reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

Typowo niestaraczkowa prośba:

Dziewczyny, ponieważ niedługo czeka mnie przeprowadzka, a co za tym idzie: urządzanie mieszkania. Szukam rad, tipów, wskazówek 🙂 Czy jest coś, co np macie pomysłowo zrobione u siebie i warto byłoby się tym podzielić 😁 Albo na odwrót: wydawało się świetne, a okazało się jednak słabym rozwiązaniem?
Ja napewno ze starego mieszkania zgapiam rozwiązanie w kuchni: dużo szuflad, napewno muszę mieć na sztućce 90cm. Lodówka w zabudowie wygląda ładnie, ale tym razem wybiorę wolnostojąca. I nigdy nie miałam suszarki do prania, tym razem będę mieć na nią w końcu miejsce.
Podzielcie się radami, inspiracjami. Będę wdzięczna 🙂☺️
Jakbym mogła ulepszyć moją kuchnię to na pewno zrobiłabym szafki po sufit żeby mieć dodatkowe miejsce na naczynia i produkty, zamiast zbierać tam kurz i wazony 🤦
Suszarka to jest prawdziwy game changer 👌

reklama
Tak jak pisze mammania, szafki pod sam sufit. Jak mieszkałam jeszcze kiedyś na wynajętym to miałam i to było cudne.
Od siebie jeszcze dodam że zaplanowała bym jak najdłuższy blat w kuchni. Teraz mam kawalek blatu, kuchenkę, znów kawałek blatu, zlew... I jak coś gotuje to dostaje cholery 😂

Hej, nie wiem czy mieszkanie robisz od zera czy przeprowadzacie się już na gotowe, ale warto zwrócić uwagę na źródła światła (mnie np. irytuje w moim salonie, że mam jedno główne źródło światła + oświetlenie regałów z książkami którego w ogóle nie używam), zamiast tego wolałabym więcej lamp stojących i kinkietów, żeby światło było bardziej rozproszone. Poza tym bardzo ważne jest zaplanowanie kontaktów, żeby potem nie mieć miliona przedłużaczy. A do kuchni polecam szafkę cargo, u nas się bardzo sprawdza, wszystko pod ręką ☺️
Kupujemy mieszkanie z rynku wtórnego, ogólnie gotowe do zamieszkania, ale chcemy zrobić po swojemu 🙂
Czekamy tylko aż bank podejmie w końcu decyzję w sprawie kredytu, a w sezonie urlopowym jest to utrudnione 😡
Szafki w kuchni pod sam sufit- koniecznie. Na podłodze mamy parkiet- piękny jest, zostawiamy go, ale wymaga odświeżenia.
Dziękuję za radę w kwestii oświetlenia- kompletnie o tym jeszcze nie myślałam 🙂

Dziewczyny, ponieważ niedługo czeka mnie przeprowadzka, a co za tym idzie: urządzanie mieszkania. Szukam rad, tipów, wskazówek 🙂 Czy jest coś, co np macie pomysłowo zrobione u siebie i warto byłoby się tym podzielić 😁 Albo na odwrót: wydawało się świetne, a okazało się jednak słabym rozwiązaniem?
Ja napewno ze starego mieszkania zgapiam rozwiązanie w kuchni: dużo szuflad, napewno muszę mieć na sztućce 90cm. Lodówka w zabudowie wygląda ładnie, ale tym razem wybiorę wolnostojąca. I nigdy nie miałam suszarki do prania, tym razem będę mieć na nią w końcu miejsce.
- jeśli w mieszkaniu nie ma klimatyzacji to zaplanuj sobie w trakcie remontu chociaż rozprowadzenie rur pod nią,
- sprawdź zasięg internetu w mieszkaniu, żeby już na etapie demolki zamontować dodatkowe wzmacniacze sygnału,
- jeśli myślisz o otwartej garderobie to nie polecam - kurzy się paskudnie,
- jeśli w mieszkaniu są schody i chcielibyście je wymieniać to zwróć szczególną uwagę na oświetlenie, żeby kurzu nie podświetlać,
- żadnych gładkich płytek, wszystkie z jakimiś maziajami, bo każdy kurz widać,
- między szafkami w kuchni zaplanuj jakąś łatwo zmywalną powierzchnię,
- dużo gniazdek z prądem (im więcej tym lepiej),
- dobrym patentem na schowanie odkurzacza typu roomba jest zrobienie szafki medialnej wiszącej, albo na wyższych nóżkach,
- otwieranie szafki z koszem na śmieci kolanem

