reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

W sumie dziewczyny macie duzo racji ja badanie genetyczne to wskazanie dla kobiet z jakimis obciazeniami i z jakimis wskazaniami ja wykonałam je ze wzgledu ze na poczatku ciazy nie wiedzac o niej bralam silne leki i nie jest to badaniem wskazane dla kazdej to wasz wybor .Lekarze co prawda coraz czesciej kieruja tak na nie profilaktycznie ale to dla ich zysku bo takie badanie nie jest wcale tanie, samo badanie ginekologiczne u mnie kosztowalo 200zloty a do tego musialam zrobic za 130 zloty badania z krwi i najczesciej to badania robi sie miedzy 11 a 13 tygdoniem ciazy kiedy plodowi mozna zmierzyc wszystkie parametry tj
Ocena macicy
Ocena płodu: głowa, tułów, kończyny
Ocena ruchów płodu
Pomiar odległości głowowo-siedzeniowej (CRL) i dwuciemieniowej (BPD)
Ocena akcji serca w prezentacji M z wyliczeniem ilości uderzeń na minutę z odniesieniem na wydruku do siatek statystycznych
Pomiar przezierności karku (NT) (wykonujemy trzy lub więcej pomiarów i wybieramy najodpowiedniejszy do obliczeń ryzyka zespołu Downa) z odniesieniem na wydruku do siatek statystycznych
Ocena obecności kości nosowych (drugi marker uwzględniany do obliczenia ryzyka zespołu Downa)
Ocena spektrum przepływu w przewodzie żylnym- badanie dopplerowskie (ok. 80% dzieci z zespołem Downa ma nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym)
Ocena zastawki trójdzielnej w Dopplerze spektralnym (ok. 50% płodów z zespołem Downa ma wady serca, ten marker służy do ich wczesnego uchwycenia)
Pomiar długości pęcherza moczowego
Pomiar długości kości szczękowej
Lokalizacja kosmówki
i rzecza jaka te badanie daje to ograniczenie niepokoju kobiety o zdrowie dziecka. W przypadku wyniku nieprawidłowego jedyne co da to badanie to wiedza o chorobie i zaleceń dotyczace dalszego postępowania, badania diagnostyczne.Ale powiem wam ze ja nie do konca bylam przekonana do tego badania moj maz sie uparl ze lepiej wiedziec czy wszystko jest ok i oczywiscie bylo ale po tym badaniu myslalam ze jakie by nie bylo moje dziecko kochala bym je najmocniej na swiecie chore czy zdrowe o i dzieki badaniu na 90 procent juz w 11 tygdoniu wiedzialam ze bede miec syna

reklama
Nie rozumiem jak można zbagatelizować badanie genetyczne. :szok:
Jeśli nawet nie robiłyście w 13-14 tygodniu to zróbcie je teraz - lepiej potem sobie w brodę nie pluć bo będzie za późno gdy dzieciątko się urodzi.

Dziewczyny namawiam koniecznie na zrobienie tych badań. To dla dobra maleństwa.
U mnie trwało pół godziny - za to wiem z wyników że wszystko jest super i śpię spokojnie.

co bys zrobila jak bys sie dowiedziala ze jest ogromna szansa ze dziecko ma np SD???? usunela? cala cieza sie stresowala ze masz chore dziecko?
i co w tym dla dobra malenstwa? a prawda jest taka ze wiele tych co wskazuej ze moze byc cos nie tak i tak wieszkosc dzieci rodzi sie zdrowych, nie pamietam statystyk i nei moge teraz znalesc ale cos chyba kolo 98% z tych rodzi sie calkowicie zdrowych, takze po co sie stresowac?

