reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
A mnie położna środowiskowa powiedziała, że spirytus salicylowy za bardzo podrażnia skórę dziecka i poleciła stosować do przemywania pępka spirytus rektyfikowany (do kupienia w każdym markecie). Takiego więc używaliśmy.

reklama
Masz rację Celinka źle się wyraziłam :-p Po prostu taki spirytus nie jest lekiem jałowym jak np. krople oczne i zawiera pewną ilość bakterii część tego syfu wybija spirytus ale niestety jakaś część przystosowuje się do warunków życia i namnaża Dlatego teoretycznie się zakłada dla naszego bezpieczeństwa ze po 30 dniach tych bakterii jest za dużo Po prostu nie stosuj leków robionych dłużej niż 30 dni :-)

Aniu w aptece taki spirytus ma waznosc mniej wiecej 2 lata, wiec mysle, ze nie ma co panikowac, jesli chodzi o termin waznosci. Spirytus sam ma wlasciwosci wyjalawiające i jesli w sklad leku robionego wchodzi wlasnie spirytus, to przyjmuje sie, ze lek ten jest jalowy.
Najwiekszym problemem jest to, ze apteka nie moze wydac czystego spirytusu, nawet na recepte. Dlatego pewnie polozne kaza rozcienczac ten z monopolowego.Ja na poczatek sprobuje salicylowy. Bede widziala, czy cos niepokojącego sie dzieje i wtedy zmienie na zwykly.
Przepis na ten z monopolowego: 73 g spirytusu+ 27g wody ;-)

O matko zrobił nam się wątek medyczny :szok::-D
Widzę ze wy planujecie zakup wody do noska i fridy już teraz. Ja chyba zaczekam jak będzie taka potrzeba. Mam nadzieję ze dzidzia nie będzie chorować zbyt szybko :-)

celinka ja nie mowiłam o cenach leków tylko kosmetyków i innych rzeczy ktore mozna kupic gdzie indziej taniej.. czy patyczki z belli z marketu różnia sie od tych w aptece?? nie...

Dziewczyny ja nie mam pretensji do osob, ktore kupuja rzeczy apteczne w supermarkecie. To jest logiczne,ze kupuje sie tam, gdzie jest taniej. Chodzi mi o ta cala sytuacje u nas w kraju, gdzie doszlo juz do absurdu. Ibuprom mozna kupic juz u pani w supermarkecie, kotra skonczyla podstawowke(bez urazy) i nie ma pojecia co to za lek. Potem do apteki przychodzi pacjent i jest zbulwersowany, ze leki w aptece sa drozsze, niz na stacji benzynowej.W ameryce półn. sa prowadzone badania z ktorych wynika, ze rocznie umiera u nich ok.50tys. osob w wyniku naduzywania lekow przeciwbolowych lub ich inetrakcji z innymi lekami. W Polsce nie ma nad tym zadnej kontroli. Myslicie, ze Pani w Auchanie bedzie potrafila odpowiedziec na pytanie, czy mozna brac Aspiryne razem z Ibupromem? Gdyby leki byly obecne tylko w aptece, to ich cena bylaby mniejsza, bo wtedy apteki zamawialy by je w duzej ilosci- bylaby pewnosc, ze bedą one sprzedane.To samo tyczy sie pieluch i innych rzeczy. Trafia mnie jak widze moja mame zamawiającą towar do aptek kilka godzin dziennie- dzwoni do kilku hurtowni, bo wie gdzie co jest tansze i przez to traci duuuzo czasu. Nastepnego dnia przychodzi do apteki gosciu, ktory mysli, ze trafil do sklepu spozywczego i kłóci sie o 1grosz.
Poza tym wg mnie wszystkie leki powinny miec takie same ceny, a apteki powinny przyciagac pacjentow umiejetnoscia doradzenia, wiedza i milą obslugą, a nie promocjami. Z drugiej strony wiem, ze jest to nierealne.
Przepraszam, ze zasmiecam wątek. Melulu mam nadzieje, ze mnie nie zabijesz :-)

Co do fridy i wody do noska to ja radze sie zastanowic sie nad kupnem dopiero w potrzebie, bo zazwyczaj pojawia sie ona w srodku nocy weekendowej. Jak u nas okazało się, że za którymś razem Frida została u babci, to mielismy zabawę, bo niby malutki katarek, a juz był problem.

Ostatnia edycja:
Ja mam zamiar kupić fridę od razu, to w sumie niewielki wydatek ok 30 zł, ale nie wiem co to ta woda do noska. Przybliżcie kiedy i jak tego się używa.

ja też uważam, że taką fridę warto wcześniej kupić - to nie laktator, który może będzie potrzebny a może nie - na pewno sie przyda - prędzej czy później :tak:

reklama
witam :)

kurcze uswiadomilam sobie wlasnei ze moje wyprawka dla mamy i malenstwa jest prawie ze pusta , mam tylko kilka rzeczy .ktore zostaly mi po synku ....
chyba czas zaczac zakupy ...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry