przede wszystkim zaletą tych pieluszek (oprócz aspektów ekologicznych i finansowych) jest to, że doskonale udają jednorazówki, pod tym wzgledem, ze zapewniają dziecku uczucie suchości oraz że nie trzeba ich prasować No i są doskonałe dla alergików, bo absolutnie nie uczulają, czego nie można powiedzieć o naładowanych chemią jednorazówkach. ;-)
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Rondzia
Fan(ka)
JA stanowczo jestem za jednorazowymi. Moim zdaniem i mniejszy koszt i wieksza wygoda i dla dziecka i dla mamy. A moj syn nie mial zadnych problemow z przejsciem na nocnik, nie powiem ze bylo latwo i z dnia na dzien ale dalismy rade. Mial rok i miesiecy wiec chyba tez opozniony nie byl. Poza tym do kosztow nie idzie sam koszt prania pieluch a po siusiu w tetre masz cale dziecko do przebrania wiec wiecej prania i wiecej ubran potrzebnych. Ale kazdy ma inne podejscie...
Lejka fajnie wyglodaja te pieluszki ,ale taż zastanawiam sie czy są tak dobra jak jednorazowe czy nie bede musiała przebierać całego dziciaczka i zmianiać pościeli?
Testuję je na synku od dwóch tygodni - i to w nocy, gdzie pielucha ma największe obciążenie (w dzień już nie uzywamy pieluszki) - nic nie przecieka ;-)
Te pieluszki są bardzo modne na zachodzie, możecie sobie o nich poczytć w internecie (np. przez google), lub obejrzeć filmiki na http://youtube.com/ po wpisaniu "cloth diapers"
W Polsce jeszcze budzą powszechne zdziwienie, bo i świadomość ekologiczna jest wśród nas mała. Sama przy synku używałam jednorazówek, bo nie wiedziałam, że stara tetra ma nowoczeną alternatywę. ;-) I żałuję, że nie wiedziałam wcześniej - te pieluchy są wielorazowe, kupujesz raz i możesz uzywać przy kolejnych dzieciach, więc koszt jeszcze bardziej się zmiejsza.
Ja wybrałam najbardziej lubiane ale i najdroższe z wielorazówek (bumGenius). Mimo wszystko i tak komplet 20 pieluszek plus dodatkowe wkłady chłonne wyniesie mnie 1/3 tego, co musiałabym wydać na jednorazówki w ciągu całego okresu pieluchowania.
Jedyny "minus" to to, że komplet pieluszek trzeba kupić od razu, czyli przynajmniej 10 sztuk pieluch + dodatkowe wkłady chłonne. Od razu jest jeden duży wydatek, który przy jednorazówkach masz rozłożony na raty.
Można oczywiście wybrać inne pieluszki niż ja, jest wiele znacznie tańszych a też podobno bardzo dobrych. Można też taką pieluszkę uszyć samemu - wykroje i sposoby szycia są również powszechnie dostępne w necie.
W każdym razie zainteresowanych zachęcam do szerszego zapoznania się z tematem. Jak napisałam wyżej, żałuję, że przy synku, gdy miał się urodzić, nikt mi o takich pieluszkach nie powiedział.
W Polsce jeszcze budzą powszechne zdziwienie, bo i świadomość ekologiczna jest wśród nas mała. Sama przy synku używałam jednorazówek, bo nie wiedziałam, że stara tetra ma nowoczeną alternatywę. ;-) I żałuję, że nie wiedziałam wcześniej - te pieluchy są wielorazowe, kupujesz raz i możesz uzywać przy kolejnych dzieciach, więc koszt jeszcze bardziej się zmiejsza.
Ja wybrałam najbardziej lubiane ale i najdroższe z wielorazówek (bumGenius). Mimo wszystko i tak komplet 20 pieluszek plus dodatkowe wkłady chłonne wyniesie mnie 1/3 tego, co musiałabym wydać na jednorazówki w ciągu całego okresu pieluchowania.
