reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.

Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.

A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.

To miejsce po szczepieniu najprawdopodobniej zapuchnie i zrobi się mała ranka-to normalne. I chyba oznacza to,że szczepionka się przyjęła :-)

no wlasnie gosia juz odpowiedziala - tak naprawde to nie chodzi o wiek tylko wage wlasnie - no na logike - dajesz dziecku jakies cialo obce i zawsze jest to okreslona ilosc - wiec jak dziecko bedzie za male to moze sie okazac ze za duza dawka - to tak jak z antybiotykiem... i tak jak pislam Viki za mala - niby tak 4,5 to min...a te 5w1 to pislam ze odradzaja ze wzgledu na koreanska szczpionke na wzw w zestawie...a jesli chodzi o pneumokoki i rotawirusy - to tak naprawde sens jest szcepic jak przebywasz z dzieckiem w tzw. skupiskach ludzi - bo tak sie tez zarazasz ...ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy:) ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek:)

My szczepimy na rota i pneumo, bo starszy synek pójdzie od września do przedszkola :-) A o jakiej koreańskiej szczepionce piszesz-możesz podać nazwę?

reklama
Ja byłam z Igorem we wtorek na szczepieniu. Dostał dwie - WZW i Infanrix. I od wtorku mamy masakrę. Mały płacze prawie non stop:no:. Albo śpi albo ryczy. Dziś to i ja już ryczę. Mam doła bo nie wiem co robić. Naczytaliśmy sie dodatkowo cudów w internecie i już całkiem mam dosyć. Pisały jakieś mamy, że po tej szczepionce doszło do zachamowania rozwoju ich dzieci:szok:

Powracam do tematu USG stawów biodrowych. To co się kiedyś pytałam ciebie Gosialew to typ wg Grafa. Jaki mają wasze dzieci? Moja ma IB a synek miał IA. Oba sa prawidlowe. II swiadczy o dysplazji.

Ostatnia edycja:
No to i my przed dylematem szczepieniowym.
A tak w ogóle, to u mnie w przychodni szczepią tylko tym, co się u nich wykupuje. Nieźle, co? Że niby ciąg jakiśtam. Taaak. Wszędzie ta chrzaniona kasa się tylko liczy.

Ja także będę szczepic dodatkowo na rotawirusy i pneumokoki- mała od września pójdzie do żłobka więc może dzięki temu będzie mniej chorować.

no wlasnie chodzi mi o te dodatkowa - bo przy tej 5w1 trzeba osobno na wzw szczepic i oni maja te koreanska

A mnie znowu odradzili 6w1 ze względu na zbyt dużą dawkę tej na wzw B a już byłam zdecydowana i zaszczepiłam w koncu tak jak Maje 5w1
A teraz jak piszecie ze za duże dawki w ogóle jak na małe ciałko jest w tej 6w1 to tym bardziej bym się nie zdecydowała jakoś niezachęcająco to brzmi

na rota nie szczepie a na pneumo i meningokoki po roku dopiero tak szczepiłam starszą córkę i tak samo młodsza bo z tego co i tu na forum przeczytałam to każdy lekarz doradza inacze wiec zaufam własnej intuicji ;-)

Vikiigus a kto ci powiedział, że szczepią koreańską szczepionką - ja sobie znalazłam tą co szczepili Patrycję i to amerykańska firma jest :sorry:
A poza tym w szpitalu już nią szczepili przecież :sorry: to nie kumam zbytnio o co chodzi

Ostatnia edycja:
A mnie znowu odradzili 6w1 a już byłam zdecydowana i zaszczepiłam w koncu tak jak Maje 5w1
A teraz jak piszecie ze za duża dawka na małe ciałko jest w tej 6w1 to tym bardziej bym się nie zdecydowała jakoś niezachęcająco to brzmi

na rota nie szczepie a na pneumo i meningokoki po roku dopiero tak szczepiłam starszą córkę i tak samo młodsza bo z tego co i tu na forum przeczytałam to każdy lekarz doradza inacze wiec zaufam włąsnej intuicji

A jak szczepiłaś 5w1 to wtedy na wzw już nie szczepisz czy masz przełożone to szczepienie?

reklama
No własnie wiec dla mnie 6w1 czy 5 w 1 plus wzw b w ten sam dzień to samo wychodzi a nawet gorzej, bo tym co szczepią w przychodniach na wzw to hepavax chyba najczęściej, a w 6w1 wzw jest robione chyba na engerixie, bo to nawet ten sam producent - czyli mniej pochodnych rtęci.

Ja mam jutro szczepienie i ciągle mam dylematy, bo gdybym szczepiła 5w1 to bym chciała odłożyć troszkę w czasie na żółtaczkę o jakieś 2 tygodnie i wtedy szczepić engerixem albo szczepić 6w1 od razu. Strasznie się boję jak mój młody to zniesie.

Do góry