penguinlicious
Fanka BB :)
W efekcie tej mutacji „mogą pojawić się nieprawidłowości w obszarze dojrzewania plemników, rozwoju najądrzy oraz pęcherzyków nasiennych, jak również obustronny brak lub niedrożność nasieniowodów. – Mutacja CFTR ma duży wpływ na jakość nasienia. Mężczyźni obarczeni tą mutacją nie posiadają w ogóle plemników, albo mają je w bardzo niewielkiej ilości.@Mademoiselle_Nika widziałam, że się dobrze orientujesz w tych badaniach z Katowic, a otrzymaliśmy resztę wyników i mam pytanie
Czy jak u mężczyzny wyszły nieprawidłowości w CFTR to w takim przypadku ja również muszę je zrobić? Bo pani w labo powiedziała mi, że nie wykonuje się tych badań u kobiet i już zgłupiałam
[…] W mniejszym stopniu mutacja CFTR dotyczy kobiecej płodności, chociaż może odpowiadać za zaburzenia cyklu miesiączkowego oraz obecność zbyt gęstego śluzu w szyjce macicy, przez co plemniki mogą mieć trudności z dostaniem się do komórki jajowej, tym samym nie będą mogły jej zapłodnić. Zbadanie mutacji CFTR u pacjentek jest zalecane zwłaszcza, gdy partner ma ją zdiagnozowaną, żeby wykluczyć lub potwierdzić zagrożenie pojawienia się choroby u dziecka.”
To ze strony kliniki Bocian.