Jedyny "minus" to to, że komplet pieluszek trzeba kupić od razu, czyli przynajmniej 10 sztuk pieluch + dodatkowe wkłady chłonne. Od razu jest jeden duży wydatek, który przy jednorazówkach masz rozłożony na raty.
Można oczywiście wybrać inne pieluszki niż ja, jest wiele znacznie tańszych a też podobno bardzo dobrych. Można też taką pieluszkę uszyć samemu - wykroje i sposoby szycia są również powszechnie dostępne w necie.
W każdym razie zainteresowanych zachęcam do szerszego zapoznania się z tematem. Jak napisałam wyżej, żałuję, że przy synku, gdy miał się urodzić, nikt mi o takich pieluszkach nie powiedział.
mamjakty
styczniówka 2009
ja tez przyznam się szczerze, że nie słyszałam o nic a nic o takich pieluszkach - a możesz napisać średnio jaki jest koszt tych pieluch? i w Polsce gdzie można je nabyć?
Ja dziś wyruszłam zaciekawionma naszymi rozmowami , w poszkiwaniu owych pieluch. Udało mi sie znaeść coś podobnego, pani m,nie przekonwała ze to to samo. Był to zestaw 3paray majtrczek ceratowanych i rozpinanaych jak pampersy i do tego 12super chłonnych pieluch bawełnianaych koszt 200zł
reklama
mamjakty - w Polsce są dostępne głównie przez internet, jest wiele sklepów, wielu producentów, poszukaj w google. Tak samo z kosztami, ciężko cokolwiek ogólnego powiedzieć, bo każdy rodzaj pieluchy ma inną cenę, jedne są tańsze inne droższe, naprawdę, musisz sama poczytać i zastanowić się, która pieluszka cię interesuje i dopiero wtedy można obliczyć koszt.
madzila - to raczej nie to samo, bo pieluszki o ktorych ja piszę nie mają w środku ceraty. Cerata powoduje, że skóra nie oddycha i może się odparzać. Ceratę uzywano w czasach tetry, żeby zabezpieczyć ubranko przed wyciekiem z przesiąkniętej tetry. Nowoczesne pieluszki mają bardzo chłonne wkłady (np z konopii, bambusa, czy z mikrowłókna, o wiele bardziej chlonne od tetry) a szczelność zapewnia zewnętrzna warstwa pieluszki, która jest wykonana np. z poliestru, dzięki czemu oddycha i nie powoduje przy pupci efektu "kompresu".
Co do rozmiarów, to również zależy od producenta. Są pieluszki typu one size (3,5-16 kg) - od początku do końca okresu pieluchowania, ich rozmiar reguluje się za pomocą zatrzasków.
Niektórzy producenci stosuja dwa rozmiary: I (2,5-8kg) i II (6-17kg).
Jeszcze inni trzy rozmiary S (2,5-6kg), M (5-12,5 kg), L (9-14,5 kg).
madzila - to raczej nie to samo, bo pieluszki o ktorych ja piszę nie mają w środku ceraty. Cerata powoduje, że skóra nie oddycha i może się odparzać. Ceratę uzywano w czasach tetry, żeby zabezpieczyć ubranko przed wyciekiem z przesiąkniętej tetry. Nowoczesne pieluszki mają bardzo chłonne wkłady (np z konopii, bambusa, czy z mikrowłókna, o wiele bardziej chlonne od tetry) a szczelność zapewnia zewnętrzna warstwa pieluszki, która jest wykonana np. z poliestru, dzięki czemu oddycha i nie powoduje przy pupci efektu "kompresu".
Co do rozmiarów, to również zależy od producenta. Są pieluszki typu one size (3,5-16 kg) - od początku do końca okresu pieluchowania, ich rozmiar reguluje się za pomocą zatrzasków.
Niektórzy producenci stosuja dwa rozmiary: I (2,5-8kg) i II (6-17kg).
Jeszcze inni trzy rozmiary S (2,5-6kg), M (5-12,5 kg), L (9-14,5 kg).
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.