- jeśli w mieszkaniu nie ma klimatyzacji to zaplanuj sobie w trakcie remontu chociaż rozprowadzenie rur pod nią,
- sprawdź zasięg internetu w mieszkaniu, żeby już na etapie demolki zamontować dodatkowe wzmacniacze sygnału,
- jeśli myślisz o otwartej garderobie to nie polecam - kurzy się paskudnie,
- jeśli w mieszkaniu są schody i chcielibyście je wymieniać to zwróć szczególną uwagę na oświetlenie, żeby kurzu nie podświetlać,
- żadnych gładkich płytek, wszystkie z jakimiś maziajami, bo każdy kurz widać,
- między szafkami w kuchni zaplanuj jakąś łatwo zmywalną powierzchnię,
- dużo gniazdek z prądem (im więcej tym lepiej),
- dobrym patentem na schowanie odkurzacza typu roomba jest zrobienie szafki medialnej wiszącej, albo na wyższych nóżkach,
- otwieranie szafki z koszem na śmieci kolanem
@Avy ja Cię chyba myślami przywołałam, dziewczyno 🙈 Odezwę się na priv, ok?

Moje największe błędy to:
- farba kresowo magnetyczna na magnesy, totalne nieporozumienie,
- zlew dwukomorowy, drugiej komory używany tylko jako ociekacza z podstawką. Dziś zrobiłabym jedna wielka komorę.
- syfon zamykanie/otwieranie na przycisk w zlewie kuchennym - nigdy nie działało dobrze 🙄
- tak samo nie działał tip-on w szafce pod zlewem, będziemy wymieniać na serwonapęd.
- wszystkie materiały kupuj sama - dwie łazienki robiło mi dwóch różnych gości i większość silikonu kupowałam sama (pod kolor fug), ale jeden biały kupował fachowiec - do kabiny prysznicowej. Pomijam fakt, że nigdy nie był idealnie biały a kremowy (brodzik biały 🙄), to chyba gość kupił najgorsze g*wno jakie było w sklepie, bo po pół roku wyszła na nim pleśń, której niczym się nie da usunąć (reszta silikonów w stanie idealnym). Teraz zostaje mi jedynie wymienić ten silikon, ale cała kabina jest nim uszczelnione i roboty więcej niż to warte. 🤬🤬🤬

A i nie warto zamykać się na fachowców z polecenia/bać nowych. Fachowiec z polecenia, robiący dużo remontów u rodziców, spieprzył mi jedne płytki (źle wymierzył) i dał ten kiepski silikon. Za łazienkę 5,5m2 zapłaciłam 14k mu. Fachowiec z fixly za łazienkę 8,5m2 skasował mnie niecałe 9k, jakość prac TAKA SAMA jak tamten z polecenia (piękne płytki, krzywo położony silikon, mały fail z montażem umywalek).

reklama
Ja dzisiaj 32dc. Temp kompletnie nie wskazuje na to, że była owulacja. Wróciłam przed chwilą z proga (znów 7-8 dni po drugim w tym cyklu peaku, po pierwszym prog nie potwierdził owulacji) i jestem pewna, że znów będzie nisko.

Czy jeśli to cykl bezowulacyjny to mogę jakkolwiek zgadnąć/założyć kiedy będzie teraz okres? Albo kiedy pójść na coś na wywołanie? Nie chcę tego przeciągnąć za bardzo…
No wynik ewidentnie mówi, że nie jestem nawet w okolicy “poowulacyjnej”. Z drugiej strony jak jest tak nisko to może chociaż będzie nadzieja na okres szybciej niż później…

Wstawiłam zdjęcie wykresu z tego cyklu.

A jutro mam teleporade z ginekologiem i zobaczę co podpowie przed wizyta stacjonarna.

Załączniki

• IMG_9445.png
    IMG_9445.png
    77,3 KB · Wyświetleń: 65
  • IMG_9446.jpeg
    IMG_9446.jpeg
    186,9 KB · Wyświetleń: 55
Ostatnia edycja:
Do góry