reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

☀️W czerwcu kolor nieba niebieski, a my wszystkie liczymy na dwie prawilne kreski!☀️

Dla mnie game changer w uświadamianiu jak głupie to są teksy odnośnie zachodzenia w ciąże jest porównywanie niepłodności czy chorob utrudniających do innych chorób. Czy komuś kto ma chore serce powiedzialabys wiesz może po prostu odpuść, może po prostu taki jest dla ciebie plan ze umrzesz przy 30? Czy do osoby z cukrzyca typu I która się z tym urodziła, powiesz wiesz po co kłuć ta insulina może odpuść trochę, pojedź na wakajki, nie myśl tak o tym? 🫡 czy komuś kto teraz choruje na łuszczycę powiesz ze a wiesz znam kobietę co 12 lar chorowała i nagle pyk zaskoczyło i przeszło?
Mojej mamie uświadomiło to mega 😅
Edit! Na „to wszystko przez to ze się tak stresujesz / denerwujesz ” tez mam :D jasne ze stres zaostrza problemy, choroby ale te które i tak już istnieją, mi np stres nie zaostrza migreny czy trądziku czy AZS 🤷‍♀️
Ja usłyszałam kiedyś od lekarza że z tym stresem jako naczelnym blokerem ciąży to straszna głupota bo jakby ludzie od stresu nie zachodzili w ciążę, to w trakcie wojen by się dzieci nie rodziły 😜

reklama
Ja jeżeli o wakacje typu ,,last minutę ,, to polecam stronkę ,, superlastminute.pl ,, oraz ,,taniolocik ,, można naprawdę złapać fajne okazję

A ja mam do was pytanie bo tak naprawdę jestem zielona w tych wszystkich badaniach o których mówicie , na ten moment lekarz ginekolog nie zrobił mi żadnych porządnych badań hormonalnych i twierdzi że on nie jest od leczenia niepłodności o wysyła mnie do kliniki . Mam zamiar do niej iść razem z mężem ,ale chcieliśmy jeszcze trochę się przygotować finansowo do tego bo wiem że to nie są małe pieniądze . Dzisiaj byłam na badaniach i przy okazji zrobiłam prolaktynę ,bo akurat jestem na początku cyklu ,ostatnio miałam ponad 23 niby w normie laboratoryjnej , tak powiedział lekarz , a co wy o tym myślicie ? Bo wiem że macie duża wiedzę , a łudzę się że może nie ma faktycznie jakiegoś dużego problemu do rozwiązania tylko właśnie wystarczy ogarnąć hormony z którymi jest do końca okej ale nikt tego nie sprawdza tak jak trzeba . Jak się do tego zabrać tak naprawdę , żeby nie iść od razu do poradni ?

Wreszcie mam wyniki! Jak myślicie, czy jak mam coś takiego w opisie to jest to jakiś tzw. "dupochron" laboratorium czy trzeba coś z tym zrobić?

----------------------------------------------------------
Zapis kariotypu zgodnie z ISCN 2020 PRAWIDŁOWY: 46,XX
Opis i interpretacja wyniku: Analiza chromosomów barwionych techniką GTG przy rozdzielczości
550 wykazała obecność prawidłowego kariotypu żeńskiego.
Wynik badania nie wyklucza submikroskopowych zmian
chromosomowych oraz mozaikowości z niewielkim odsetkiem
komórek o nieprawidłowym kariotypie.Wskazana konsultacja w Poradni Genetycznej.

A ja mam do was pytanie bo tak naprawdę jestem zielona w tych wszystkich badaniach o których mówicie , na ten moment lekarz ginekolog nie zrobił mi żadnych porządnych badań hormonalnych i twierdzi że on nie jest od leczenia niepłodności o wysyła mnie do kliniki . Mam zamiar do niej iść razem z mężem ,ale chcieliśmy jeszcze trochę się przygotować finansowo do tego bo wiem że to nie są małe pieniądze . Dzisiaj byłam na badaniach i przy okazji zrobiłam prolaktynę ,bo akurat jestem na początku cyklu ,ostatnio miałam ponad 23 niby w normie laboratoryjnej , tak powiedział lekarz , a co wy o tym myślicie ? Bo wiem że macie duża wiedzę , a łudzę się że może nie ma faktycznie jakiegoś dużego problemu do rozwiązania tylko właśnie wystarczy ogarnąć hormony z którymi jest do końca okej ale nikt tego nie sprawdza tak jak trzeba . Jak się do tego zabrać tak naprawdę , żeby nie iść od razu do poradni ?
Zanim poszłam do kliniki już typowo w sprawie niepłodności, to poczytałam w jakich dniach badać hormony i zrobiłam sobie badanie LH, FSH, TSH, ft4, ft3, proga, prolaktynę, coś tam jeszcze. Tylko że wtedy nie wiedziałam o testach owulacyjnych, owulacja mi się przesunęła, więc proga musiałam powtórzyć, bo nie trafiłam. 😅 Przydało się to do tego, że potem kolejne badania, które dostałam od ginekologa (a lista zawierała ze 20 pozycji), to nie musiałam już robić w konkretne dnie cyklu i zrobiłam kiedy miałam wolne w pracy. 🤔 No i przy okazji odkryłam, że znowu posypało mi się wchłanianie tyroksyny i muszę wrocić do endokrynologa na ponowne ustalenie dawki (mam usunięte pół tarczycy).

