reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

Ja się wyremontowałam i wprowadziłam w maju. Taaak kontakt na każdej ścianie to must have. Duuuuzo światła. Ja w łazience mam średnie i źle mi się goli 😂 potem wychodzę na zewnątrz i widzę kucyki na nogach.
Ja mam takie szczęście, że mój ma firmę remontową i wszystko robiliśmy sami a jest takim perfekcjonistą, że widzi to co nikt nie widzi

reklama
Typowo niestaraczkowa prośba:

Dziewczyny, ponieważ niedługo czeka mnie przeprowadzka, a co za tym idzie: urządzanie mieszkania. Szukam rad, tipów, wskazówek 🙂 Czy jest coś, co np macie pomysłowo zrobione u siebie i warto byłoby się tym podzielić 😁 Albo na odwrót: wydawało się świetne, a okazało się jednak słabym rozwiązaniem?
Ja napewno ze starego mieszkania zgapiam rozwiązanie w kuchni: dużo szuflad, napewno muszę mieć na sztućce 90cm. Lodówka w zabudowie wygląda ładnie, ale tym razem wybiorę wolnostojąca. I nigdy nie miałam suszarki do prania, tym razem będę mieć na nią w końcu miejsce.
Podzielcie się radami, inspiracjami. Będę wdzięczna 🙂☺️
Suszarka na ubrania to zbawienie zima 🥰 tylko ubrania szybciej się niszczą. Lodówka w zabudowie niby wyglada ładnie i spójnie ale jest mniejsza niż wolnostojąca.

Kupujemy mieszkanie z rynku wtórnego, ogólnie gotowe do zamieszkania, ale chcemy zrobić po swojemu 🙂
Czekamy tylko aż bank podejmie w końcu decyzję w sprawie kredytu, a w sezonie urlopowym jest to utrudnione 😡
Szafki w kuchni pod sam sufit- koniecznie. Na podłodze mamy parkiet- piękny jest, zostawiamy go, ale wymaga odświeżenia.
Dziękuję za radę w kwestii oświetlenia- kompletnie o tym jeszcze nie myślałam 🙂
Ja w poprzednim odświeżałam i po cyklinowaniu pomalowali mi na pół mat (chyba tak fachowo 😅) i to był strzał w 10 bo a) nie świecił się jak pau jajca b) nie był taki „śliski „

Moje największe błędy to:
- farba kresowo magnetyczna na magnesy, totalne nieporozumienie,
- zlew dwukomorowy, drugiej komory używany tylko jako ociekacza z podstawką. Dziś zrobiłabym jedna wielka komorę.
- syfon zamykanie/otwieranie na przycisk w zlewie kuchennym - nigdy nie działało dobrze 🙄
- tak samo nie działał tip-on w szafce pod zlewem, będziemy wymieniać na serwonapęd.
- wszystkie materiały kupuj sama - dwie łazienki robiło mi dwóch różnych gości i większość silikonu kupowałam sama (pod kolor fug), ale jeden biały kupował fachowiec - do kabiny prysznicowej. Pomijam fakt, że nigdy nie był idealnie biały a kremowy (brodzik biały 🙄), to chyba gość kupił najgorsze g*wno jakie było w sklepie, bo po pół roku wyszła na nim pleśń, której niczym się nie da usunąć (reszta silikonów w stanie idealnym). Teraz zostaje mi jedynie wymienić ten silikon, ale cała kabina jest nim uszczelnione i roboty więcej niż to warte. 🤬🤬🤬

A i nie warto zamykać się na fachowców z polecenia/bać nowych. Fachowiec z polecenia, robiący dużo remontów u rodziców, spieprzył mi jedne płytki (źle wymierzył) i dał ten kiepski silikon. Za łazienkę 5,5m2 zapłaciłam 14k mu. Fachowiec z fixly za łazienkę 8,5m2 skasował mnie niecałe 9k, jakość prac TAKA SAMA jak tamten z polecenia (piękne płytki, krzywo położony silikon, mały fail z montażem umywalek).
Co do silikonu - jest taka „pasta” która go rozpuszcza aby było łatwiej to go w no ściągnąć. Mąż tak zmieniał nam silikon w poprzednim mieszkaniu i działa. Ale im dłużej to leży tym lepiej 😅

Jakbym mogła ulepszyć moją kuchnię to na pewno zrobiłabym szafki po sufit żeby mieć dodatkowe miejsce na naczynia i produkty, zamiast zbierać tam kurz i wazony 🤦
Suszarka to jest prawdziwy game changer 👌
A jak to jest z suszarkami ? Nie niszczy ubrań?
Ja nie mam, i w sumie nie mam miejsca.
Ale zrobiliśmy sobie mini suszarke sufitowa w komórce lokatorskiej, ktora mamy na piętrze 😀
Dla mnie super, bo w końcu pranie nie schnie w mieszkaniu 😀

A jak to jest z suszarkami ? Nie niszczy ubrań?
Ja nie mam, i w sumie nie mam miejsca.
Ale zrobiliśmy sobie mini suszarke sufitowa w komórce lokatorskiej, ktora mamy na piętrze 😀
Dla mnie super, bo w końcu pranie nie schnie w mieszkaniu 😀
Ja mam pralko-suszarke i jeśli ktoś nie ma miejsca na oba sprzęty osobno tak jak ja to polecam takie rozwiązanie. Suszarka jest niezastąpiona do pościeli i ręczników, szczególnie zimą ☺️

reklama
Też mam trochę przemyśleń remontowych, bo niedawno skończyliśmy nasz dom.

Może moje wnioski komuś pomogą:
- wybierając biel do malowania sufitów czy nawet ścian itp. wybierać ten sam odcień bieli, który mają fabrycznie listwy, drzwi i okna. Zwykle jest to ciepły, przełamany odcień i w zestawieniu z czystą bielą listwy czy drzwi będą wyglądały na pożółkłe
- sofa z pokryciem, które można prać w pralce to bardzo się przydaje przy dziecku
- suszarka na pranie to też mój hit, ubrania dla dziecka, pościel czy ręczniki są mięciutkie po suszeniu, a dodatkowo zmniejsza ilość kurzu w domu
- nigdy więcej czarnych matowych frontów w kuchni, to jest koszmar 🫣
- to samo z płytą indukcyjną z wbudowanym wentylatorem, jestem niezadowolona bo jest strasznie głośna
- duży jednokomorowy zlew, w którym swobodnie mieści się blacha z piekarnika- super sprawa. Do tego zamontowany pod blatem (pozwieszany).

Do góry