reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

Ja się wyremontowałam i wprowadziłam w maju. Taaak kontakt na każdej ścianie to must have. Duuuuzo światła. Ja w łazience mam średnie i źle mi się goli 😂 potem wychodzę na zewnątrz i widzę kucyki na nogach.
Ja mam takie szczęście, że mój ma firmę remontową i wszystko robiliśmy sami a jest takim perfekcjonistą, że widzi to co nikt nie widzi

reklama
Typowo niestaraczkowa prośba:

Dziewczyny, ponieważ niedługo czeka mnie przeprowadzka, a co za tym idzie: urządzanie mieszkania. Szukam rad, tipów, wskazówek 🙂 Czy jest coś, co np macie pomysłowo zrobione u siebie i warto byłoby się tym podzielić 😁 Albo na odwrót: wydawało się świetne, a okazało się jednak słabym rozwiązaniem?
Ja napewno ze starego mieszkania zgapiam rozwiązanie w kuchni: dużo szuflad, napewno muszę mieć na sztućce 90cm. Lodówka w zabudowie wygląda ładnie, ale tym razem wybiorę wolnostojąca. I nigdy nie miałam suszarki do prania, tym razem będę mieć na nią w końcu miejsce.
Podzielcie się radami, inspiracjami. Będę wdzięczna 🙂☺️
Suszarka na ubrania to zbawienie zima 🥰 tylko ubrania szybciej się niszczą. Lodówka w zabudowie niby wyglada ładnie i spójnie ale jest mniejsza niż wolnostojąca.

Kupujemy mieszkanie z rynku wtórnego, ogólnie gotowe do zamieszkania, ale chcemy zrobić po swojemu 🙂
Czekamy tylko aż bank podejmie w końcu decyzję w sprawie kredytu, a w sezonie urlopowym jest to utrudnione 😡
Szafki w kuchni pod sam sufit- koniecznie. Na podłodze mamy parkiet- piękny jest, zostawiamy go, ale wymaga odświeżenia.
Dziękuję za radę w kwestii oświetlenia- kompletnie o tym jeszcze nie myślałam 🙂
Ja w poprzednim odświeżałam i po cyklinowaniu pomalowali mi na pół mat (chyba tak fachowo 😅) i to był strzał w 10 bo a) nie świecił się jak pau jajca b) nie był taki „śliski „

Moje największe błędy to:
- farba kresowo magnetyczna na magnesy, totalne nieporozumienie,
- zlew dwukomorowy, drugiej komory używany tylko jako ociekacza z podstawką. Dziś zrobiłabym jedna wielka komorę.
- syfon zamykanie/otwieranie na przycisk w zlewie kuchennym - nigdy nie działało dobrze 🙄
- tak samo nie działał tip-on w szafce pod zlewem, będziemy wymieniać na serwonapęd.
- wszystkie materiały kupuj sama - dwie łazienki robiło mi dwóch różnych gości i większość silikonu kupowałam sama (pod kolor fug), ale jeden biały kupował fachowiec - do kabiny prysznicowej. Pomijam fakt, że nigdy nie był idealnie biały a kremowy (brodzik biały 🙄), to chyba gość kupił najgorsze g*wno jakie było w sklepie, bo po pół roku wyszła na nim pleśń, której niczym się nie da usunąć (reszta silikonów w stanie idealnym). Teraz zostaje mi jedynie wymienić ten silikon, ale cała kabina jest nim uszczelnione i roboty więcej niż to warte. 🤬🤬🤬

A i nie warto zamykać się na fachowców z polecenia/bać nowych. Fachowiec z polecenia, robiący dużo remontów u rodziców, spieprzył mi jedne płytki (źle wymierzył) i dał ten kiepski silikon. Za łazienkę 5,5m2 zapłaciłam 14k mu. Fachowiec z fixly za łazienkę 8,5m2 skasował mnie niecałe 9k, jakość prac TAKA SAMA jak tamten z polecenia (piękne płytki, krzywo położony silikon, mały fail z montażem umywalek).
Co do silikonu - jest taka „pasta” która go rozpuszcza aby było łatwiej to go w no ściągnąć. Mąż tak zmieniał nam silikon w poprzednim mieszkaniu i działa. Ale im dłużej to leży tym lepiej 😅

Jakbym mogła ulepszyć moją kuchnię to na pewno zrobiłabym szafki po sufit żeby mieć dodatkowe miejsce na naczynia i produkty, zamiast zbierać tam kurz i wazony 🤦
Suszarka to jest prawdziwy game changer 👌
A jak to jest z suszarkami ? Nie niszczy ubrań?
Ja nie mam, i w sumie nie mam miejsca.
Ale zrobiliśmy sobie mini suszarke sufitowa w komórce lokatorskiej, ktora mamy na piętrze 😀
Dla mnie super, bo w końcu pranie nie schnie w mieszkaniu 😀

A jak to jest z suszarkami ? Nie niszczy ubrań?
Ja nie mam, i w sumie nie mam miejsca.
Ale zrobiliśmy sobie mini suszarke sufitowa w komórce lokatorskiej, ktora mamy na piętrze 😀
Dla mnie super, bo w końcu pranie nie schnie w mieszkaniu 😀
Ja mam pralko-suszarke i jeśli ktoś nie ma miejsca na oba sprzęty osobno tak jak ja to polecam takie rozwiązanie. Suszarka jest niezastąpiona do pościeli i ręczników, szczególnie zimą ☺️

reklama
Też mam trochę przemyśleń remontowych, bo niedawno skończyliśmy nasz dom.

Może moje wnioski komuś pomogą:
- wybierając biel do malowania sufitów czy nawet ścian itp. wybierać ten sam odcień bieli, który mają fabrycznie listwy, drzwi i okna. Zwykle jest to ciepły, przełamany odcień i w zestawieniu z czystą bielą listwy czy drzwi będą wyglądały na pożółkłe
- sofa z pokryciem, które można prać w pralce to bardzo się przydaje przy dziecku
- suszarka na pranie to też mój hit, ubrania dla dziecka, pościel czy ręczniki są mięciutkie po suszeniu, a dodatkowo zmniejsza ilość kurzu w domu
- nigdy więcej czarnych matowych frontów w kuchni, to jest koszmar 🫣
- to samo z płytą indukcyjną z wbudowanym wentylatorem, jestem niezadowolona bo jest strasznie głośna
- duży jednokomorowy zlew, w którym swobodnie mieści się blacha z piekarnika- super sprawa. Do tego zamontowany pod blatem (pozwieszany).

Do góry