reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

reklama
Mi się cykle rozjechały i nie wiem czy w ogóle mam ostatnio owulacje, będę musiała zrobić monitoring. Morticia wpisz mi proszę testowanie na drugą połowę miesiąca, możesz wybrać dowolny dzień 🙂

Dziewczyny czy test Mlr to to samo co to?

Test limfocytotoksyczny (LCT) - crossmach (FCXM) - CD3+/IgG+​

Nie, są to dwa różne badania. Allo mlr (podobnie jak cross match) możecie z partnerem zrobić w niektórych labach diagnostyki - w ograniczonych godzinach i dniach tygodnia, ale oni wysyłają to do Łodzi - do APC (tam przyjmuje dr P.).

Jeśli do Łodzi masz blisko, to badanie zrobione bezpośrednio w APC jest znacznie tańsze niż w diagnostyce (rok temu było to 80% ceny 800zl vs niemal 1500zl). Do Łodzi najlepiej jest zadzwonić, żeby umówić się na badanie - jeśli dobrze pamiętam, materiał do tych badań pobierają we wtorek/środę i czwartek rano, ale to mogło się zmienić.

Tu link do strony z listą badań, jakie można u nich zrobić: Link do: Analityczne laboratorium APC – diagnostyka laboratoryjna w Łodzi

Wydaje mi się, że allo-MLR i crossmatch to dwa różne badania 🤔 Crossmatch to próba krzyżowa limfocytów partnera z surowicą krwi partnerki, a allo-MLR to badanie na obecność przeciwciał blokujących. Teoretycznie warto wykonać je razem.
Ale jestem świeżak w immunologii, więc w razie czego niech mnie ktoś poprawi 🫣😅

Edit: jak tak szukam teraz w necie, to rzeczywiście można się pogubić. Ale już w kilku miejscach znalazłam informację, że można zbadać i to, i to (np. testDNA albo Salve Medica), więc to raczej osobne badania. Też wynik jest prezentowany odmiennie - ujemny/dodatni dla crossmatch i procentowo dla allo-MLR.

Też się nad tym zastanawiałam, mi Ma.linowsk.i zalecił mi crossmatch ...a i na tym skierowniu nie było czegoś takiego jak badanie allo MLR, tylko test MLR
No i też zastanawiam się czy by tego nie zrobić
Sama nie wiem.

robisz te zalecone badania od M.?

reklama
Do góry