reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Witam :)
Powiedzcie, jak robilyscie USG miedzy 11 a 13 tyg, to mierzylyscie przeziernosc karkowa? I jakie duze bylo dzidzi wtedy?
U mnie bylo NT 1,7 mm przy wielkosci 5,6 cm. Lekarz powiedzial ze ok, norma do 2,5 lub 3 (rożne zrodla roznie podaja), ale jak czytalam w necie inne fora to zdecydowana wiekszosc miala ponizej 1mm.
Kurde, mnie to powinno sie zabrac ten internet i oddac jak dziecko 2 lata skonczy ;(

mysia, ja miałam 1,1 przy 6,5 cm, ale jesteś w normie!! nie stresuj siebie i niepotrzebnie dziecka!! :angry:

reklama
Nie wiem na jakim sprzęcie mieli to poniżej 1 mm. Wielkość NT zależy od wielkości maluszka ale nie jest wyrocznią. To jest tylko wskazówka, że istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia jakiejś wady, ale tylko wtedy gdy są przekroczone normy. W Twoim wypadku nic takiego nie miało miejsca, więc nie martw się na zapas ;-)

u nas na usg NT wyszło niecałe 2, ale dzidzia była duża już, prawie 8 cm, to byl ostatani dzień wg pomiaru w jakim się załapaliśmy na zmierzenie ;-) ta norma jest podana od do, bo im mniejsze ( krótsze) dzieciątko, tym NT jest proporcjonalnie niższe, jeśli w tym okresie w jakim podałaś NT wyszło wg normy, to nie masz sie co martwić, u nas dla uzupełnienia badania i rozwiania wątpliwości kazała zrobić test PAPA o którym ostatanio rozmawiałam tu na forum z Ivonką, wiec możesz sobie poczytać :-)

Ja już też jestem po usg i wszystko jest ok:) Nt miałam 1.9mm przy wzroście 7,15 dzidzia ma wszystko na miejscu i jestem szczęśliwa:) Fotki nie wklejam bo mimio że obraz był dobrze widoczny wydruk wyszedł jasny i niezawiele widać.
Lekarka powiedziała zę NT do 2,9 norma więc te co maja pow. 1 to bez strachu:)

Gdy masz skończone 35 lat to badania prenatalne masz w ramach NFZ. Tak samo jeśli są obawy chorób genetycznych (np chorował ktoś w rodzinie). Do tego jest potrzebne skierowanie od Twojego gina. Musisz wtedy znaleźć klinikę, która ma podpisany kontrakt z NFZ i robi te badania. Wtedy za to nie płacisz, w innym wypadku są to badania płatne.

Ps. Dziewczyny gratuluję i cieszę się z dobrych wyników Waszych badań :-)

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny a jak jest w Anglii z tym badaniem NT? bo ja jstem w 15 tc i nie mialam go jeszcze. Czy ja musze sama sie zglosic na to badanie czy polozna to zalatwi? Jesli sie ktoras orientuje, prosilabym o informacje bo sie teraz bede martwic.

Do góry