vive
Fanka BB :)
Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.
Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.
A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.
To miejsce po szczepieniu najprawdopodobniej zapuchnie i zrobi się mała ranka-to normalne. I chyba oznacza to,że szczepionka się przyjęła :-)
no wlasnie gosia juz odpowiedziala - tak naprawde to nie chodzi o wiek tylko wage wlasnie - no na logike - dajesz dziecku jakies cialo obce i zawsze jest to okreslona ilosc - wiec jak dziecko bedzie za male to moze sie okazac ze za duza dawka - to tak jak z antybiotykiem... i tak jak pislam Viki za mala - niby tak 4,5 to min...a te 5w1 to pislam ze odradzaja ze wzgledu na koreanska szczpionke na wzw w zestawie...a jesli chodzi o pneumokoki i rotawirusy - to tak naprawde sens jest szcepic jak przebywasz z dzieckiem w tzw. skupiskach ludzi - bo tak sie tez zarazasz ...ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek
My szczepimy na rota i pneumo, bo starszy synek pójdzie od września do przedszkola :-) A o jakiej koreańskiej szczepionce piszesz-możesz podać nazwę?