reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

reklama
Mi się cykle rozjechały i nie wiem czy w ogóle mam ostatnio owulacje, będę musiała zrobić monitoring. Morticia wpisz mi proszę testowanie na drugą połowę miesiąca, możesz wybrać dowolny dzień 🙂

Dziewczyny czy test Mlr to to samo co to?

Test limfocytotoksyczny (LCT) - crossmach (FCXM) - CD3+/IgG+​

Nie, są to dwa różne badania. Allo mlr (podobnie jak cross match) możecie z partnerem zrobić w niektórych labach diagnostyki - w ograniczonych godzinach i dniach tygodnia, ale oni wysyłają to do Łodzi - do APC (tam przyjmuje dr P.).

Jeśli do Łodzi masz blisko, to badanie zrobione bezpośrednio w APC jest znacznie tańsze niż w diagnostyce (rok temu było to 80% ceny 800zl vs niemal 1500zl). Do Łodzi najlepiej jest zadzwonić, żeby umówić się na badanie - jeśli dobrze pamiętam, materiał do tych badań pobierają we wtorek/środę i czwartek rano, ale to mogło się zmienić.

Tu link do strony z listą badań, jakie można u nich zrobić: Link do: Analityczne laboratorium APC – diagnostyka laboratoryjna w Łodzi

Wydaje mi się, że allo-MLR i crossmatch to dwa różne badania 🤔 Crossmatch to próba krzyżowa limfocytów partnera z surowicą krwi partnerki, a allo-MLR to badanie na obecność przeciwciał blokujących. Teoretycznie warto wykonać je razem.
Ale jestem świeżak w immunologii, więc w razie czego niech mnie ktoś poprawi 🫣😅

Edit: jak tak szukam teraz w necie, to rzeczywiście można się pogubić. Ale już w kilku miejscach znalazłam informację, że można zbadać i to, i to (np. testDNA albo Salve Medica), więc to raczej osobne badania. Też wynik jest prezentowany odmiennie - ujemny/dodatni dla crossmatch i procentowo dla allo-MLR.

Też się nad tym zastanawiałam, mi Ma.linowsk.i zalecił mi crossmatch ...a i na tym skierowniu nie było czegoś takiego jak badanie allo MLR, tylko test MLR
No i też zastanawiam się czy by tego nie zrobić
Sama nie wiem.

robisz te zalecone badania od M.?

reklama
Do góry