reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Przede wszystkim zaletą tych pieluszek (oprócz aspektów ekologicznych i finansowych) jest to, że doskonale udają jednorazówki, pod tym wzgledem, ze zapewniają dziecku uczucie suchości oraz że nie trzeba ich prasować :tak: No i są doskonałe dla alergików, bo absolutnie nie uczulają, czego nie można powiedzieć o naładowanych chemią jednorazówkach. ;-)

reklama
JA stanowczo jestem za jednorazowymi. Moim zdaniem i mniejszy koszt i wieksza wygoda i dla dziecka i dla mamy. A moj syn nie mial zadnych problemow z przejsciem na nocnik, nie powiem ze bylo latwo i z dnia na dzien ale dalismy rade. Mial rok i miesiecy wiec chyba tez opozniony nie byl. Poza tym do kosztow nie idzie sam koszt prania pieluch a po siusiu w tetre masz cale dziecko do przebrania wiec wiecej prania i wiecej ubran potrzebnych. Ale kazdy ma inne podejscie...

Lejka fajnie wyglodaja te pieluszki ,ale taż zastanawiam sie czy są tak dobra jak jednorazowe czy nie bede musiała przebierać całego dziciaczka i zmianiać pościeli?

Lejka fajnie wyglodaja te pieluszki ,ale taż zastanawiam sie czy są tak dobra jak jednorazowe czy nie bede musiała przebierać całego dziciaczka i zmianiać pościeli?

Testuję je na synku od dwóch tygodni - i to w nocy, gdzie pielucha ma największe obciążenie (w dzień już nie uzywamy pieluszki) - nic nie przecieka ;-)

Te pieluszki są bardzo modne na zachodzie, możecie sobie o nich poczytć w internecie (np. przez google), lub obejrzeć filmiki na http://youtube.com/ po wpisaniu "cloth diapers"

W Polsce jeszcze budzą powszechne zdziwienie, bo i świadomość ekologiczna jest wśród nas mała. Sama przy synku używałam jednorazówek, bo nie wiedziałam, że stara tetra ma nowoczeną alternatywę. ;-) I żałuję, że nie wiedziałam wcześniej - te pieluchy są wielorazowe, kupujesz raz i możesz uzywać przy kolejnych dzieciach, więc koszt jeszcze bardziej się zmiejsza.

Ja wybrałam najbardziej lubiane ale i najdroższe z wielorazówek (bumGenius). Mimo wszystko i tak komplet 20 pieluszek plus dodatkowe wkłady chłonne wyniesie mnie 1/3 tego, co musiałabym wydać na jednorazówki w ciągu całego okresu pieluchowania.

Jedyny "minus" to to, że komplet pieluszek trzeba kupić od razu, czyli przynajmniej 10 sztuk pieluch + dodatkowe wkłady chłonne. Od razu jest jeden duży wydatek, który przy jednorazówkach masz rozłożony na raty.

Można oczywiście wybrać inne pieluszki niż ja, jest wiele znacznie tańszych a też podobno bardzo dobrych. Można też taką pieluszkę uszyć samemu - wykroje i sposoby szycia są również powszechnie dostępne w necie.

W każdym razie zainteresowanych zachęcam do szerszego zapoznania się z tematem. Jak napisałam wyżej, żałuję, że przy synku, gdy miał się urodzić, nikt mi o takich pieluszkach nie powiedział.

ja tez przyznam się szczerze, że nie słyszałam o nic a nic o takich pieluszkach - a możesz napisać średnio jaki jest koszt tych pieluch? i w Polsce gdzie można je nabyć?

Ja dziś wyruszłam zaciekawionma naszymi rozmowami , w poszkiwaniu owych pieluch. Udało mi sie znaeść coś podobnego, pani m,nie przekonwała ze to to samo. Był to zestaw 3paray majtrczek ceratowanych i rozpinanaych jak pampersy i do tego 12super chłonnych pieluch bawełnianaych koszt 200zł

reklama
mamjakty - w Polsce są dostępne głównie przez internet, jest wiele sklepów, wielu producentów, poszukaj w google. Tak samo z kosztami, ciężko cokolwiek ogólnego powiedzieć, bo każdy rodzaj pieluchy ma inną cenę, jedne są tańsze inne droższe, naprawdę, musisz sama poczytać i zastanowić się, która pieluszka cię interesuje i dopiero wtedy można obliczyć koszt.

madzila - to raczej nie to samo, bo pieluszki o ktorych ja piszę nie mają w środku ceraty. Cerata powoduje, że skóra nie oddycha i może się odparzać. Ceratę uzywano w czasach tetry, żeby zabezpieczyć ubranko przed wyciekiem z przesiąkniętej tetry. Nowoczesne pieluszki mają bardzo chłonne wkłady (np z konopii, bambusa, czy z mikrowłókna, o wiele bardziej chlonne od tetry) a szczelność zapewnia zewnętrzna warstwa pieluszki, która jest wykonana np. z poliestru, dzięki czemu oddycha i nie powoduje przy pupci efektu "kompresu".
Co do rozmiarów, to również zależy od producenta. Są pieluszki typu one size (3,5-16 kg) - od początku do końca okresu pieluchowania, ich rozmiar reguluje się za pomocą zatrzasków.
Niektórzy producenci stosuja dwa rozmiary: I (2,5-8kg) i II (6-17kg).
Jeszcze inni trzy rozmiary S (2,5-6kg), M (5-12,5 kg), L (9-14,5 kg).

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry