Te pieluszki są bardzo modne na zachodzie, możecie sobie o nich poczytć w internecie (np. przez google), lub obejrzeć filmiki na
http://youtube.com/ po wpisaniu "cloth diapers"
W Polsce jeszcze budzą powszechne zdziwienie, bo i świadomość ekologiczna jest wśród nas mała. Sama przy synku używałam jednorazówek, bo nie wiedziałam, że stara tetra ma nowoczeną alternatywę. ;-) I żałuję, że nie wiedziałam wcześniej - te pieluchy są wielorazowe, kupujesz raz i możesz uzywać przy kolejnych dzieciach, więc koszt jeszcze bardziej się zmiejsza.
Ja wybrałam najbardziej lubiane ale i najdroższe z wielorazówek (bumGenius). Mimo wszystko i tak komplet 20 pieluszek plus dodatkowe wkłady chłonne wyniesie mnie 1/3 tego, co musiałabym wydać na jednorazówki w ciągu całego okresu pieluchowania.
Jedyny "minus" to to, że komplet pieluszek trzeba kupić od razu, czyli przynajmniej 10 sztuk pieluch + dodatkowe wkłady chłonne. Od razu jest jeden duży wydatek, który przy jednorazówkach masz rozłożony na raty.
Można oczywiście wybrać inne pieluszki niż ja, jest wiele znacznie tańszych a też podobno bardzo dobrych. Można też taką pieluszkę uszyć samemu - wykroje i sposoby szycia są również powszechnie dostępne w necie.
W każdym razie zainteresowanych zachęcam do szerszego zapoznania się z tematem. Jak napisałam wyżej, żałuję, że przy synku, gdy miał się urodzić, nikt mi o takich pieluszkach nie powiedział.