reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Jesli ci chodzi o scan NT miedzy 11 a 13tc6dni to on nic ci nie wykrje poza ryzkykiem na ta czy inna wade. Co wcale nie znaczy ze dziecko ma ta wade.
co tez nie znaczy ze wade nie bedzie, ten test nei daje 100% pewnosci w jedna czy druga storne
Jak juz pisalam wczesniej statystyki sa naprawde smieszne. W wiekszosci co test pokazuje ze wyzykow jest wysokie dzieci rodza sie zdrowe.

I ja tez tego scanu nie robilam i to nie z powodow finansowych czy niewiedzy ;)

dziewczyny skupmy sie na wadach serca!!! ktore mozna juz leczyc prenatalnie!!!i wlasnie rowniez po to jest specjalistyczne USG.

reklama
dziewczyny skupmy sie na wadach serca!!! ktore mozna juz leczyc prenatalnie!!!i wlasnie rowniez po to jest specjalistyczne USG.

ale my sie dalej nie rozumiemy NT scan (usg genetyczne) w 12 tyg wykrywa tylko jakie jest ryzyko nawet wady serca i dokladnosc tego badania jest 70%, dopiero badania inwazyjne daja pewnosc 99%

a jesli chodzi o wade serca to kazda z nas bedzie miala to badanie na USG polowkowym i to nie jest zadne specyjalne badanie genetyczne

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Madziadk mialam robiony komplet badan na chwile obecna FT3 FT4 mialam dobre ale anty TG mialam 68.04 a norma jest 4.11 czekam jeszcze na TRAP ale lekarz powiedział mi ze mam sie nie martwic nie stresowac isc do lekarza rodzinego po skierowanie bo tak jak mi wyjasnil wlasnie mam uszkodzona czesc tarczycy i mam cos takiego jak ty powiedzial no i uprzedzil mnie ze dopiero po ciazy najprawdopobniej rozpocznie sie jakies konkretne leczenia ale do lekarza kazał mi isc jak najszybciej i powiedzial ze moze byc tak ze do konca zycia bede brala leki a i powiedzial tez ze dobrze chociaz ze hormony mam na dobrym poziomie

Madziadk mialam robiony komplet badan na chwile obecna FT3 FT4 mialam dobre ale anty TG mialam 68.04 a norma jest 4.11 czekam jeszcze na TRAP ale lekarz powiedział mi ze mam sie nie martwic nie stresowac isc do lekarza rodzinego po skierowanie bo tak jak mi wyjasnil wlasnie mam uszkodzona czesc tarczycy i mam cos takiego jak ty powiedzial no i uprzedzil mnie ze dopiero po ciazy najprawdopobniej rozpocznie sie jakies konkretne leczenia ale do lekarza kazał mi isc jak najszybciej i powiedzial ze moze byc tak ze do konca zycia bede brala leki a i powiedzial tez ze dobrze chociaz ze hormony mam na dobrym poziomie

no czyli kochana masz Hasimoto jak ja.....czy bez problemu zaszlas w ciaze?wybacz za tak intymne pytanie ale niestety nasz tarczyca i jej stan ma bardzo duzy wplyw na plodnosc nasza.napisz mi prosze wyniki TSH i ft4 .

dla dobra malenstwa mozna no zachowac krew pepowiny dziecka, i wlasnie sie nad tym zastanawiam

To ja w takim razie polecam. My przy pierwszym synku zachowaliśmy krew pępowinową i mamy ją zdeponowaną w PBKM. Moim zadaniem warto. Nawet mój sceptyczny mąż po zastanowieniu stwierdził, że gdyby kiedyś dziecko zachorowało, nie wybaczylibyśmy sobie, gdybyśmy nie skorzystali z szansy. Teraz też będziemy pobierać krew, bo rocznie są to koszty ok. 400 zł, a jak się płaci za kilka lat z góry, to mniej. I wolę spać spokojnie, niż wydać te 400 zł na jakies głupotki.

neta-gratuluję syneczka :)

widzę, że niezła dyskusja się wywiązała..

pozwolę sobie wtrącic, że jam już po usg połówkowym i worek z dziewuszkami się chyba zawiązał już bo będziemy mieli syneczka :)

całe 330g wagi szczęścia :-)

załączam buzię i siusiaka podląd

Neta nie stresuj mnie.Moze ten worek nie zacisnal sie jeszcze az tak mocno.Moze jeszcze 24 wycisnie sie z niego przez mala szparke moja wymarzona Gabrysia...
Gratuluje synka pomylki w twoim przypadku napewno nie bedzie :D Rosnie Ci chlop na 102

Kurcze a ja ciągle słyszę o chłopaczkach a coś mało dziewuszek mi się obija o uszy; już się nie mogę doczekać na USG i zobaczyć co nam się urodzi:)

no czyli kochana masz Hasimoto jak ja.....czy bez problemu zaszlas w ciaze?wybacz za tak intymne pytanie ale niestety nasz tarczyca i jej stan ma bardzo duzy wplyw na plodnosc nasza.napisz mi prosze wyniki TSH i ft4 .

To jest nas tu więcej :) Też mam hashi. Przez jakieś pół roku ustawiałam sobie dawkę letroksu na odpowiednim poziomie przed planowanym zajściem w ciążę i zaszłam przy pierwszej próbie :)

reklama

Co do zajscia w ciaze hmm mialam dosc duze problemy ale szczerze zgoniłam to na torbiele i nadzerki itp a teraz to juz wiem co jest grane a co wynikow ;
Anty -TG ; 68.04 , FT3; 3.90 , FT4 1.23, ANTY TPO ; 5, TSH 6.75

Do góry