dla dobra malenstwa mozna no zachowac krew pepowiny dziecka, i wlasnie sie nad tym zastanawiam

ja normalnie około 12 tygodnia oprócz dokładnych pomiarów płodu, miałam zbadana grubość przyzierności karkowej oraz sprawdzana obecnosc kosci nosowej i myślę, ze kazda z nas miała to badane podczas USG, a jeśli wszystko było w normie, to nie trzeba iść koniecznie na badanie genetyczne, przynajmniej u mnie nie było zadnych wskazań

ale teraz idę na pewno w przyszłym tygodniu na badanie USG tzw połówkowe i zdaniem lekarzy i moim tego nie powinno się lekcewazyć

sprawdzane sa dokładne pomiary wielkości płodu
oc
[FONT=&quot]enia się także struktury płodu ze szczególnym uwzględnieniem czaszki, centralnego układu nerwowego, serca, jamy brzusznej oraz kończyn płodu itd
[/FONT]

Nie rozumiem jak można zbagatelizować badanie genetyczne. :szok:
Jeśli nawet nie robiłyście w 13-14 tygodniu to zróbcie je teraz - lepiej potem sobie w brodę nie pluć bo będzie za późno gdy dzieciątko się urodzi.

Dziewczyny namawiam koniecznie na zrobienie tych badań. To dla dobra maleństwa.
U mnie trwało pół godziny - za to wiem z wyników że wszystko jest super i śpię spokojnie.

Jesli to oto chodzi to my z mezem postanowilismy ich nie robic.Co mi to da ze bede wiedziec wczesniej.Ja nawet jakby dzieciatko bylo chore nie potrafilabym usunac wczesnej ciazy.Tak jak wiekszosc z Was wole nie wiedziec niz sie martwic przez kilka miesiecy w jakim stanie sie urodzi lub jak bardzo zaawansowana bedzie wada.Takze mimo ofert lekarzy ja sie na to nie pisze.

Ostatnia edycja:
tzn na co będzie za późno jak dziecko się urodzi bo nie bardzo rozumiem ?
przecież i tak mu tej wady genetycznej, gdyby była, nie zlikwidujemy w brzuchu...

poza tym z tego co się orientuję badania genetyczne robi się u kobiet które są w jakiś sposób obciążone, nie u wszystkich.

mysle ze nasza kolezanka nie miala na mysli usuwanie ciazy jak okaze sie ze ma downa itp tylko ze wiele wad np serca leczy sie juz w lonie matki co niejednokrotnie ratuje zycie ............i dlatego ja rowniez namawiam do badan genetycznych z prostej tej przyczyny............

A ja dzisiaj byłam na kontrolnej wizycie bo badania wyszły bardzo zle i okazało sie ze mam nadczynosc tarczycy i czeka mnie wyprawa do endokrynologa . :( dziewczyny jak cos wiecie na temat tej choroby napiszcie bo nie moge przestac myslec o tym

moja droga ja od dawna choruje na niedoczynnosc tarczycy z hashimoto(sa to przeciwcialaktore zjadaja moja tarczyce) tylko spokojnie aczkolwiek niczego nie bagatelizuj.......idz do dobrego endokrynologa i to w miare jak najszybciej bys mogla brac juz hormonki na tarczyce...........jesli bedziesz pod opieka nic tobie ani dzidzi nie grozi...........lecz nieleczona niedoczynnosc niesie ze soba konsekwencje...............jesli mozesz podaj prosze twoj wynik............samo tsh nie jest w ciazy tak istotne jak FT4 mialas tez robione?jesli nie zrob szybciutki wtedy porozmawiamy o wiarygodnosci wyniku....TSH czesto w ciazy swiruje.

mysle ze nasza kolezanka nie miala na mysli usuwanie ciazy jak okaze sie ze ma downa itp tylko ze wiele wad np serca leczy sie juz w lonie matki co niejednokrotnie ratuje zycie ............i dlatego ja rowniez namawiam do badan genetycznych z prostej tej przyczyny............

z tym ze o wadzie serca dowiesz sie na USG w 20 tyg a a nie na badaniu genetycznym w 12 tyg

reklama
Do góry