Ja usłyszałam kiedyś od lekarza że z tym stresem jako naczelnym blokerem ciąży to straszna głupota bo jakby ludzie od stresu nie zachodzili w ciążę, to w trakcie wojen by się dzieci nie rodziły 😜
ja wczoraj byłam na kolacji i moja kumpela do mnie mówi, ale to chyba jak człowiek odpuści to się uda. Ja do niej: „Haaaania nie wolno tak mówić, to nie jest prawda, jakby rzeczywiście tak było to przecież z gwałtu by ciąży nigdy nie było, a niestety są”. I wytłumaczyłam jej ze standardowym przykładnie o tym, ze to choroba i ze choroby się leczy a nie odpuszcza. I jej reakcja była taka, ze przeprasza, ze nie wiedziała, nie pomyślała, ale ze jednocześnie, czemu społecznie rzeczywiście się utarło, że receptą jest odpuszczenie. Ona była serio zdziwiona, ze to nie jest prawda, bo to przecież taka podstawowa prawda ogólna, ze trzeba wyluzować i się uda. To jest absolutnie przedziwne, ze akurat ta z chorób została tak mocno wypaczona w świadomości ogółu i też ztabuizowana w pewnym sensie.

Zanim poszłam do kliniki już typowo w sprawie niepłodności, to poczytałam w jakich dniach badać hormony i zrobiłam sobie badanie LH, FSH, TSH, ft4, ft3, proga, prolaktynę, coś tam jeszcze. Tylko że wtedy nie wiedziałam o testach owulacyjnych, owulacja mi się przesunęła, więc proga musiałam powtórzyć, bo nie trafiłam. 😅 Przydało się to do tego, że potem kolejne badania, które dostałam od ginekologa (a lista zawierała ze 20 pozycji), to nie musiałam już robić w konkretne dnie cyklu i zrobiłam kiedy miałam wolne w pracy. 🤔 No i przy okazji odkryłam, że znowu posypało mi się wchłanianie tyroksyny i muszę wrocić do endokrynologa na ponowne ustalenie dawki (mam usunięte pół tarczycy).
ja miałem robione TSH , ft3 , ft4 , progesteron i prolaktynę i według lekarza wyniki są okej

ja miałem robione TSH , ft3 , ft4 , progesteron i prolaktynę i według lekarza wyniki są okej
Wg tego samego lekarza co mówi ze nie specjalizuje się w niepłodności? ☹️
Ja na twoim miejscu zrobiłabym badania z punktów 1/2 listy staraczkowej, chłopa na nasienie i poszła do dobrego lekarza, który się zajmuje niepłodnością, nie wiem dlaczego mówisz ze wizyta w klinice to wydatki, przecież prywatna wizyta u gin w zwykłym gabinecie czy w klinice to tyle samo prawie hajsu :) to po co tracić czas i w sumie kasę na badania w ciemno i wizyty u lekarza co się nie zna? Chyba ze coś mi umyka bo nie znam waszej historii

Wg tego samego lekarza co mówi ze nie specjalizuje się w niepłodności? ☹️
Ja na twoim miejscu zrobiłabym badania z punktów 1/2 listy staraczkowej, chłopa na nasienie i poszła do dobrego lekarza, który się zajmuje niepłodnością, nie wiem dlaczego mówisz ze wizyta w klinice to wydatki, przecież prywatna wizyta u gin w zwykłym gabinecie czy w klinice to tyle samo prawie hajsu :) to po co tracić czas i w sumie kasę na badania w ciemno i wizyty u lekarza co się nie zna? Chyba ze coś mi umyka bo nie znam waszej historii

A jak to jest z tym napięciem bo w klinice do której dostaliśmy skierowanie badanie nasienia kosztuje 1300 zł , a jak patrzyłam w laboratorium to rozszerzone badanie kosztuje 230 czym one się różnią ? Czy mozemy zrobić to w laboratorium i też będziemy wiedzieć czy te plemniki są okej czy nie ?

reklama
Czyli najlepiej zrobić te badania z listy i iść do jakiegoś dobrego ginekologa z nimi ? Pytanie jak znaleźć takiego który właśnie nie powie że on się nie zajmuje 🤔

Do góry