reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
A zatem szkoły rodzenia do czegoś się jednak przydają;););)
Myślę sobie że najwięcej wątpliwości jest przy ubrankach dla Dziecka. Bo wiadomo, że siebie musisz w pełni wyposażyć (czasem właśnie nawet w termometr), jeśli zaś chodzi o Bobaska to z tym różnie bywa...

Ja dostałam listę od swojego gina:

Dla Ciebie:
1. Bielizna:
* majtki luźne bawełniane lub jednorazowe z siateczki (kilka par)
* staniki laktacyjne (2 szt.)
* kapcie
* klapki pod prysznic
* szlafrok
* 3-4 T-shirty, 2 rozpinane koszule nocne
* skarpetki
* odzież na wyjście (najlepiej taką z 5. mies. ciąży)
2. Kosmetyki i artykuły higieniczne:
* szczoteczka i pasta do zębów, delikatne mydło, szampon, szczotka lub grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci
* ręczniki (co najmniej 2-3)
* ręczniki papierowe jednorazowe
* podpaski nocne (największy rozmiar)
* wkładki laktacyjne
3. Inne:
* karta telefoniczna, ewentualnie tetefon komórkowy, aparat fotograficzny, kamera, filmy, baretie, coś do czytania, leki, które przyjmujesz, drobne pieniądze

Dla dziecka:
* 4-5 koszulek i kaftaników
* 4-5 szt. body
* 4-5 par śpioszków
* 2 czapeczki
* sweterek
* pieluszki
* 3-4 pary skarpetek (można zakładać na rączki)
* kocyk, rożek
* krem do pupy
* ręczniczek, można też wykorzystać pieluszki tetrowe

Dokumenty:
* dowód osobisty
* karta ciąży
* książeczka ubezpieczeniowa
* wyniki badań
* skierowanie do szpitala (jeśli jest taka potrzeba)

Super dziewczynki, że powstał ten wątek, niby można znależć takie spisy w internecie, ale bardziej doświadczone wiedzą co naprawdę się przydaje :)
Buzka

Dziewczyny, a jak przy cesarce? Będę w szpitalu od 4 do 5 dni. Mam wziąć więcej ubrań dla siebie i maluszka. Kurcze nie lubię koszul tylko piżamo dól i góra :baffled: A jak z tymi majtkami, maja być wysokie, aby nie podrażniac blizny? Czytałam że nie którzy zamiast majtek z siatki kupują tanie bawełniane z rynku i poprostu je wyrzucają a są trochę wygodniejsze.

Czy może, któraś z mam jest z doświadczeniem po cesarce - co by się przydało. Ja napewno wezmę laktator - w razie jak będa problemy i trzeba będzie pobudzić laktację. Zrecztą jak patrzę na te listy to chyba muszę się spakować w dwie torby :tak: A czy rożek dla dziecka się nie bierze, aby nie zawijali go w swoje szmatki?

Kuleczka to fakt ze torba bedzie dużżżżżżżza.. ja zabieeram jeszcze jasiek dla siebie..

co do majtek to niestety w wielu szpitalach gonią zeby wogóle nie nosic Przed obchodem i tak wszystkie szybko wyskakuja z gaci.. niezaleznie jakie maja .. siatkowe praktyczniejsze i bardziej przewiewne...
jesli chodzi o koszule to tez praktyczniejsza niz spodnie z piżamy które łatwo zalac niestety...

Dzięki Madzia33, muszę chyba pogodzić się z tymi koszulami nocnymi :baffled: A nigdy ich nie lubiłam bo przy kręceniu się w łóżku podczas snu, ja się obracałam, ale koszula nie zawsze :-(

Kuleczka mozna sie przyzwyczaić Ja od ciązy poprzedniej cały czas w koszulach prawie... i to z krótkim rękawem :)

ale jak to kazano zdejmować majtki? no ale przecież będzie z nas sie co nie co "lać" - prawda? więc niby do czego te wkłady ma sie mocować?? :confused:
ja zakupiłam 3 sztuki tych siatkowych majtek - hihi - jak je zobaczyłam to nie wiedziałam, że to majtki, takie śmieszne :sorry2:

reklama
Mamjakty chodzi oto żeby nogi razem trzymać bo to przyspiesza obkurczanie macicy kiedy spinasz mięsniejak idziesz zeby podkład nie wylądował na linoleum;-) .

Kuleczka pamiętaj ale zeby na guziki była koszula albo z rozcienćiami bo trzeba jakoś mleczarnię wydostać:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry