reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Witaj Madeline,

Niestety na wykonanie NT w przypadku Twojej ciazy jest juz za pozno. Wykonuje sie jedynie w scisle okreslonym czasie gdy CRL wynosić 45-84 mm a optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to poniedzy 11 tygodniem a 13 tygodniem +6 dni. Podczas USG mierzony jest obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu.

Ja mam prowadzona ciaze w Irlandi gdzie system opieki nad ciezarna jest bardzo zblizony do angielskiego. Tu tez nie wykonuja standartowo tego badania chyba ze sa wyrazne wskazaia ku temu.

A szkoda ze nie ma tego badania w standardzie bo jest to nieiwanzyjne.

Ja z racji na swoj wiek uprosilam swoja GP i mialam wykonany pomiar.

Ostatnia edycja:
reklama
Madeline tak jak przedmowczyni powiedziala jest juz niestety za pozno. Na przyszlosc jesli chcesz miec robione genetyczne powiedz o tym poloznej na pierwszej wizycie bo to ona decyduje na jakie badanie cie wyslac. I wcale nie musisz miec ku temu badanie przeslanek , u mnie nie ma zadnej choroby w rodzinie ale i tak mialam robione przeziernosc wiec to chyba kwestia szczescia :)

Mnie nawet moj GP nie poinformowal o takim badaniu.Jestem bardzo zla i martwie sie,Kobiety twierdza ze tu w anglii jest dobra opieka nad ciezarnymi a mi sie wydaje ze do d.... jestem w prawie 16tc a pobrali mi przez ten czas tylko krew do badania, zadnych badan w kierunku plodu nie mialam :( dziekuje goyap za informacje, pozdrawiam

nie mialam wogole. robilam usg w lipcu ale to w polsce prywatnie, i dobrze ze w polsce poszlam bo tak to nie wiem co bym zrobila.Mam dziwego GP ktory albo jest rasista albo cos z nim nie tak.W piatek mialam pierwsze spotkanie z polozna to ona ma zalatwic jak najszybciej termin na usg i badania. ja jednym slowem jestem zalamana. to moja pierwsza ciaza i czuje sie jakbym dopiero sie urodzila, nie wiem o co chodzi z niczym co dotyczy ciazy :(

USG z 10tc baby.jpgnn.jpgto ja tez dodam :-)

Zobacz załącznik 274784brzuchol z dzisiaj:-)

Na pewno nie zaszkodzi. Badz dobrej mysli. W tej chwili bardziej moze zaszkodzic dzidzi Twoj niepotrzebny stres.
Mialas zrobione badanie krwi i usg zrobione w Polsce. Gdyby byly nieprawidlowosci wiedzialabys juz o tym,

W pierwszej ciazy USG mialm robione okolo 20 tygodnia -takie byly standarty, o badaniach NT nikt nie slyszal a mam zdrowa corke.

reklama
Do góry