reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
....nie wiem czy temat był juz poruszany, a jak zaczynam szukanie to o ubieraniu duzo postow wyskakuje, ale nie ma dokladnie odpowiedzi na pytanie którego szukam.

Napiszcie koniecznie jak ubierzecie Maluszka na wyjscie ze szpitala. Na chlopski rozum :sorry2: , w razie pogody typowo zimowej, to:

• body krótki/długi rękaw
  • kaftanik
  • śpiochy
  • bluza cieplejsza/sweterek
  • kombinezon
  • czapka, szaliczek
Pomerdałam coś? Piszcie o swoich wersjach, bo moze cos przeoczyłam. Tatusiowi przeciiez trzeba paczuszki rozmiarowe przygotowac i napisac pogrubionym, duza czcionka, drukowanymi jaki to rozmiar.....

reklama
Melody, ja ubiorę:

body z dł. rekawem, śpioszki i kombinezon, czapeczkę i rekawiczki - jeśli będzie plusowa temperatura

Jeśli bardzo zimno węzmę dodatkowo bluzeczkę na body i cieplejszą czapkę i rękawiczki. A do fotelika kocyk do przykrycia i pieluszke aby zasłonic dopływ zimnego powietrza

Załączniki

• DSC00011.JPG
    DSC00011.JPG
    61,1 KB · Wyświetleń: 63
  • DSC00006.JPG
    DSC00006.JPG
    59,8 KB · Wyświetleń: 65
A nam właśnie dzisiaj w szkole rodzenia pani położna-pielęgniarka noworodkowa powiedziała, że na pierwsze dni dla noworodka w grudniu/styczniu trzeba mieć dwie warstwy na brzuszku i z długim rękawkiem, czyli np. body z długim+koszulka z długim +(pół)śpiochy albo body z długim+pajac. Przy czym o ile koszulki są mało wygodne, bo się potrafią zrolować na brzuszku i dziecko się odkrywa, o tyle bardzo polecała, żeby kupić sobie jedną-dwie na okres do czasu odpadnięcia pępuszka - im częściej się wietrzy pępuszek, tym większa szansa na uniknięcie zakażenia i szybkie wygojenie.
Więc mi z tego wychodzi zestaw jak powyżej plus:
- skarpetki (albo same grube, albo cienkie i grube na wierzch)
- dwie czapeczki (cieniutka i ciepła na wierzch)
- kombinezonik
- otulić w kocyk/rożek/śpiworek i do fotelika.

Gdyby były jakieś straszliwe mrozy, to jeszcze dorzucę ciepły kaftanik.

Ostatnia edycja:
Melulu dzieki, ze to napisalas, bo ja mialam zamiar to zrobic, a nie chcialo mi sie w klawiature stukac :-D ;-)

Dzieki juz teraz wiem jak ubrać dzidziulka na wyjscie!! MELULU dzięki bo o skarpetkach bym zapomniala;)) Już mam przygotowany specjalny komplecik na wyjście jest bialutki z misiami srebrnymi:))

ja tez mam przygotowana wyprawke na wyjscie: body kopertowe z długim, kaftanik, spiochy , skarpety kombinezon Jedna gruba czapa (wystarczy na 100% bo jet kaptur)i cieplejsza bluza w razie czego oraz kocyk na fotelik i krem do paszczy (wyczytałam w Maluszku ze najlepszy na mrozy jest z penatenu i kolkastyny a gdy cieplej to nasza nivea sławetna i bubchen

Napewno nie bede dziecku przykrywac buzi zadna pielucha bo to tylko hamuje dostę powietrza i przyczynia sie do skraplania pary wodnej - pochuchajcie sobie w szaliczek... poza tym buzia to jedyne miejsce gdzie słonce dotrzec moze - wit D3 dzieki temu powstaje..

ja zabieram taki zestaw:
- body na krótki rękaw
- kaftanik
- śpioszki
- skarpetki
- ciepła czapeczka
- kombinezon
- kocyk
buzi też nie zamierzam przykrywać no chyba że będzie bardzo mroźno

Dobry temat dziewczyny:tak:

celinka83 śliczny pokoik dla synusia :biggrin2: a na dodatek widzę że wszystko elegancko poskładane i pewnie poprane. Uuuu to ja chyba idę wstawić ciuszki do automatu i żelazko uszykuję bo tyły mam straszne :zawstydzona/y:. Czas się zorganizować ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Kaska ja juz poprałam wszystkie ubranka , pieluchyi popraqsowałam w zeszłym tygodniu Myslałam ze kregosłup mi wypadnie Tyle tego było Jesze posciel rozki i kocyk został y Poki co daje sobie luz bo nie mam tego gdzie upochac
Kupilismy laptopa zeby zlikwidowac Biurko u Julki bo tam chyba wyrko dla Padingtona pstawimy albo jakas szafke bo mam deficyt miejsca Julka ma tyle szmat ze głowa boli a młody po niej tez ..

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry