reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
A ja dzisiaj byłam na kontrolnej wizycie bo badania wyszły bardzo zle i okazało sie ze mam nadczynosc tarczycy i czeka mnie wyprawa do endokrynologa . :( dziewczyny jak cos wiecie na temat tej choroby napiszcie bo nie moge przestac myslec o tym

To kłopot z hormonami. Miałam to:) miesiączka raz na ruski rok, problem z metabolizmem lecz jodem i morskim powietrzem zostało to wyleczone. Zażywaj jod i może przydałby się urlopik nad morzem?:) ale nie powiem ci, że w ciąży nie wiem jakie to ma konsekwencje. Ale wcześnie wykryta (czyli nadczynność a nie wole) prosto da się leczyć.

Asia, na pewno lekarz poprowadzi Cię tak, żeby dzidzia była zdrowa, nie martw się na zapas, pewnie jakieś leki pobierzesz i wszystko będzie ok.
skanowanie0001.jpg
a to moja mała królewna :)
Zobacz załącznik mały dzidziulek 20.09.2010.pdf

Też mam takiego potworka:)) ale w październiku okaże się czy to dziewczynka czy chłopczyk.

Asia, nie miałam robionego badania genetycznego w 13 tyg ciąży. Więc nie wiem czy ma ZD i inne choroby czy nie. Mam nadzieje ze nie.
Zobacze jak finanse najpierw.SZ_13.jpg

Nie rozumiem jak można zbagatelizować badanie genetyczne. :szok:
Jeśli nawet nie robiłyście w 13-14 tygodniu to zróbcie je teraz - lepiej potem sobie w brodę nie pluć bo będzie za późno gdy dzieciątko się urodzi.

Dziewczyny namawiam koniecznie na zrobienie tych badań. To dla dobra maleństwa.
U mnie trwało pół godziny - za to wiem z wyników że wszystko jest super i śpię spokojnie.

tzn na co będzie za późno jak dziecko się urodzi bo nie bardzo rozumiem ?
przecież i tak mu tej wady genetycznej, gdyby była, nie zlikwidujemy w brzuchu...

poza tym z tego co się orientuję badania genetyczne robi się u kobiet które są w jakiś sposób obciążone, nie u wszystkich.

dokładnie, zgadzam się z aniąprzemką, jeśli ma wadę, to cóż zrobimy z ta wiedzą... i tak bym chyba nie mogła pozbyć się tego dziecka, nawet jakby miało ZD... takie badanie chyba bardziej ma sens w początkowych tygodniach, tak mi się wydaje, i wśród tych, co są obciążone genetycznie
swoją drogą czytałam ostatnio świetną książkę Jodi Picoult ( tak mi sie skojarzyło) pt. "Krucha jak lód" właśnie o kobiecie, która urodziła dziewczynkę z pewną wadą polegającą na łamaniu się kości, jeszcze w łonie miała 6 złamań... i ta kobieta za namową prawników zaskarżyła swoją doktor prowadzącą wykonującą usg o to, że nie rozpoznała wystarczająco wcześnie choroby i nie miała możliwości usunąć ciąży... a ta ginka notabene była jej najlepszą przyjaciółką... więcej wam nie napiszę, bo te co by chciały przeczytać, znałyby zakończenie :)) a ksiażka jest super, zryczałam sie jak nie wiem

A ja dzisiaj byłam na kontrolnej wizycie bo badania wyszły bardzo zle i okazało sie ze mam nadczynosc tarczycy i czeka mnie wyprawa do endokrynologa . :( dziewczyny jak cos wiecie na temat tej choroby napiszcie bo nie moge przestac myslec o tym

Na nadzczynność dostaniesz na pewno tabletki, tylko nie pamiętam jakie, ale na pewno da się unormować hormony. Endokrynolog Cię pokieruje już odpowiednio.

Ostatnia edycja:
reklama
Margoz gratuluję córeczki:)

ja nie miałam robionych badań genetycznych, w 12 tygodniu tylko na USG lekarz oglądał przyzierność karkową (chyba tak to się nazywało) i było ok. Wiem, że nie daje to 100% pewności ale żadnych dodatkowych badań nie będę robić.

Do góry